ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εκλογές στη Χιμάρα: Έκλεισαν οι κάλπες – Κάλεσμα Μπελέρη υπέρ του Γκικουρία

Κρίσιμες εκλογές στην Χιμάρα – Κάλεσμα Μπελέρη υπέρ του Γκικουρία

Έκλεισαν οι κάλπες για τις κρίσιμες επαναληπτικές εκλογές στην Χιμάρα, μετά την καθαίρεση του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη, που καλεί την ομογένεια να στηρίξει τον Πέτρο Γκικουρία.

Ο Πέτρο Γκικουρία ψήφισε στους Δρυμάδες στέλνοντας μήνυμα νίκης ενώ ζήτησε από τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Μάλιστα, ο Γκικούρια, σε δήλωσή του μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών, και κάλασε τον αντίπαλό του, Βαγγέλη Τάβο να συνεργαστούν για τον Δήμο Χιμάρας.

«Θα είμαι ο νικητής, αν θέλεις να έρθεις να δουλέψεις για μένα, είσαι ευπρόσδεκτος. Είμαι σίγουρος ότι οι Χειμαριώτες με πίστεψαν», είπε μεταξύ άλλων ο Γκικουρία.

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Τάβος, εκλεκτός του Έντι Ράμα, για το θέμα των ληγμένων ταυτοτήτων τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου. Ο Τάβος αναφέρεται στην απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν με ληγμένες ταυτότητες, γεγονός που ερμηνεύεται ως προσπάθεια της κυβέρνησης να μην πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία όσοι ψηφοφόροι έφτασαν στη Χιμάρα από την Ελλάδα.

Την τελευταία εβδομάδα στη Χιμάρα υπήρξε συρροή κυβερνητικών στελεχών, αλλά και του ίδιου του Ράμα προκειμένου να στηριχθεί ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος, ενώ όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της μειονότητας παρατηρήθηκε και ασυνήθιστη αύξηση του αριθμού των εκλογέων για τις εκλογές της 4ης Αυγούστου. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι έγιναν εγγραφές 311 νέων ψηφοφόρων.

Βασικό ζητούμενο των δημοτικών εκλογών είναι το περιουσιακό και η απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας στους Έλληνες ομογενείς. Οι κάλπες έκλεισαν στις 20:00 ώρα Ελλάδας. Οι ψήφοι θα μεταφερθούν στο κεντρικό γήπεδο της Χειμάρρας όπου και θα ξεκινήσει η καταμέτρηση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελικός αριθμός των ψηφοφόρων ανήλθε στους 8.690, όπως αναφέρει το himara.gr. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί στο δήμο μετά την διοικητική διαίρεση του 2015.

Συγκεκριμένα το 2015 με τέσσερις υποψηφίους δημάρχους, είχαν ψηφίσει 8.661 δημότες, το 2019 με μοναδικό υποψήφιο τον Γκόρο 4.165 ενώ το 2023 με υποψήφιους τον Μπελέρη και τον Γκόρο ψήφισαν 7.821.

Μήνυμα Μπελέρη υπέρ Γκικουρία

Ο φυλακισμένος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, εν μέσω σοβαρών καταγγελιών για παρατυπίες στην δίωξη του, μιλώντας στο ΕΡΤNews αναφέρει ότι το καθεστώς Εντι Ράμα ασκεί πιέσεις υπέρ του εκλεκτού του, του επίσης ομογενή υποψηφίου, Βαγγέλη Ντάβου. Όπως προαναφέραμε, κάλεσε σε ψήφιση του υποψηφίου της Ομόνοιας.

Mέσα από τις φυλακές Φιέρι, καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις και τις πιέσεις που ασκούν οι αλβανικές αρχές στους ψηφοφόρους και απαιτεί σεβασμό στο κράτος δικαίου και τη βούληση του λαού, όπως αυτή εκφράστηκε τον περασμένο Μάιο. Βασικό διακύβευμα της κάλπης για τον Φρέντη Μπελέρη, τον υποψήφιο της «Ομόνοιας» Πέτρο Γκικουρία και τα μέλη της μειονότητας στη Χειμάρρα είναι η προστασία των ελληνικών περιουσιών, οι οποίες κινδυνεύουν από τα σχέδια ανάπλασης της παραλιακής πόλης που προωθεί η αλβανική κυβέρνηση.

Ο Μπελέρης συσχετίζει την αναβολή εκδίκασης του αιτήματός του για αποφυλάκιση με την προσπάθεια των αλβανικών αρχών να τον κρατήσουν μακριά από τη Χειμάρρα. Το αίτημα του Μπελέρη αναμένεται να εκδικαστεί στις 2 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας επισκέφθηκε το Σάββατο τη Χειμάρρα, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις ψήφους της ομογένειας.

Η «Ομόνοια» Χειμάρρας κατήγγειλε την εμπλοκή βουλευτή και τοπικών κομματαρχών στις προσπάθειες να επηρεαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα, τονίζοντας πως τα τεκμήρια δεν θα δημοσιευθούν, αλλά θα κατατεθούν απευθείας στη δικαιοσύνη.

Η ανακοίνωση της Ομόνοιας

«Σωρεία καταγγελιών από όλη την επικράτεια του δήμου και ιδίως από την επαρχία Hore Vranisht, αλλά και από τα χωριά Κεπαρό και Μπόρσι για προσπάθεια εξαγοράς ψηφοφόρων από πρώην έπαρχο και βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος που κατάγεται από την εν λόγω επαρχία. Σαφώς από το κλιμάκιο της πίεσης δεν απουσιάζουν ούτε και πρόσωπα από το βαθύ παρακράτος για να εντείνουν έτη περισσότερο τον βαθμό της πίεσης. Για τις ανωτέρω καταγγελίες υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία τα οποία θα θέσουμε στη διάθεση της δικαιοσύνης για τα περαιτέρω.

Στο σημείο αυτό, κάτι λιγότερο από 24 ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή ότι απαιτούμε από όλους τους φορείς και τα αρμόδια όργανα να γίνουν τίμιες και καθαρές εκλογές στη Χειμάρρα. Προειδοποιούμε προς πάσα κατεύθυνση ότι ουδεμία προσπάθεια αλλοίωσης της εκλογικής διαδικασίας και του αποτελέσματός της δεν θα γίνει ανεκτή, όπως μη – ταυτοποίησης ψηφοφόρων, χρήση πλαστής ταυτότητας και φωτογράφισης ψήφου. Όλες οι ανωτέρω περιπτώσεις θα καταγγελθούν άμεσα και οι ιθύνοντες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον νόμο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι