Ένα σνακ με γνώριμη ελληνική γεύση: Ψωμί με πελτέ ντομάτας και φέτα
19/11/2024Ένα εύκολο, υγιεινό και άκρως απολαυστικό σνακ για πρωϊνό ή την καθημερινότητα μας. Η συνταγή που παρουσιάζουμε είναι για 10 μερίδες.
Αν έχετε βαρεθεί την εκδοχή του τοστ για σνακ και πρωινό δοκιμάστε αυτή την συνταγή. Γνώριμες ελληνικές γεύσεις ψωμί τυρί και ντομάτα…Ο βασιλικός δίνει μια φρεσκάδα στο ψωμί που το κάνει πιο εύγευστο κι ελαφρύ στην γεύση. Είναι πλούσιο σε: λυκοπένιο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και χαμηλό σε: λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά.
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 50 γρ. μαργαρίνη μαλακή
- 20 γρ. αλάτι
- 15 γρ. ζάχαρη
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά
- 500 ml νερό
- 50 γρ. γάλα
Για τη γέμιση του σνακ
- 100 γρ. ντοματοπελτέ
- 20 γρ. φύλλα βασιλικού
- 100 γρ. τυρί φέτα
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι. Ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο του αλευριού και ρίχνουμε το γάλα, την ζάχαρη, το αλάτι, την μαγιά, την μαργαρίνη και το νερό σε χλιαρή θερμοκρασία. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέσα στο μπολ και όταν πλέον ξεκολλάει από τα τοιχώματα συνεχίζουμε το ζύμωμα στο πάγκο.
Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε δυο κομμάτια. Απλώνουμε με τον πλάστη την ζύμη και αλείφουμε με τον ντοματοπελτέ. Απλώνουμε από πάνω τα φύλλα βασιλικού ολόκληρα, μετά τρίμματα φέτας, το τυλίγουμε ρολό. Επαναλαμβάνουμε για την υπόλοιπη ζύμη.
Αφήνουμε να φουσκώσει για 15 λεπτά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 35 με 40 λεπτά.
Η Στέλλα Μορφογιάννη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος
Σε συνεργασία με το medNutrition