Διεθνή χρηματιστήρια: Πτώση στις μετοχές – Ενίσχυση χρυσού

Οι αγορές αρπάζουν την ευκαιρία της πανδημίας για απομόχλευση, Ηλίας Καραβόλιας

Απώλειες σημειώνονται στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, και λόγω της πιθανολογούμενης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή αλλά και λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Αρνητικό ρόλο παίζουν και τα αποθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα που βάρυναν τις μετοχές τεχνολογίας, ενώ ο χρυσός, τα κρατικά ομόλογα και τα νομίσματα που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο ενισχύθηκαν.

Στην Ασία, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχώρησε 5,8%, μια πτώση που έχει να καταγραφεί από την κρίση της Covid-19 τον Μάρτιο του 2020. Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν νωρίτερα πτώση άνω του 1%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε απώλειες 1,4% αφού νωρίτερα υποχώρησε σε χαμηλό τριμήνου.

Η αγορά επηρεάστηκε από τα ασθενέστερα των αναμενόμενων στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν χθες. Οι ευρωπαϊκές τεχνολογικές μετοχές επίσης υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και πλέον μηνών, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Intel. Ο τεχνολογικός δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 3,6%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησε σήμερα κατά 3 μονάδες βάσης στο 3,978%. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου μειώθηκε νωρίτερα επίσης κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,248%. Το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε κατά 0,1% στο 0,8718 ανά δολάριο, έχοντας νωρίτερα διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδό του από τις αρχές Φεβρουαρίου. Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε 0,6% στα 2.462 δολάρια η ουγγιά.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν, μετά τη χθεσινή ισχυρή πτώση των δεικτών της Wall Sreet, καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ. Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια. O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 13:00, διαμορφώνεται στις 1.442,36 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 2,18%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 36,48 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,33%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,87%.

Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (-4,14%), της Πειραιώς (-3,90%), της Autohellas (-2,88%), του ΟΤΕ (-2,69%) και της Motor Oil (-2,64%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Πειραιώς, με 2.048.010 και 1.678.740 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Πειραιώς με 6,55 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 3,35 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 11 μετοχές, 90 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές Doppler +5,76% και Unibios +2,41%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές Yalco -9,88% και Μαθιός Πυρίμαχα -9,65%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι