Κατσικάκι στον φούρνο με πατάτες – Η νοστιμιά είναι στις λεπτομέρειες
01/05/2025
Το κατσικάκι γάλακτος στον φούρνο με πατάτες είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που φέρνει στο τραπέζι τη γεύση της ελληνικής υπαίθρου, με το τρυφερό κρέας του κατσικιού να λιώνει στο στόμα και τις πατάτες να απορροφούν όλα τα αρώματα του ψησίματος.
Το κατσικάκι στον φούρνο με πατάτες είναι ιδανικό για ένα κυριακάτικο οικογενειακό γεύμα, γεμάτο νοστιμιά και ζεστασιά.
Για τέσσερεις μερίδες θα χρειαστούμε:
- 3 κιλά κατσικάκι γάλακτος (κατά προτίμηση μπούτι και παϊδάκια)
- 2 κιλά πατάτες
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1 λεμόνι
- 100 ml. ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλιά σούπας ρίγανη
- 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο
- 200 ml. νερό
Προετοιμασία
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Πλένουμε καλά το κατσικάκι και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό του λεμονιού, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη, για να φτιάξουμε τη μαρινάδα.
Με ένα μπαλτά, σε ξύλινη σταθερή επιφάνεια τεμαχίζουμε το κατσικάκι και το αλατίζουμε.
Μαγείρεμα
Τοποθετούμε το κατσικάκι σε ένα ταψί και το περιχύνουμε με τη μαρινάδα, τρίβοντάς το καλά από όλες τις πλευρές. Το αφήνουμε να μαριναριστεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε τις πατάτες γύρω από το κατσικάκι, ανακατεύοντάς τες με τη μαρινάδα που έχει μείνει στο ταψί.
Ρίχνουμε το νερό και τοποθετούμε το κλαδάκι δεντρολίβανου πάνω από το κρέας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες, γυρίζοντας το κατσικάκι στη μέση του ψησίματος και περιχύνοντάς το με τους χυμούς του ταψιού, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να μαλακώσουν οι πατάτες.
Σύνθεση
Σερβίρουμε το κατσικάκι με τις πατάτες σε πιάτο, περιχύνοντας με λίγους χυμούς από το ταψί για έξτρα νοστιμιά. Ιδανικά συνοδεύεται με ένα ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί αλλά το καλοκαίρι του ταιριάζει επίσης, μια παγωμένη μπύρα!
Παρασκευή και Φωτογραφίες του Νίκου Ζάππα