ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τρεις νεκροί Ισραηλινοί στα σύνορα με Ιορδανία – Μπαράζ ρουκετών από Χεζμπολάχ

Τρεις νεκροί Ισραηλινοί στα σύνορα με την Ιορδανία – Μπαράζ ρουκετών από την Χεζμπολάχ

Κλιμακώνεται η ένταση στην Μέση Ανατολή, με νέες συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, Χεζμπολάχ.

Ένας ένοπλος σκότωσε σήμερα τρεις Ισραηλινούς αμάχους σε επίθεση κοντά στη Γέφυρα Άλενμπι, ένα από τα σημεία διέλευσης ανάμεσα στην κοιλάδα του Ιορδάνη, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, και την Ιορδανία. Οι ισραηλινές αρχές τον εξουδετέρωσαν.

«Ένας τρομοκράτης πλησίασε στην περιοχή της Γέφυρας Άλενμπι από την Ιορδανία με φορτηγό, βγήκε από το φορτηγό και άνοιξε πυρ εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας που επιχειρούσαν στη γέφυρα», ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. «Ο τρομοκράτης εξουδετερώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας, τρεις άμαχοι Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της επίθεσης», πρόσθεσαν.

Το εν λόγω μεθοριακό πέρασμα είναι επίσης γνωστό ως Γέφυρα Βασιλιάς Χουσεΐν. Βρίσκεται περίπου στα μισά του δρόμου ανάμεσα στο Αμάν και την Ιερουσαλήμ, βόρεια της Νεκράς Θάλασσας. Οι ιορδανικές αρχές ανακοίνωσαν πως άρχισαν έρευνα για το επεισόδιο και ιορδανός αξιωματούχος είπε στο Ρόιτερς πως έκλεισαν για το λόγο αυτό τη γέφυρα.

Μπαράζ ρουκετών της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ότι εκτόξευσε ομοβροντία ρουκετών εναντίον πόλης στο βόρειο Ισραήλ, ως αντίποινα για ισραηλινό πλήγμα το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, στοίχισε τη ζωή σε τρεις εργαζόμενους της πολιτικής προστασίας.

«Σε ανταπόδοση στις επιθέσεις του εχθρού (…) και ιδιαίτερα την επίθεση» η οποία στοίχισε τη ζωή στους εργαζόμενους της πολιτικής προστασίας στο χωριό Φρουν χθες, μαχητές της Χεζμπολάx «βομβάρδισαν (…) την Κιριάτ Σιμόνα με ομοβροντία ρουκετών», τόνισε το κίνημα, που υποστηρίζεται από το Ιράν, σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα Χθες Σάββατο, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε πως τρία μέλη υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων σκοτώθηκαν και άλλα δύο τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση εναντίον ομάδας της πολιτικής προστασίας.

Η ομάδα συμμετείχε σε επιχείρηση «κατάσβεσης πυρκαγιών που προκλήθηκαν από πρόσφατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο χωριό Φρουν», εξήγησε το υπουργείο, συμπληρώνοντας ότι από τους δυο τραυματίες ο ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Με χωριστή ανακοίνωσή της η λιβανική πολιτική προστασία επιβεβαίωσε τον θάνατο των τριών μελών της σε «ισραηλινό βομβαρδισμό που στοχοποίησε όχημα της πυροσβεστικής».

Το υπουργείο Υγείας καταδίκασε την «ισραηλινή επίθεση» η οποία στοχοποίησε «ομάδα επίσημου οργάνου του λιβανικού κράτους». Με ανακοίνωση Τύπου την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, ο Νατζίμπ Μικάτι, χαρακτήρισε τις χθεσινές ισραηλινές επιχειρήσεις «νέα επίθεση» και «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Το κίνημα Άμαλ («Ελπίδα»), που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ ανέφερε πως δυο μέλη του είναι ανάμεσα στα θύματα, ότι σκοτώθηκαν «ενώ επιτελούσαν το ανθρωπιστικό τους καθήκον». Κατά το λιβανικό υπουργείο Υγείας, επρόκειτο για τη «δεύτερη» επίθεση «εναντίον ομάδας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μέσα σε λιγότερες από 12 ώρες».

Νωρίτερα χθες, το υπουργείο γνωστοποίησε ότι δυο μέλη του προσωπικού κέντρου άμεσης βοήθειας της Ισλαμικής Επιτροπής Υγείας, οργάνωσης αρωγής προσκείμενης στη Χεζμπολάχ, τραυματίστηκαν όταν «ο ισραηλινός στρατός στοχοποίησε εσκεμμένα» περιοχή κοντά σε πυρκαγιά στην Καμπρίκα (νότια), με αποτέλεσμα ο οδηγός του οχήματος στο οποίο επέβαιναν να χάσει τον έλεγχο.

Εντωμεταξύ τα ξημερώματα της Κυριακής οι IDF πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον στρατιωτικών κτιρίων της Χεζμπολάχ. «Στη διάρκεια της περασμένης νύχτας, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν στρατιωτικά κτίρια της Χεζμπολάχ στις περιφέρειες Αϊταρούν, Μαρούν αλ-Ρας και Γιαρούν, στο νότιο Λίβανο», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωση, προσθέτοντας πως αναχαίτισε ορισμένες από τις 50 ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από το Λίβανο. Οι ρουκέτες από τον Λίβανο εκτοξεύτηκαν προς Άνω Γαλιλαία και την Κιριάτ Σμόνα, εκεί που χτυπήθηκε κι ένα κτίριο, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx