Κασερόπιττα με φύλλο κουρού και κόκκινη σάλτσα
22/05/2025
Η κασερόπιτα με φύλλο κουρού είναι μια πίτα που συνδυάζει την γλυκιά υφή του σπιτικού φύλλου κουρού με την πλούσια, λιωμένη γέμιση από κασέρι, δημιουργώντας ένα πιάτο γεμάτο νοστιμιά.
Η κασερόπιτα είναι ιδανική για πρωινό, απογευματινό σνακ ή ακόμα και για ένα ελαφρύ γεύμα, φέρνοντας τη ζεστασιά της παράδοσης στο τραπέζι. Για ένα πυρέξ 6-8 μερίδων κασερόπιτας θα χρειαστούμε:
- 1 φύλλο κουρού έτοιμο
- 800 γραμμάρια κασέρι
- 1 μικρή κονσέρβα πελτέ ντομάτας
- ελαιόλαδο
- ντοματίνια
- 1 σκόρδο
- μαύρο πιπέρι
- αλάτι
Προετοιμασία κασερόπιτας
Ανάβουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς και το μάτι της κουζίνας στο φούλ για το τηγάνι, που θα φτιάξουμε την κόκκινη σάλτσα. Βάζουμε πρώτα λίγο λάδι, 1 σκόρδο άκοπο και ντοματίνια κομμένα στη μέση, και ανακατεύουμε με ξύλινο σκεύος απαλά. Προσθέτουμε τον πελτέ και μισή κούπα τσαγιού νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να βγάλει τις πρώτες φουσκάλες. Βγάζουμε από τη φωτιά.
Σύνθεση κασερόπιτας
Σε ένα πυρέξ αλείφουμε με πινέλο όλη την επιφάνεια με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε το μισό φύλλο προσεκτικά, να μην το τραυματίσουμε. Με το πινέλο απλώνουμε τη μισή σάλτσα στο φύλλο και τοποθετούμε τα κομμάτια κασεριού, τόσα όσες και οι μερίδες. Οι φέτες κασεριού πρέπει να είναι πάχους ενός δαχτύλου.
Όχι περισσότερο, όχι λιγότερο! Μόλις τις τοποθετήσουμε συμμετρικά, αδειάζουμε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα, πάντα με τη βοήθεια του πινέλου. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο φύλλο και με το πινέλο φροντίζουμε να περάσουμε από πάνω μια ήπια στρώση σάλτσας ομοιόμορφα παντού.*
Μαγείρεμα
Βάζουμε το πυρέξ στον φούρνο και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς. Αν σε μισή ώρα δούμε ότι δεν έχει λιώσει ακόμα το τυρί, βάζουμε στο φούλ το γκριλ με ένα αλουμινόχαρτο από πάνω, για να μην καεί το φύλλο. Σε 10 λεπτά αφαιρούμε από τον φούρνο και περιμένουμε 5 λεπτά να ξεκουραστεί. Χαράζουμε με το μαχαίρι τις μερίδες που θέλουμε και μετά προσεκτικά κόβουμε και σερβίρουμε.
Ιδανικά συνοδεύεται με ελληνικό καφέ.
*Αν περισσέψει σάλτσα, την βάζουμε στο ψυγείο και την αξιοποιούμε ως σάλτσα μιας εύκολης σπαγγέτι, σε συνδυασμό με τριμμένη παρμεζάνα. Αν δεν φτάνει για σπαγγέτι, τηγανίζουμε δύο αυγά και, με τη λίγη αυτή σάλτσα, τα μετατρέπουμε σε μια νοστιμότατη στραπατσάδα!
Φωτογραφίες-παρασκευή Νίκος Ζάππας