ΣΥΝΤΑΓΗ

Pad Kee Mao: Ο βασιλιάς της ταϋλανδέζικης γεύσης

Pad Kee Mao: Ο βασιλιάς της ταϋλανδέζικης γεύσης

Το Pad Kee Mao, γνωστό και ως “Drunken Noodles”, είναι ένα δημοφιλές ταϊλανδέζικο πιάτο που προέρχεται από τις πολυσύχναστες αγορές και τους πάγκους της Μπανγκόκ.

Το όνομα “Kee Mao” (μεθύστακας) δεν αναφέρεται σε αλκοόλ στη συνταγή, αλλά στη φήμη του ως πικάντικο σνακ που η έντονη γεύση του “ξυπνάει”, σαν δυνατό ποτό. Συνδυάζοντας κινέζικες επιρροές (όπως τα φαρδιά ρυζομακάρονα) με ταϊλανδέζικες πινελιές (καυτερές πιπεριές, βασιλικός, σάλτσα ψαριού), το πιάτο έγινε σύμβολο της ταϊλανδέζικης κουζίνας, εξαπλώνοντας τη φήμη του παγκοσμίως.

Στην περίπτωσή μας θα φτιάξουμε ένα κλασσικό – εξωτικό Kee Mao με λεπτές φέτες μαριναρισμένου μοσχαριού συνδυάζοντας την βάση της Ταυλανδέζικης κουζίνας – Ψάρι, Κρέας ή κοτόπουλο με την φρέσκια αίσθηση του λάιμ.

Η ταϊλανδέζικη κουζίνα απαιτεί υλικά ξένα για τη μεσογειακή κουζίνα, οπότε ξεκινάμε προετοιμάζοντας προσεκτικά τη λίστα αγορών μας για να εξοικειωθούμε με αυτά.

Προμηθευόμαστε λοιπόν τα παρακάτω υλικά

200γρ φαρδιά Noodles (ρυζομακάρονα)
200γρ μοσχαρίσιο φιλέτο, σε λεπτές φέτες

2-3 καυτερές πιπεριές (bird’s eye chilies ή serrano), ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι φύλλα ταϊλανδέζικου βασιλικού (ή ιταλικού αν δεν βρίσκουμε)
Φυστικέλαιο ή άλλο ουδέτερο λάδι
Ζάχαρη μαύρη

Σάλτσες

σάλτσα σόγιας ανοιχτόχρωμη
σάλτσα σόγιας σκούρα
σάλτσα στρειδιών (ή hoisin αν έχεις αλλεργία στα οστρακοειδή)
σάλτσα ψαριού

Προετοιμασία Σάλτσας:

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τις σάλτσες σόγιας (ανοιχτόχρωμη και σκούρα), τη σάλτσα στρειδιών, τη σάλτσα ψαριού και τη μαύρη ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη.

Σοτάρισμα:

Ζεσταίνουμε το λάδι σε wok ή μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το σκόρδο, τις πιπεριές και το κρεμμύδι, σοτάροντας για 2 λεπτά με απαλές κινήσεις, χρησιμοποιώντας ξύλινο κουτάλι, μέχρι να μαλακώσουν.

Ψήσιμο Μοσχαριού: Προσθέτουμε τις φέτες μοσχαριού, που έχουμε μαρινάρει για 15 λεπτά με χυμό λάιμ, και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ψηθεί πλήρως.

Σύνθεση

Ρίχνουμε τα noodles και τη σάλτσα στο wok. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα τα noodles. Προσθέτουμε τον βασιλικό, ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να μαραθεί, και αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σερβίρουμε με φέτες λάιμ και καβουρδισμένα κάσιους. Συνοδεύουμε με ένα δροσερό ποτήρι ανθρακούχο νερό με πάγο και μια φέτα λάιμ

 


Φωτογραφίες του Νίκου Ζάππα στο Τaos Tai Restaurant – Paros
Αθήνα, 23 Απριλίου 2025

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx