Νετανιάχου: Δεν υπάρχει μέρος στη Μέση Ανατολή που να μη μπορούμε να φτάσουμε

Νέα ισραηλινά πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ – Ο Νετανιάχου προειδοποιεί το Ιράν
EPA/SARAH YENESEL

Αντιδράσεις, αποδοκιμασίες, αποχωρήσεις αλλά και επευφημίες προκάλεσε η εμφάνιση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «δε σκόπευα να εμφανιστώ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ φέτος», όμως, όπως είπε, άλλαξε γνώμη αφού άκουσε «ψέματα και συκοφαντίες εναντίον του Ισραήλ από ομιλητές σε αυτό το βήμα». «Η χώρα μου βρίσκεται σε πόλεμο, παλεύοντας για τη ζωή της», δήλωσε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ λαχταρά την ειρήνη και θα κάνει ξανά ειρήνη».

Ειδική αναφορά έκανε στο Ιράν. «Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή που το μακρύ χέρι του Ισραήλ δεν μπορεί να φτάσει», είπε και πρόσθεσε ότι από τότε που η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ, η χώρα του πολεμά σε έξι ακόμη πολεμικά μέτωπα «οργανωμένα από το Ιράν». Αυτές περιλαμβάνουν «τη Χεζμπολάχ που επιτίθεται στο Ισραήλ από τον Λίβανο, τους Χούθι που επιτίθενται από την Υεμένη, τις σιιτικές πολιτοφυλακές του Ιράν που τους στοχεύουν από τη Συρία και το Ιράκ, καθώς και τους παλαιστίνιους τρομοκράτες» στη Δυτική Όχθη και το Ιράν που επιτίθεται στο Ισραήλ», όπως είπε. «Έχω ένα μήνυμα για τους τυράννους της Τεχεράνης. Αν μας χτυπήσετε, θα σας απαντήσουμε», είπε ο Νετανιάχου υπό τις επευφημίες των παρευρισκομένων.

«Θα ήταν αδιανόητο για το Ισραήλ να επιτρέψει στη Χαμάς να παραμείνει μέρος της Γάζας όταν τελειώσει ο πόλεμος», είπε ακόμα και τόνισε: «Φανταστείτε σε μια μεταπολεμική κατάσταση στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, φανταστείτε να επιτρέπετε στους ηττημένους Ναζί το 1945 να ανοικοδομήσουν τη Γερμανία. Είναι αδιανόητο. Είναι γελοίο. Δεν συνέβη τότε και δεν πρόκειται να συμβεί τώρα». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να διασφαλίσει ότι η τρέχουσα σύγκρουση θα είναι η τελευταία που διεξάγεται στην περιοχή είναι εάν η Γάζα είναι «αποστρατιωτικοποιημένη και αποριζοσπαστικοποιημένη». Ο Νετανιάχου είπε ακόμα ότι ο στρατός του Ισραήλ έχει σκοτώσει ή αιχμαλωτίσει «περισσότερο από το μισό προσωπικό» της Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx