ΑΠΟΨΗ

Η επιλογή Βανς μήνυμα πολιτικής συνέχειας του Τραμπισμού

Η επιλογή Βανς μήνυμα πολιτικής συνέχειας του Τραμπισμού, Γιώργος Βενέτης

H αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν, από την κούρσα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ήρθε σαν λύτρωση για τους Δημοκρατικούς. Οι Αμερικανός πρόεδρος είχε αρκετές προβληματικές δημόσιες εμφανίσεις στη διάρκεια της θητείας του, όμως το τελευταίο διάστημα η μία παρουσία του, ήταν χειρότερη από την άλλη, με αποτέλεσμα η απόφαση του να προκαλέσει ανακούφιση.

Υπενθυμίζεται πως η αρχή του τέλους της προεκλογικής κούρσας για τον 81χρονο Μπάιντεν, ήρθε μετά την καταστροφική του εμφάνιση στο debate με τον Τραμπ, ενώ σύμφωνα με αποκαλύψεις της New York Post, η συμμετοχή του σ’ αυτό, ήταν μέρος ενός «καλά οργανωμένου σχεδίου, για την απομάκρυνσή του» από την κούρσα! Το δαχτυλίδι, πλέον, πέρασε στην Κάμαλα Χάρις. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, οι Δημοκρατικοί έχουν λίγες ελπίδες, να ανακόψουν την ανοδική πορεία του Τραμπ, ο οποίος παραμένει φαβορί για τις εκλογές. Οι Αμερικανοί γενικότερα, είναι δύσπιστοι για το πώς θα ήταν η Χάρις στο Οβάλ Γραφείο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως μόνο 3 στους 10 Αμερικανούς ενήλικες συνολικά, πιστεύουν ότι θα τα πήγαινε καλά ως Πρόεδρος. Περίπου οι μισοί λένε ότι δεν είναι ικανή να ανταποκριθεί σ’ αυτόν το ρόλο και 2 στους 10 λένε ότι δεν την γνωρίζουν αρκετά για να έχουν γνώμη.

Την ίδια στιγμή ο Τραμπ επέλεξε τον γερουσιαστή Τζέι Ντι Βανς από το Οχάιο για αντιπρόεδρό του. Η επιλογή, παρ’ όλο που δικαιολογείται από την πολιτική ευθυγράμμιση του γερουσιαστή με τον Τραμπ, είναι κάπως αντισυμβατική δεδομένης της περιορισμένης εμπειρίας του Βανς σε θέσεις εξουσίας. Ο Έλον Μασκ φέρεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του, επειδή ηγήθηκε «μιας μυστικής εκστρατείας λόμπι» για τον Βανς, που περιλάμβανε και τον παρουσιαστή Τάκερ Κάρλσον. Με την επιλογή του ο Τραμπ αγνόησε τον Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος φέρεται να ασκούσε εντατικές πιέσεις υπέρ του κυβερνήτη της Βόρειας Ντακότα Νταγκ Μπουργκούμ και κατά του Βανς.

Ο Τραμπ τελικά επέλεξε έναν υποψήφιο που θα είναι αποδεκτός από τους βασικούς υποστηρικτές του στη λαϊκιστική πτέρυγα του κόμματος. Να σημειωθεί ότι ο Βανς, ήταν σφοδρός πολέμιός του μέχρι πρότινος, ενώ στη συνέχεια εξελίχθηκε σε φανατικό υποστηρικτή του. «Ποτέ Τραμπ», «δεν τον συμπάθησα ποτέ», «Θεέ μου τι ηλίθιος!», «Είναι η πολιτιστική ηρωίνη της Αμερικής», αυτά ήταν τα σχόλια του Βανς σε συνεντεύξεις και στο Twitter, το 2016. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Βανς μεταμορφώθηκε σε έναν από τους σταθερούς συμμάχους του πρώην προέδρου.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Βανς, που είναι ο νεότερος υποψήφιος για αντιπρόεδρος μετά τον Ρίτσαρντ Νίξον το 1952, προκάλεσε “θόρυβο”, γιατί δεν ήταν η αναμενόμενη επιλογή, καθώς δεν είναι τόσο προβεβλημένο στέλεχος. Παρ’ όλα αυτά, δεν αναμένεται σε περίπτωση νίκης του Τραμπ να είναι στη σκιά του. Αντιθέτως, αναμένεται να διεκδικήσει το δικό του διακριτό ρόλο, με το βλέμμα στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η επιλογή ενός υποψήφιου που έχει ακριβώς τα μισά του χρόνια, έχει τη σημειολογία της: Ο Τραμπ γνωρίζει ότι η ηλικία του μπορεί να είναι ελαφρώς μικρότερη από του Μπάιντεν (78 ετών έναντι 81), όμως αν εκλεγεί και ολοκληρώσει τη θητεία του θα είναι 82. Θέλει λοιπόν να στείλει ένα μήνυμα καθησυχασμού στους ψηφοφόρους, ότι στην απευκταία περίπτωση ενός προβλήματος υγείας του, θα υπάρχει ένας νέος και δυναμικός αντικαταστάτης του. Με την επιλογή του επίσης ο Τραμπ, φαίνεται να επιλέγει τον διάδοχό του.

Οι θέσεις Βανς

Ο Βανς είναι πολέμιος της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Κατά τη θητεία του στη Γερουσία, απαιτούσε τα δισ. βοήθειας προς την Ουκρανία να δοθούν για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών από το Μεξικό. Αναδείχθηκε για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο το 2016 ως συγγραφέας και επικριτής της υποψηφιότητας Τραμπ. Στη συνέχεια, όμως, ευθυγραμμίσθηκε στενά με την ατζέντα του Τραμπ και έχει γίνει κύριος επικριτής της πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ουκρανία.

Ο Βανς συμμετείχε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου για να ασκήσει πίεση κατά της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο. Εάν εκλεγούν οι Τραμπ-Βανς, πιθανότατα οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να μειώνουν ή και θα διακόψουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Τούτου λεχθέντος, ο σκεπτικισμός του Βανς για την εμπλοκή των ΗΠΑ σε ξένες συγκρούσεις, φαίνεται να περιορίζεται μόνο στην Ουκρανία. Έχει επιτεθεί στον Μπάιντεν για τη διαχείριση του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα και συμφωνεί με τον Τραμπ ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να «τελειώσει τη δουλειά». Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος είναι υπέρμαχος μιας συμμαχίας Ισραήλ και σουνιτικών μουσουλμανικών κρατών, που με την υποστήριξη των ΗΠΑ θα έχει ρόλο αστυνόμευσης της περιοχής.

Η επιθετικότητα του Βανς επεκτείνεται και στην Ανατολική Ασία. Έχει στοιχειοθετήσει την αντίθεσή του στη βοήθεια προς την Ουκρανία, κυρίως ως προς την ανάγκη να επικεντρωθούν οι αμερικανικοί πόροι στον περιορισμό της Κίνας, κατηγορώντας τον Μπάιντεν ότι δεν έκανε αρκετά σε αυτό το μέτωπο. Η θέση του είναι, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσουν σημαντικά τις αποστολές όπλων στους εταίρους τους στον Ειρηνικό και να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή.

Ο γερουσιαστής εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για στρατιωτική δράση κατά των καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό. Σε μια συνέντευξη του το 2023, είπε: «Θέλω να εξουσιοδοτήσω τον πρόεδρο των ΗΠΑ, είτε είναι Δημοκρατικός είτε Ρεπουμπλικάνος, να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του αμερικανικού στρατού για να κυνηγήσει αυτά τα καρτέλ ναρκωτικών». Αυτό έχει γίνει δημοφιλής ιδέα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τα τελευταία χρόνια, αλλά όπως εξήγησε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Κρίστοφερ Φέτγουεϊς, «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση θα αποτύγχανε σχεδόν σίγουρα να καταστρέψει τα καρτέλ» και «δεν θα σταματούσε τη ροή ναρκωτικών στις ΗΠΑ».

Στο κάδρο των εχθρών των ΗΠΑ ο υποψήφιος αντιπρόεδρος τοποθετεί και το Ιράν (που είναι στο προσκήνιο της παγκόσμιας επικαιρότητας, μετά την δολοφονία Χανίγια την Τεχεράνη) αναφέροντας ότι θα πρέπει να “χτυπηθεί δυνατά”. «Το πιο σημαντικό μέρος του δόγματος Τραμπ για την εξωτερική πολιτική είναι ότι δεν δεσμεύεις τα αμερικανικά στρατεύματα εκτός και αν πραγματικά πρέπει, και τότε χτυπάς και χτυπάς δυνατά. Πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουμε κάτι με το Ιράν, αλλά όχι με αυτούς τους αδύναμους βομβαρδισμούς», είπε ο Βανς στο Fox News, προφανώς αναφερόμενος στις αεροπορικές επιδρομές επί προεδρίας Μπάιντεν, εναντίον σιιτικών πολιτοφυλακών σε Ιράκ και Συρία.

Το alter ego του Τραμπ

Αποκρυπτογραφώντας την προσωπικότητα του ρεπουμπλικάνου υποψήφιου αντιπροέδρου, συμπεραίνουμε ότι αποτελεί το alter ego του Τραμπ. Ο Τραμπ, παρά τις αντίθετες πιέσεις, επέλεξε τον γερουσιαστή από το Οχάιο, θεωρώντας ότι συγκεντρώνει τα εχέγγυα για να είναι ο συνεχιστής της πολιτικής του. Η απόσταση μεταξύ Βανς και Τραμπ είναι μικρή. Ο γερουσιαστής φρόντισε γι’ αυτό, κάτι που τον έχει αναδείξει σε μία από τις πιο εμβληματικές ανερχόμενες πολιτικές δυνάμεις στην αμερικανική πολιτική.

Με την ανακοίνωση του υποψηφίου για τη θέση του αντιπροέδρου και πιθανού διαδόχου του, ο Τραμπ στέλνει μήνυμα πολιτικής συνέχειας του “τραμπισμού” με όσα αυτός εκφράζει. Ουσιαστικά ο Τραμπ, όρισε τον πολιτικό του κληρονόμο, προσφέροντάς στον Βανς τα “κλειδιά του βασιλείου” του MAGA (Make America Great Again – Κάντε την Αμερική Μεγάλη Ξανά,) για να αναλάβει μετά την αποχώρησή του. «Ο Τζέι Ντι Βανς ενσαρκώνει τον λαϊκιστικό, εθνικιστικό και εργατικό μετασχηματισμό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος», σχολιάζει ο Στίβεν Κόλινσον, σε ανάλυση του CNN. Ο γερουσιαστής του Οχάιο, ευνοεί επίσης το άνοιγμα προς τις νεαρότερες ηλικίες των ψηφοφόρων, σε μία προεκλογική εκστρατεία όπου είχε κυριαρχήσει η εικόνα δύο ηλικιωμένων ανδρών, οι οποίοι έχουν ήδη εκλεγεί πρόεδροι.

Κόντρα στην προσπάθεια των Δημοκρατικών να παρουσιάσουν μια εξωραϊσμένη εικόνα για τη δημοσκοπική δημοφιλία της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις στις ΗΠΑ, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και αμείλικτη. Πρόσφατη δημοσκόπηση της Rasmussen, της πλέον αντικειμενικής εταιρείας του κλάδου, όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία, αποκαλύπτει ισχυρό προβάδισμα του Τραμπ. Προηγείται με 7 μονάδες, συγκεντρώνοντας το 50% των ψήφων, έναντι 43% της Χάρις. Το 4% απαντά ότι θα ψήφιζε κάποιον άλλο υποψήφιο, με το 3% να δηλώνει αναποφάσιστο.

Η άχρωμη πολιτικά Χάρις, που επί διακυβέρνησης Μπάιντεν δεν παρουσίασε ούτε μια δική της πρόταση, ανέλαβε να διαχειριστεί την ενδεχόμενη ήττα των Δημοκρατικών. Σημειωτέον ότι και ο Ομπάμα δεν πιστεύει ότι η Χάρις μπορεί να νικήσει τον Tραμπ. Σύμφωνα με πηγή κοντά στην οικογένεια του νυν προέδρου Μπάιντεν, που μίλησε στην αμερικανική εφημερίδα New York Post, ο πρώην Πρόεδρος δεν υποστηρίζει την προεδρική υποψηφιότητα της Χάρις, επειδή δεν πιστεύει ότι μπορεί να νικήσει τον Τραμπ. «Ξέρει πως είναι απλώς… ανίκανη, δεν ξέρει τι πρέπει να λέει και τι όχι…», ανέφερε η πηγή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι