ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νίκη της Κάμαλα στην τηλεμαχία δίνει δημοσκόπηση – Το ίδιο εκτιμούν και δημοσιογράφοι

Χάρις: Oι Δημοκρατικοί "συμμάζεψαν το χάλι" που άφησες - Τραμπ: "Το Ισραήλ θα χαθεί" αν εκλεγείς
epa11597566 Republican presidential candidate Donald J. Trump (L) and Democratic presidential candidate US Vice President Kamala Harris during a presidential debate hosted by ABC News at the National Constitution Center in Philadelphia, Pennsylvania, USA 10 September 2024. The 90 minute event is the only planned debate between the two candidates in the 2024 presidential election. EPA/DEMETRIUS FREEMAN / POOL

Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο πρώτο μεταξύ τους debate, ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών, χωρίς κοινό και χωρίς σημειώσεις.

Το debate περιλάμβανε κόντρες για οικονομία, αμβλώσεις, μεταναστευτικό, Ισραήλ, ενώ δεν έλειψαν και οι προσωπικές επιθέσεις. Ο Τραμπ αποκάλεσε την Χάρις και τον πατέρα της Μαρξιστές, με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να απαντά ότι «καθαρίσαμε το χάος σου». Το debate διήρκησε 90 λεπτά ενώ η Δημοκρατική αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δεν είχαν απευθύνει ποτέ μέχρι σήμερα ο ένας στον άλλον τον λόγο.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος είπε ότι «το Ισραήλ θα χαθεί» αν κερδίσει εκείνη τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. «Απεχθάνεται το Ισραήλ. Αν γίνει πρόεδρος αυτή, πιστεύω ότι το Ισραήλ δεν θα υπάρχει πλέον σε δυο χρόνια», επέμεινε. Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε για ακόμη μια φορά κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας του με την Κάμαλα Χάρις στη Φιλαδέλφεια να αναγνωρίσει πως ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2020 από τον Τζο Μπάιντεν.

«Υπάρχουν τόσες αποδείξεις, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε μια ματιά», υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του πως διαπράχθηκε νοθεία. «Έλαβα 75 εκατομμύρια ψήφους, περισσότερες από οποιονδήποτε απερχόμενο πρόεδρο. Μου είχαν πει πως αν λάμβανα 63 εκατομμύρια, όσες είχα λάβει το 2016, δεν θα μπορούσα να χάσω», πρόσθεσε.

Η Κάμαλα Χάρις πρόσαψε στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της ότι είναι «περίγελος» των ξένων ηγετών, τονίζοντας πως «χειραγωγείται» από «δικτάτορες», κατά τη πρώτη τηλεμαχία τους που μονοπωλείται από σκληρές κατηγορίες. «Έχω γυρίσει τον κόσμο ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κι οι ηγέτες του κόσμου όλου περιγελούν τον Ντόναλντ Τραμπ», διαβεβαίωσε η Χάρις, επιμένοντας πως είναι «διαβόητο» το ότι «δικτάτορες και αυταρχικοί ηγέτες εύχονται να γίνετε ξανά πρόεδρος διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως μπορούν να σας χειραγωγήσουν κολακεύοντάς σας και κάνοντάς σας χάρες».

Για την απόπειρα δολοφονίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης πρώτης τηλεμαχίας πως δεν έχει «καμιά αμφιβολία» ότι ο λόγος που έγινε η απόπειρα δολοφονίας του στα μέσα του Ιουλίου ήταν οι επικρίσεις των αντιπάλων του. «Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως χτυπήθηκα από σφαίρα στο κεφάλι εξαιτίας όσων είπαν για μένα», είπε ο πρώην πρόεδρος, που τραυματίστηκε στο αυτί όταν διαπράχθηκε η απόπειρα. «Μιλάνε για δημοκρατία», λένε πως «είμαι απειλή για τη δημοκρατία. Αλλά αυτοί είναι η απειλή», επέμεινε ο κ. Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε μία φήμη που γνώρισε διάδοση στο διαδίκτυο, κατά την οποία μετανάστες τρώνε γάτες και σκύλους σε πόλη της Πολιτείας Οχάιο. «Στο Σπρίνγκφιλντ, τρώνε σκύλους, οι άνθρωποι που ήρθαν» (σ.σ. οι μετανάστες), «τρώνε γάτες. Τρώνε κατοικίδια συντροφιάς των κατοίκων. Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας και είναι ντροπή», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, αναπαράγοντας φήμη για Αϊτινούς μετανάστες που έχει επίσης διαδοθεί κι από άλλους Ρεπουμπλικάνους, παρά τις διαψεύσεις της από μέρους των τοπικών αρχών.

Η Κάμαλα Χάρις κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ πως διαδίδει «ψέματα» για την άμβλωση και είναι «προσβλητικός για τις γυναίκες». Απαρίθμησε επίσης με τρόπο παθιασμένο τις συνέπειες στη ζωή πολλών Αμερικανίδων που είχε η αναίρεση από το Ανώτατο Δικαστήριο απόφασής του που εγγυάτο το δικαίωμα της άμβλωσης σε όλη τη χώρα. Ακόμη έκανε νύξη εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ για κάτι που προβάλλει περήφανα ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός της, τα πλήθη που συρρέουν για να τον ακούσουν. Πολλοί «φεύγουν από τις συγκεντρώσεις του νωρίς, από εξάντληση κι από βαρεμάρα», πέταξε η Δημοκρατική υποψήφια.

Η Κάμαλα Χάρις δήλωσε: «Αυτό που κάναμε ήταν πως συμμαζέψαμε το χάλι που άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ». Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ την κατηγόρησε για ακόμη μια φορά: «Είναι μαρξίστρια. Όλοι το ξέρουν πως είναι μαρξίστρια». Της πρόσαψε επίσης πως δεν έχει κανένα πρόγραμμα κι ότι αντέγραψε αυτό του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν. «Είναι σημαντικό να το υπενθυμίσουμε στον πρώην πρόεδρο: δεν έχετε αντίπαλο τον Τζο Μπάιντεν, έχετε αντίπαλο εμένα», ανέφερε η Κάμαλα Χάρις αφού ο μεγιστάνας καταφέρθηκε εναντίον του απερχόμενου προέδρου, που τερμάτισε την εκστρατεία για την επανεκλογή του τον Ιούλιο.

Αλληλοκατηγορίες και δεύτερη τηλεμαχία

Η Κάμαλα Χάρις κατηγόρησε τον αντίπαλό της πως θέλει να «διχάσει» ξανά τη χώρα στο ζήτημα των φυλετικών σχέσεων. «Πιστεύω πως είναι τραγωδία πως έχουμε κάποιον που θέλει να γίνει πρόεδρος και μόνιμα, σ’ όλη του την καριέρα, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το ζήτημα των φυλετικών σχέσεων για να διχάσει τους Αμερικανούς», είπε. Ο πρώην πρόεδρος απάντησε, ερωτηθείς σχετικά με προηγούμενη δήλωσή του κατά την οποία η Κάμαλα Χάρις «έγινε μαύρη» για εκλογικούς λόγους, «διάβασα πως είναι μαύρη».

Εντωμεταξύ ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως αυτή ήταν η καλύτερη επίδοση που σημείωσε ποτέ σε τηλεμαχία μετά το τέλος της εκπομπής, κατηγορώντας τους δυο συντονιστές του ABC ότι δεν φάνηκαν αμερόληπτοι, πως επέλεξαν πλευρά. «Πιστεύω πως αυτό ήταν το καλύτερο μου ντιμπέιτ (…) ακόμη περισσότερο διότι ήταν τρεις εναντίον ενός!», ανέφερε ο μεγιστάνας μέσω Truth Social, ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που αποτελεί προσωπικό του δημιούργημα. Αυτή ήταν η έβδομη τηλεμαχία του είδους στην οποία πήρε μέρος.

Η Κάμαλα Χάρις προτείνει στον Ντόναλντ Τραμπ να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα δεύτερη τηλεμαχία ανάμεσά τους, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της εκστρατείας της. Επικρίνοντας την εμφάνιση του πρώην προέδρου, η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις διαβεβαίωσε: «Η αντιπρόεδρος είναι έτοιμη για δεύτερο (τηλεοπτικό) ντιμπέιτ. Είναι ο Ντόναλντ Τραμπ;»

Από την πλευρά του το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, το οποίο προτιμά η αμερικανική δεξιά, γνωστοποίησε πως ήδη πρότεινε να οργανώσει αυτό δεύτερη τηλεμαχία, τον Οκτώβριο, με επιστολές που απηύθυνε στις εκστρατείες των δύο υποψηφίων αμέσως μετά την πρώτη εκπομπή, η οποία προβλήθηκε από το ανταγωνιστικό ABC.

Τι μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ

Η Κάμαλα Χάρις ήταν η νικήτρια του debate σύμφωνα με δημοσκόπηση. Συγκεκριμένα έρευνα του SSRS, που διενεργήθηκε για το CNN έδειξε ότι το 63% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που παρακολούθησαν το ντιμπέιτ, είπαν ότι η εμφάνιση της Χάρις ήταν καλύτερη, και μόνον το 37% υποστήριξαν το ίδιο για τον Τραμπ. Πριν το ντιμπέιτ οι ίδιοι ψηφοφόροι ήταν μοιρασμένοι 50%-50% ως προς το ποιος θα τα πήγαινε καλύτερα. Σύμφωνα με το CNN το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης συνιστά μια μεταστροφή από τον Ιούνιο, όταν το 67% είχε κρίνει ως νικητή τον Τραμπ στην καταστροφική για τον Τζο Μπάιντεν τηλεμαχία.

Την ίδια άποψη για την έκβαση της τηλεμαχίας έχουν και το Politico και το BBC. «Η Χάρις κέρδισε το ντιμπέιτ – κι ούτε καν οριακά», αποφάνθηκαν πέντε δημοσιογράφοι του Politico, που παρακολούθησαν την τηλεμαχία. «Ένα ντιμπέιτ που ξεκίνησε με ερώτημα που θεωρητικά θα ευνοούσε το Τραμπ –αν οι Αμερικανοί τα πάνε καλύτερα οικονομικά απ’ ό,τι προ τετραετίας– γρήγορα στράφηκε κατά του πρώην προέδρου. Ακόμη κι όταν η τηλεμαχία επέστρεψε στο φιλικό τερέν της μετανάστευσης η Χάρις έστησε παγίδα στον Τραμπ, αναγκάζοντάς τον να μιλά για το μέγεθος του πλήθους στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις και για fake news με απαχθέντα κατοικίδια και κατέστη γρήγορα σαφές ότι γνώριζε πώς τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως εκείνος ήθελε», σχολίασε ένας εξ’ αυτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το BBC με την ανταποκρίτριά του στην Ουάσιγκτον, ΚόρτνεΪ Σαμπμαράνιαν να σημειώνει ότι «μολονότι είναι ασαφές κατά πόσον οι τηλεθεατές έμαθαν περισσότερα για τις πολιτικές της, η Χάρις κατάφερε με μια σειρά επιθέσεων να βγάλει εκτός εαυτού τον Τραμπ. Το επιτελείο της Κάμαλα Χάρις θα είναι ικανοποιημένο που οι τηλεθεατές είδαν μια εκδοχή ενός εξόφθαλμα οργισμένου Τραμπ, που δεν είχαν δει στο ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν».

«Ο Τραμπ ήταν πολύ κακός κι η Χάρις κέρδισε με διαφορά» την τηλεμαχία, έκρινε ο πολιτολόγος Λάρι Σαμπάτο. Αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό πως θα έχει αντανάκλαση στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τον Τζούλιαν Ζέλιζερ, καθηγητή στο Πρίνστον. Ξεκάθαρα υπέρ της Κάμαλα Χάρις, τάχθηκε εκ νέου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μετά το debate. Σε ανάρτησή του στο «X» έγραψε: «Απόψε είδαμε από πρώτο χέρι ποιος έχει το όραμα και τη δύναμη να προχωρήσει αυτή τη χώρα αντί να μας διχάζει. @KamalaHarrisθα είναι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς. Ας πιάσουμε δουλειά»

Στην ίδια κατεύθυνση και η σύζυγος του Μπαράκ, Μισέλ Ομπάμα η οποία ανέβασε επίσης ανάρτηση τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι Κάμαλα Χάρις είναι ο μόνη σε αυτήν την κούρσα που είναι έτοιμη να γίνει πρόεδρος. «Για άλλη μια φορά προτρέπω όλους να σηκώσουν τα μανίκια τους και να ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ – τηλεφωνική τράπεζα, χτυπήστε τις πόρτες, μιλήστε με οποιονδήποτε γνωρίζετε και τους προτρέπω να ψηφίσουν την Kamala Harris και τον Tim Walz. Κάθε ψήφος θα έχει σημασία σε μια κλειστή κούρσα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάθεται κανείς στο περιθώριο. Απλώς διακυβεύονται πάρα πολλά».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

2 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Κρίμα για το slpress γιατί αυτό το ανυπόγραφο άρθρο δεν έχει καμμία σχέση με την δημοσιογραφία που ο κ. Λυγερός αντιπροσωπεύει δηλαδή την αμερόληπτη… Παίρνει ξεκάθαρη θέση ενάντια στον Τραμπ και με δυστυχώς απροκάλυπτο τρόπο προβάλει όλα τα επιχειρήματα των δημοκρατικών..

Συνεχίστε να αναπαράγετε τις βλακείες της συστημικής δημοσιογραφίας…

2
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx