ΣΧΟΛΙΟ

Επιστρέφει ο εφιάλτης των μοναχικών λύκων στην Αυστρία

Επιστρέφει ο εφιάλτης των μοναχικών λύκων στην Αυστρία, Νεφέλη Λυγερού
EPA/MAX SLOVENCIK

“Να σκοτώσει όσους περισσότερους μπορούσε” ομολόγησε πως επεδίωκε ο 19χρονος τζιχαντιστής με καταγωγή από την Βόρεια Μακεδονία, που συνελήφθη στην Βιέννη. Το σχέδιο του ήταν μία επίθεση αυτοκτονίας στο κατάμεστο στάδιο “Ερνστ Χάπελ” για την προγραμματισμένη συναυλία της σταρ της ποπ, Τέιλορ Σουίφτ, η οποία ακύρωσε όλες τις εμφανίσεις της στην χώρα.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Αυστρία και η πρωτεύουσα της Βιέννη, η πόλη που αποτελεί κόμβο ανάμεσα στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την ισλαμική τρομοκρατία. Το 2020 είχε γίνει κανονική μάχη με ένοπλους τζιχαντιστές σε κεντρικούς δρόμους της, με τον τότε καγκελάριο Κουρτς να κατεβάζει τον στρατό.

Ο 19χρονος βασικός ύποπτος είναι και κάτοχος αυστριακού διαβατηρίου. Στο σπίτι του βρέθηκαν μαχαίρια, εκρηκτικά, πλαστά χαρτονομίσματα και ένας αστυνομικός “φάρος”, τον οποίο είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει προκειμένου να φθάσει στο στάδιο προσποιούμενος τον αστυνομικό, όπως είχε κάνει ο ακροδεξιός Άντερς Μπρέιβικ στη σφαγή της Ουτόγια, στη Νορβηγία. Μαζί με τον 19χρονο συνελήφθησαν ένας 17χρονος Τουρκο-Κροάτης, γνωστός στις αρχές για συμμετοχή του σε συμμορίες μεταναστών και ένας ανήλικος 15χρονος, τουρκικής καταγωγής. Στους κατηγορουμένους βρέθηκε υλικό της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών, ο 19χρονος σχεδίαζε να φτιάξει αυτοσχέδια βόμβα, κλέβοντας υλικά από το εργοστάσιο χαλυβουργίας που δούλευε, από το οποίο και παραιτήθηκε. Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, ο 19χρονος φέρεται να ριζοσπαστικοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικές οι μαρτυρίες γειτόνων που παρατήρησαν την απότομη αλλαγή στην εμφάνιση του, που ήταν ακριβώς στα πρότυπα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που αιματοκύλισε στο πρόσφατο παρελθόν την Γηραιά Ήπειρο.

Στην πραγματικότητα, παρά την ήττα του ως κρατικό μόρφωμα με κυριαρχία επί ιρακινού και συριακού εδάφους, το Ισλαμικό Κράτος δεν ηττήθηκε ολοκληρωτικά. Εξακολουθεί να ελέγχει κάποιους θύλακες σε Συρία και Ιράκ, ενώ έχει βρει νέο πεδίο δράσης στην Αφρική, συνεργαζόμενο με τοπικές οργανώσεις-άτυπα παρακλάδια του. Όμως, το πρόβλημα δεν είναι η συγκεκριμένη οργάνωση. Το πρόβλημα είναι η ισλαμική τρομοκρατία, μέσα από όποια μορφή κι αν εκδηλώνεται. Οι έφηβοι που θα πήγαιναν στην συναυλία της Σουίφτ θα ήταν στο λάθος τόπο, την λάθος στιγμή, όπως μερικά χρόνια πριν ήταν οι νέοι που διασκέδαζαν σε μία συναυλία στο Μπατακλάν, στην Γαλλία.

Αυστρία: Τί επιδίωκαν οι τζιχαντιστές

Αυτό που επιδιώκουν παγίως οι τζιχαντιστές είναι να σκοτώσουν όποιον Δυτικό μπορούν. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όλες οι επιθέσεις της ισλαμικής τρομοκρατίας που έχουμε δει στην Γηραιά Ήπειρο είναι τυφλές, με σκοπό να προκληθούν ακριβώς όσο γίνεται περισσότερα θύματα. Γι’ αυτούς κάθε Δυτικός δεν είναι απλός “άπιστος”, είναι και εχθρός που του πρέπει ο θάνατος. Μόνο το μεταφυσικό θρησκευτικό υπόβαθρο μπορεί να εμπνεύσει ένα τέτοιο μίσος, μία τέτοια περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή. Αυτό ακριβώς επεδίωκαν οι τρεις συλληφθέντες στην Αυστρία.

Είναι εντυπωσιακό πως τρίτης γενιάς μουσουλμάνοι μετανάστες που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει σε ευρωπαϊκές χώρες μετατρέπονται σε τζιχαντιστές και ενίοτε σε σφαγείς. Στο παρελθόν, πολλοί από αυτούς είχαν μεταβεί σε Ιράκ και Συρία για να πολεμήσουν από τις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα και ορισμένοι επέστρεψαν στην Ευρώπη. Όμως είναι και οι “μοναχικοί λύκοι” που ριζοσπαστικοποιούνται από ακραία κηρύγματα στο Διαδίκτυο, όπως ενδέχεται να έχει συμβεί στην περίπτωση του 19χρονου.

Βεβαίως, οι τζιχαντιστές είναι ένας πολύ μικρός αριθμός στο σύνολο των μουσουλμανικών κοινοτήτων που διαβιούν στην Ευρώπη. Όμως αρκεί η δράση μιας ομάδας εξ’ αυτών, ακόμα και μεμονωμένων μοναχικών λύκων, όπως αυτού που είχε σκοτώσει δύο σουηδούς πολίτες στις Βρυξέλλες, ή του Τσετσένου που σφάγιασε καθηγητή σε σχολείο στην γαλλική πόλη Αράς, σχεδόν έναν χρόνο πριν…

Αν οι τζιχαντιστές είναι αποφασισμένοι “να σκοτώσουν όσους περισσότερους μπορούν”, ο καθένας μπορεί να γίνει στόχος. Δεν χρειάζεται να έχει πράξει κάτι. Αρκεί που είναι Δυτικός. Δεν έχει σημασία αν είναι συναγωγή ή εκκλησία, ή απλώς αεροδρόμιο ή καφέ, ή γήπεδο, ή αίθουσα συναυλιών. Η απόπειρα στην Βιέννη υπενθυμίζει ότι ο εφιάλτης της απειλής του ακραίου Ισλάμ δεν έχει τελειώσει ολοκληρωτικά. Οι μοναχικοί λύκοι κινούνται με άνεση ανάμεσα στις γκετοποιημένες γειτονιές στην Ευρώπη, χωρίς να χρειάζονται συντονιστικά κέντρα. Είναι συχνά δε εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν εγκαίρως από τις υπηρεσίες ασφαλείας, κάτι το οποίο ευτυχώς δεν είδαμε στην Βιέννη, καθώς οι αυστριακές αρχές έδρασαν αποτελεσματικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι