ΣΥΝΤΑΓΗ

Έτσι θα φτιάξετε πεντανόστιμη λακέρδα σκουμπρί

Έτσι θα φτιάξετε πεντανόστιμη Λακέρδα Σκουμπρί

Με τον όρο “λακέρδα” αναφερόμαστε στο πάστωμα ψαριού, συνήθως κάποιου αφρόψαρου, όπως η τούνα, το σκουμπρί, η παλαμίδα, το τορίκι ή το τουμπανέλι. Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή από την αρχαιότητα και διαδόθηκε από τους ναυτικούς, για τους οποίους το πάστωμα ψαριών και κρεάτων αποτελούσε την κύρια διατροφή τους μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, εποχή που η άλμη αντικαταστάθηκε από το ψυγείο.

Στην παρούσα παρασκευή λακέρδας θα χρησιμοποιήσουμε το σκουμπρί, ένα νόστιμο αφρόψαρο, πλούσιο σε λιπαρά και, το κυριότερο, εύκολα διαθέσιμο στις ιχθυαγορές, συνήθως σε πολύ λογική τιμή. Στην περίπτωσή μας θα χρησιμοποιήσουμε 3 μικρά σκουμπριά.

Προετοιμασία

Πρώτα καθαρίζουμε τα ψάρια από τα έντερα και αφαιρούμε το κεφάλι και την ουρά. Τα ξεπλένουμε καλά και το αφήνουμε σε ένα σκεύος με νερό για μία ώρα.

Πάστωμα

Σε ένα σκεύος βάθους 7-9 cm ρίχνουμε μία στρώση χοντρό αλάτι (όχι λεπτό, γιατί θα γίνει λύσσα). Τοποθετούμε τα ψάρια πάνω στο αλάτι χωρίς να ακουμπάει το ένα το άλλο. Σκεπάζουμε με χοντρό αλάτι, μέχρι να δημιουργηθεί μία ομοιόμορφη στρώση αλατιού σε όλη την επιφάνεια του σκεύους. Αφήνουμε το σκεύος με το παστό σε σκιερό και δροσερό μέρος για 4 ώρες.

Τελική σύνθεση

Μετά το οκτάωρο, βγάζουμε τα ψάρια από την άλμη και τα ξεπλένουμε με φρέσκο θαλασσινό νερό ή με γλυκό νερό, αν είμαστε μακριά από θάλασσα. Αφού ξεπλύνουμε καλά, κόβουμε το ψάρι σε ροδέλες πάχους ενός δαχτύλου. Στη συνέχεια, γεμίζουμε ένα γυάλινο βάζο με ελαιόλαδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοποθετούμε τις ροδέλες ώστε να είναι πλήρως σκεπασμένες από το λάδι. Μπορούμε να προσθέσουμε φέτες λεμονιού, μπαχαρικά ή μικρές κόκκινες καυτερές πιπεριές, αν θέλουμε πικάντικη γεύση. Αφήνουμε το βάζο στο λάδι για μία ημέρα, ώστε να δέσει το λάδι με την άλμη. Σερβίρεται με ψωμί και συνοδεύεται απαραιτήτως με ούζο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx