ΣΥΝΤΑΓΗ

Δοκιμάστε χωριάτικη σαλάτα με ψητά λαχανικά…

Δοκιμάστε χωριάτικη σαλάτα με ψητά λαχανικά... Ειρήνη Καντερέ

Για την παραπάνω συνταγή της χωριάτικης σαλάτας με τα ψητά λαχανικά, απαιτούνται 10 λεπτά για την προετοιμασία της και 20 λεπτά για τον χρόνο μαγειρέματος. Η συνταγή που παρουσιάζουμε είναι για τρεις μερίδες.

Όλοι αγαπούν την χωριάτικη σαλάτα με τις τομάτες, τις ελιές και την φέτα. Ενισχύσαμε λίγο την συνηθισμένη συνταγή με τα ρεβίθια για να δημιουργήσουμε ένα πιο “γεμάτο” γεύμα. Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε την φέτα με χαλούμι ή κατίκι Δομοκού ή και cottage cheese για τα άτομα που βρίσκονται σε ένα εντατικό διατροφικό πλάνο.

Η σαλάτα λόγω των οσπρίων αποτελεί από μόνη της ένα ολοκληρωμένο κυρίως γεύμα, οπότε μια γρήγορη και εύκολη λύση για το μεσημεριανό τραπέζι. Για να την ελαφρύνουμε θερμιδικά, αφαιρούμε τα όσπρια και μετατρέπεται σε ένα ελαφρύ δείπνο. Μην ξεχνάμε ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ρεβίθια με άλλο όσπριο της αρεσκείας σας. Για τους λάτρεις της vegan διατροφής, μπορείτε να προσθέσετε τόφου, αντί για φέτα. Για τα άτομα που βρίσκονται σε μια διατροφή φτωχή σε νάτριο, μπορείτε να αντικαταστήσετε την φέτα με ανθότυρο.

Δέκα μικρές ελιές έχουν περίπου 50 θερμίδες. Η διατροφική τους, όμως, αξία υπερβαίνει τη θερμιδική. Είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Α, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Η ρίγανη είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και βακτηριοκτόνες ιδιότητές της.

Μία πιπεριά μπορεί να περιέχει λιγότερες από 10 θερμίδες, είναι, όμως, ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C. Ενδεικτικά, μισό φλυτζάνι πράσινη πιπεριά σου προσφέρει το 100% των ημερήσιων αναγκών σου σε βιταμίνη C.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 3 φύλλα μαρουλιού ψιλοκομμένα
  • 1 αγγουράκι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 20 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 150 γρ τυρί φέτα
  • 300 γρ βρασμένα ρεβίθια
  • 50 γρ μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι κομμένες στη μέση
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού βαλσάμικο ξύδι
  • Aλάτι
  • Μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
  2. Βάζουμε την πιπεριά, το κρεμμύδι και τα ρεβίθια σε ένα ταψί, τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και τη μισή ρίγανη.
  3. Αφήνουμε να ψηθούν για 20 λεπτά. Αφού ροδίσουν, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Σε μια σαλατιέρα βάζουμε το μαρούλι, το αγγούρι, τις τομάτες, την φέτα, τις ελιές και την υπόλοιπη ρίγανη. Αφού τα ανακατέψουμε, προσθέτουμε και τα υλικά που ψήσαμε.
  5. Χτυπάμε το λάδι και το ξύδι και το περιχύνουμε πάνω στην σαλάτα.

Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου


Η Ειρήνη Καντερέ είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx