ΣΥΝΤΑΓΗ

Σαλάτα μάνγκο: Ένα πιάτο που ξεχειλίζει τροπική φρεσκάδα

Σαλάτα μάνγκο: Ένα πιάτο που ξεχειλίζει τροπική φρεσκάδα, Νίκος Ζάππας

Η σαλάτα μάνγκο είναι ένα πιάτο που ξεχειλίζει φρεσκάδα και χρώμα, φέρνοντας την τροπική γλύκα του μάνγκο σε τέλεια ισορροπία με την τραγανότητα των λαχανικών.

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη ιστορία για αυτή την εκδοχή, η χρήση του μάνγκο σε σαλάτες ξεκίνησε από τροπικές περιοχές, όπως η Νοτιοανατολική Ασία και η Καραϊβική, όπου το μάνγκο πρωταγωνιστεί σε πιάτα εδώ και αιώνες. Στη δυτική κουζίνα, η σαλάτα μάνγκο έγινε δημοφιλής τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στην τάση για υγιεινά και δροσερά πιάτα που συνδυάζουν φρούτα και λαχανικά. Είναι ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα ή ως συνοδευτικό, προσθέτοντας μια έντονη νότα καλοκαιριού.

Με εξαίρεση το μάνγκο, που προμηθευόμαστε σπανίως, τα υπόλοιπα υλικά αυτού του πιάτου τα προμηθευόμαστε συχνά και εύκολα όπως το καρότο, το μαρούλι, το αγγούρι και η κόκκινη πιπεριά. Προμηθευόμαστε λοιπόν τα παρακάτω υλικά και ετοιμάζουμε τις αντίστοιχες δόσεις:

Υλικά (για 2 μερίδες)
1 ώριμο μάνγκο
1 μικρό καρότο
1 μικρή κόκκινη πιπεριά
1 μικρό αγγούρι
2 χούφτες μαρούλι
2 κουταλιές σούπας καβουρδισμένα φιστίκια

2 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα τριμμένο μαύρο πιπέρι

 

Προετοιμασία για την σαλάτα μάνγκο

Καθαρίζουμε το μάνγκο και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες (julienne). Για να πετύχουμε τις ευθείες λωρίδες, ώστε να είναι ίσιες και με ενιαίο πάχος από το ένα σημείο ως το άλλο, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μαχαίρι ακριβείας σε ξύλινη επιφάνεια και να έχουμε καλό φωτισμό, ώστε να βλέπουμε καλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρώτα ακουμπάμε την μύτη του μαχαιριού στο ξύλο και κατεβάζουμε αργά τη βάση, κόβοντας με άνεση σε ευθεία γραμμή. Κάνουμε το ίδιο με το καρότο, την κόκκινη πιπεριά και το αγγούρι, κόβοντάς τα σε λεπτές λωρίδες. Πλένουμε το μαρούλι και το στραγγίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

Τελική σύνθεση

Τοποθετούμε το μαρούλι στη βάση ενός πιάτου. Ανακατεύουμε το μάνγκο, το καρότο, την κόκκινη πιπεριά και το αγγούρι, και τα απλώνουμε πάνω από το μαρούλι. Σε ένα μικρό μπολ, αναμειγνύουμε τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, και περιχύνουμε τη σαλάτα. Πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα φιστίκια, ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε αμέσως.

Ιδανικά συνοδεύεται με ένα δροσερό ποτήρι από ανθρακούχο νερό με πάγο και φέτες εσπεριδοειδών.

 


 

Φωτογραφίες του Νίκου Ζάππα στο Taos Tai Restaurant Paros

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx