ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο Ράμα πήρε τη Χειμάρρα – Μπαράζ καταγγελιών για παρεμβάσεις του κράτους

Ο Ράμα πήρε με τον Τάβο τη Χειμάρρα - Ρεκόρ συμμετοχής και καταγγελιών,

Άρχισε λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα η καταμέτρηση των ψήφων στη Χειμάρρα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το πρωί. Στην αίθουσα του γηπέδου όπου μεταφέρθηκαν οι κάλπες παρίσταντο οι δύο υποψήφιοι, Πέτρος Γκικουρίας και Βαγγέλης Τάβος, καθώς και ο βουλευτής και πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες και ο βουλευτής και γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Blendi Klosi

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ο Τάβος συγκέντρωσε το 59% των ψήφων (4.858 ψήφοι) ενώ ο Πέτρος Γκικουρίας τον οποίο στήριξε η ελληνική μειονότητα πήρε το 41% (3.400 ψήφοι). Αποχωρώντας εκλογικοί αντιπρόσωποι της “Ομόνοιας” σημείωσαν ότι «η τρομοκρατία κέρδισε στη Χειμάρρα». Από την πλευρά του ο Τάβος στην πρώτη δήλωσή του ευχαρίστησε θερμά τον Έντι Ράμα και τις δομές του Σοσιαλιστικού κόμματος για τη συμπαράστασή τους.

Συνολικά ψήφισαν 8.690 ψηφοφόροι, ενώ τον Μάιο του 2023 είχαν ψηφίσει 7.821 ψηφοφόροι. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί στο δήμο Χειμάρρας μετά την διοικητική διαίρεση του 2015. Ας σημειωθεί ότι τότε το αλβανικό κράτος είχε συμπεριλάβει στο Δήμο Χειμάρρας και γειτονικές περιοχές με αμιγώς αλβανικό πληθυσμό, όπως τους μουσουλμάνους Λιάπηδες, με σκοπό να αλλοιώσει τον κατά συντριπτική πλειονότητα ελληνικό χαρακτήρα της περιοχής. Συγκεκριμένα το 2015 με τέσσερις υποψηφίους δημάρχους, είχαν ψηφίσει 8.661 δημότες, το 2019 με μοναδικό υποψήφιο τον Γκόρο 4.165 ενώ το 2023 με υποψήφιους τον Μπελέρη και τον Γκόρο ψήφισαν 7.821.

Υπενθυμίζεται ότι η μάχη που έδινε το τελευταίο διάστημα η αλβανική κυβέρνηση με κάθε μέσο ήταν να αποτραπεί μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη με την εκλογή του Πέτρου Γκικουρία, ο οποίος υποστηρίζεται από την “Ομόνοια” και κόμματα της αντιπολίτευσης και είναι ο συνεχιστής του συνδυασμού Μπελέρη που κέρδισε τις εκλογές του Μαΐου 2023. Σύμφωνα με παρατηρητές, το αλβανικό κράτος επιστράτευσε όλους τους μηχανισμούς και τα μέσα του για να εκλεγεί ο πρώην βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βαγγέλης Τάβος. Μεταξύ αυτών ήταν και οι μαζικές μεταδημοτεύσεις στη Χειμάρρα αλβανικής καταγωγής ψηφοφόρων από άλλες περιοχές.

Ο υποψήφιος που στήριξε η Ελληνική Μειονότητα, Πέτρος Γκικουρία σε δήλωσή του μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών, και κάλεσε τον αντίπαλό του, Βαγγέλη Τάβο να συνεργαστούν για τον Δήμο Χειμάρρας. «Θα είμαι ο νικητής, αν θέλεις να έρθεις να δουλέψεις για μένα, είσαι ευπρόσδεκτος. Είμαι σίγουρος ότι οι Χειμαρριώτες με πίστεψαν», είπε μεταξύ άλλων ο Γκικουρία. Παράλληλα, κατηγόρησε τα μέλη της αλβανικής κυβέρνησης ότι επιχείρησαν να εκφοβίσουν τα μέλη της μειονότητας ωστόσο όπως είπε οι απειλές τους έπεσαν στο κενό. «Οι Χειμαρριώτες έδειξαν ότι δεν φοβούνται και η συμμετοχή τους ήταν μεγαλύτερη και αυτό δείχνει ότι δεν χαμήλωσαν τα κεφάλια τους», είπε χαρακτηριστικά.

Μήνυμα Μπελέρη υπέρ Γκικουρία

Ο φυλακισμένος ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντη Μπελέρης εν μέσω σοβαρών καταγγελιών για παρατυπίες στην δίωξη του, μιλώντας στο ΕΡΤNews αναφέρει ότι το καθεστώς Εντι Ράμα ασκεί πιέσεις υπέρ του εκλεκτού του Βαγγέλη Τάβου. Mέσα από τις φυλακές του Φιέρι, καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις και τις πιέσεις που ασκούν οι αλβανικές αρχές στους ψηφοφόρους και απαιτεί σεβασμό στο κράτος δικαίου και τη βούληση του λαού, όπως αυτή εκφράστηκε τον περασμένο Μάιο. Βασικό διακύβευμα της κάλπης για τον Φρέντη Μπελέρη, τον υποψήφιο της “Ομόνοιας” Πέτρο Γκικουρία και τα μέλη της μειονότητας στη Χειμάρρα είναι η απόδοση και προστασία των ελληνικών περιουσιών, τις οποίες αρπάζει με πρόσχημα την ανάπλαση της παραλιακής πόλης που προωθεί ο Έντι Ράμα, μέσα από δικούς του επιχειρηματίες.

Ο Μπελέρης συσχετίζει την αναβολή εκδίκασης του αιτήματός του για αποφυλάκιση με την προσπάθεια των αλβανικών αρχών να τον κρατήσουν μακριά από τη Χειμάρρα. Το αίτημα του Μπελέρη αναμένεται να εκδικαστεί στις 2 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας επισκέφθηκε το Σάββατο τη Χειμάρρα, σε μια προσπάθεια να συντονίσει προσωπικά την παρέμβαση των μηχανισμών του αλβανικού κράτους και να ασκήσει πιέσεις σε ομογενείς. Η “Ομόνοια” Χειμάρρας κατήγγειλε την εμπλοκή βουλευτή και τοπικών κομματαρχών στις προσπάθειες να επηρεαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα, τονίζοντας πως τα τεκμήρια δεν θα δημοσιευθούν, αλλά θα κατατεθούν απευθείας στη Δικαιοσύνη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι