Ο Μητσοτάκης για την ευρωπαϊκή άμυνα – Παράκαμψη του ουγγρικού βέτο προανήγγειλε η Κάλλας
06/03/2025
Ο πρωθυπουργός προέβη σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στις εργασίες της κρίσιμης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, η οποία αφορά την άμυνα της Ευρώπης. «Σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο θα συζητήσουμε καταρχάς τις προτάσεις που έχει καταθέσει η πρόεδρος της Κομισιόν για το πώς μπορούμε δραστικά να ενισχύσουμε ως ΕΕ την αποτρεπτική μας δυνατότητα», είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία που έχει διανύσει η Ελλάδα προκειμένου να επιτύχει τον στόχο που έχει τεθεί, επισημαίνοντας ότι η χώρα είχε καταβάλει επίμονες προσπάθειες για να πείσει τους εταίρους της σχετικά με την ανάγκη μεγαλύτερης οικονομικής ευελιξίας.
Σε ό,τι αφορά την υποστήριξη προς την Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να αφήσουν εκτός της συζήτησης τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον πρέπει να διαδραματίσει ρόλο και να συμμετάσχει στο σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας. «Σε αυτό το σχήμα εγγυήσεων ασφαλείας θα πρέπει να συμμετέχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και πρέπει διαρκώς να αγωνιζόμαστε ώστε να πείσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αυτό είναι τελικά και προς το δικό τους συμφέρον» είπε.
Συνέχισε λέγοντας: «Θέλω να χαιρετίσω ιδιαίτερα τις προτάσεις για περαιτέρω δημοσιονομική ευελιξία, έτσι ώστε τα κράτη μέλη, τα οποία ήδη δαπανούν άνω του 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες, να μπορούν να εξακολουθούν να το κάνουν. Και είναι πολύ σημαντικό αυτή η δημοσιονομική ευελιξία να αφορά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να ενθαρρύνει αυτούς οι οποίοι ξοδεύουν λίγα να ξοδέψουν περισσότερα, να επιβραβεύσει αυτούς που ήδη ξοδεύουν περισσότερα και ενδεχομένως να τους επιτρέψει να ξοδέψουν ακόμα πιο πολλά για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε δε πως «Είναι πολύ σημαντικό επίσης το γεγονός ότι δημιουργούνται καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία από αδιάθετες πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και αυτό αποτελούσε μια πάγια ελληνική θέση και αναμένουμε την περαιτέρω εξειδίκευση των προτάσεων αυτών και σήμερα, αλλά κυρίως στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στους κρίσιμους καιρούς τους οποίους ζούμε, η στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα».
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), μετά τις εργασίες του στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τόνισε την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας, υπογραμμίζοντας ότι οι γεωπολιτικές προκλήσεις καθιστούν αναγκαία μια συντονισμένη και αποφασιστική στρατηγική.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΛΚ επισήμανε και την αλλαγή προσέγγισης της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία ενδέχεται να αναδιαμορφώσει τη δέσμευσή της στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, κατανέμοντας λιγότερους πόρους και ζητώντας μεγαλύτερη συμβολή των Ευρωπαίων συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Κάγια Κάλλας
Η Κάγια Κάλλας προσερχόμενη στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα και την Ουκρανίας όπου υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στους 27 ηγέτες. Ειδικά για την στήριξη του Κιέβου υπάρχουν χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία που διαφωνούν.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα θέσει βέτο σε περίπτωση σχεδίου απόφασης για περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας ή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Όμως, η Κάγια Κάλλας φτάνοντας για την Σύνοδο Κορυφής είπε: «Η παρεμπόδιση της Ουγγαρίας για τις αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με την ενίσχυση στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο δύσκολη για το μπλοκ. Γι ‘αυτό έχουμε μια νέα πρωτοβουλία για να σχηματίσουμε έναν συνασπισμό πλειοψηφίας, εξασφαλίζοντας ότι μια χώρα δεν μπορεί να εμποδίσει όλους τους υπόλοιπους», είπε η Κάλας.
Μήνυμα Ζελένσκι
Κατά την άφιξή του στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για την «ισχυρή σας υποστήριξη». Όπως δήλωσε, αυτή η υποστήριξη έχει γίνει αισθητή από την αρχή του πολέμου και συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, με τους Ευρωπαίους συμμάχους να παραμένουν στο πλευρό του ουκρανικού λαού ακόμη και την περασμένη εβδομάδα.
Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι αυτά τα λόγια της στήριξης δεν είναι απλώς κενές δηλώσεις, αλλά κάτι που το νιώθουν πραγματικά οι Ουκρανοί. Είναι σημαντικό ότι οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό, τους στρατιώτες και τις οικογένειές τους. Αυτό το μήνυμα ενδυναμώνει την αποφασιστικότητα και την αντοχή των Ουκρανών και τους θυμίζει ότι δεν είναι μόνοι στη μάχη τους.
Τα καυτά θέματα στην Έκτακτη Σύνοδο
Οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες για έκτακτη σύνοδο κορυφής με θέμα την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ παγώνει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, την ροή πληροφοριών και απειλεί την διατλαντική συμμαχία.
Στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία, η Κομισιόν ανακοίνωσε σχέδιο για τον οπλισμό της Ευρώπης με την ενεργοποίηση πόρων ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσα στις προτάσεις και η δυνατότητα για τα κράτη μέλη της Ένωσης να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες χωρίς αυτό να προσμετρηθεί στο έλλειμμά τους.
Τα οπλικά συστήματα HIMARS τα οποία χρησιμοποιούν δορυφορικά δεδομένα ακριβείας που οι δυτικοί σύμμαχοι παρέχουν στο Κίεβο, από τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης δεν λαμβάνουν κανένα απολύτως σήμα, γεγονός που πρακτικά τα αχρηστεύει. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ ξεκαθαρίζουν πως η υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Κίεβο θα αποκατασταθεί εάν ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποδεχθεί τις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου. Ο ίδιος ο Τραμπ, κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο το βράδυ της Τρίτης, υπογράμμισε πως εκτιμά το γεγονός ότι ο Ζελένσκι είχε δηλώσει νωρίτερα την ίδια ημέρα ότι ήταν έτοιμος να «προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Προς το παρόν, η κυβέρνηση Τραμπ ασκεί τη μέγιστη δυνατή πίεση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ως στόχο να πιέσει τον Ζελένσκι να υπογράψει συμφωνία για την πρόσβαση αμερικανικών εταιρειών στα ουκρανικά ορυκτά.
«Άμεσες θα είναι οι επιπτώσεις στο ηθικό των στρατευμάτων: Η απόφαση θα ενισχύσει τους Ρώσους, συνθλίβοντας τους Ουκρανούς», σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Βίντμαν, πρώην αξιωματικό του αμερικανικού στρατού, ουκρανικής καταγωγής, που υπηρέτησε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, το 2019. Επιπλέον, το «πάγωμα» στη ροή πληροφοριών θα στερήσει από την Ουκρανία την πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα, απαραίτητα για να στοχεύσει τις ρωσικές δυνάμεις.
H Μόσχα για Μακρόν
Η Ρωσία, από χθες επιδίδεται σε έναν αγώνα ανακοινώσεων με επιθέσεις κατά του προέδρου της Γαλλίας. Σειρά στις δηλώσεις πήρε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σχολίασε το χθεσινό διάγγελμα του προέδρου της Γαλλίας στη διάρκεια του οποίου ο Μακρόν είπε ότι εξετάζει να θέσει τους ευρωπαίους συμμάχους υπό την προστασία του γαλλικού πυρηνικού οπλοστασίου.
«Αν μας θεωρεί απειλή, καλεί τους αρχηγούς των Ενόπλων δυνάμεων κάποιων χωρών της ΕΕ και τη Βρετανία στο Παρίσι, λέει ότι είναι απαραίτητη η χρήση πυρηνικών όπλων, ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά της Ρωσίας, αυτό φυσικά συνιστά απειλή», δήλωσε ο Λαβρόφ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο χαρακτήρισε εξαιρετικά συγκρουσιακό το διάγγελμα του Γάλλου προέδρου στο οποίο χαρακτηρίζει τη Ρωσία απειλή για την Ευρώπη. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα σχόλια του Γάλλου ηγέτη αποτελούν ένδειξη ότι το Παρίσι προσβλέπει στην παράταση του πολέμου στην Ουκρανία.
«Το διάγγελμα είναι πράγματι υπερβολικά συγκρουσιακό. Δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ομιλία αρχηγού κράτους που ενδιαφέρεται για την ειρήνη. Πιο πολύ, από αυτά που είπε, κάποιος μπορεί να συμπεράνει ότι η Γαλλία σκέφτεται περισσότερο τον πόλεμο, τη συνέχισή του» είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Μακρόν παρέλειψε σημαντικά γεγονότα και δεν αναφέρθηκε στις «νόμιμες ανησυχίες και φόβους» της Ρωσίας για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, προς τα ρωσικά σύνορα.
Επί προεδρίας Μακρόν η Γαλλία προμήθευσε όπλα την Ουκρανία και δήλωσε έτοιμη να εξετάσει την αποστολή στρατευμάτων εκεί για να διασφαλιστεί η εφαρμογή τυχόν ειρηνευτικής συμφωνίας. Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτη την όποια παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων. Όσον αφορά τις δηλώσεις Μακρόν περί γαλλικής πυρηνικής ομπρέλας, ο Πεσκόφ κρίνει ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «διεκδίκηση της πυρηνικής ηγεσίας στην Ευρώπη», το οποίο είναι «πολύ, πολύ συγκρουσιακό».
Τί είπε ο Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε διάγγελμά του, κάλεσε τον γαλλικό λαό να είναι έτοιμος «διά παν ενδεχόμενο» λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, προαναγγέλλοντας την γενναία αύξηση των γαλλικών αμυντικών δαπανών, αλλά και την έναρξη ενός ευρωπαϊκού διαλόγου αναφορικά με τις δυνατότητες χρήσης της γαλλικής πυρηνικής δύναμης για την προστασία των συμμάχων της Γαλλίας στην Ευρώπη. Σημείωσε ωστόσο ότι τον τελευταίο λόγο επί του θέματος αυτού θα τον έχει πάντα ο πρόεδρος της Γαλλίας. Δήλωσε ότι θέλει να «ανοίξει την στρατηγική συζήτηση» για την προστασία της Ευρώπης από την γαλλική πυρηνική ομπρέλα.
Ο Μακρόν είπε, επίσης, ότι η Ρωσία επιδιώκει να επανεξοπλιστεί και αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες, ενώ «ο πρόεδρος Πούτιν παραβιάζει τα σύνορά μας για να δολοφονήσει αντιπάλους, να χειραγωγήσει τις εκλογές». «Πρέπει να προετοιμαστούμε» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, και επανέλαβε την προθυμία του να δεσμεύσει γαλλικά στρατεύματα ως πιθανή ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία, εάν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.
Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε ακόμη για την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία παρευρίσκεται και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και είπε ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τα έθνη της ηπείρου να δεσμευτούν για την ταχεία αύξηση των αμυντικών δαπανών. «Η Γαλλία πρέπει να αναγνωρίσει το ιδιαίτερο καθεστώς της, καθώς διαθέτουμε τον πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό στρατό στην Ευρώπη» είπε, σημειώνοντας ότι το Παρίσι διαθέτει πυρηνικά όπλα για να τα επιστρατεύσει, αν χρειαστεί.
Ο δρόμος προς την ειρήνη δεν μπορεί να περνάει από την «εγκατάλειψη της Ουκρανίας», σημείωσε ο Μακρόν και πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν σεβάστηκε μια προηγούμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που είχε διαπραγματευτεί και ως εκ τούτου «δεν μπορούμε πλέον να πιστεύουμε τα λόγια» του ηγέτη της χώρας.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με συμμάχους στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και μίλησε για εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία μετά τη συμφωνία για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της «ανάπτυξης ευρωπαϊκών δυνάμεων» στη χώρα. O Μακρόν αντέδρασε και στους νέους δασμούς που εισήγαγε ο Ντόναλντ Τραμπ. Υπενθυμίζεται ότι ο χθες επιβλήθηκαν δασμοί 25% στις εισαγωγές των ΗΠΑ από τον Καναδά και το Μεξικό, καθώς και 20% στα κινεζικά προϊόντα.