ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Ο Ερντογάν για Τραμπ-Κουρδικό – Μεταξύ με την αξιωματική αντιπολίτευση (CHP)

Ερντογάν: Εργαζόμαστε με την Ελλάδα με βάση τις αρχές της φιλίας και της συμμαχίας

Μετωπική Ερντογάν στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Το CHP έχει παραδοθεί στις φιλοδοξίες μιας χούφτας καιροσκόπων» – Αναγγέλλει νέο κύκλο διαλόγου για το Κουρδικό και συνάντηση με το DEM – Επαφές και με Τραμπ, Μακρόν, ενόψει του ΝΑΤΟ 2026 στην Τουρκία

Ο Ερντογάν παρενέβη δημόσια, σχολιάζοντας για πρώτη φορά τη διαμάχη σχετικά με την ενδεχόμενη επιστροφή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην ηγεσία του κόμματος μέσω δικαστικής οδού. Ο Ερντογάν, με δηλώσεις του κατά την επιστροφή από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ολλανδία, επιτέθηκε με σκληρή ρητορική στην αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για “έναν κολοσσό παραδομένο στις φιλοδοξίες μιας χούφτας καιροσκόπων” και κατηγορώντας τους επικριτές του πρώην αρχηγού για “αχαριστία” και “ντροπιαστική στάση”.

Ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε, ωστόσο, και σε αποκαλύψεις για μια σειρά από κρίσιμες πολιτικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη: αναφέρθηκε στη συστηματική προετοιμασία των κρατικών θεσμών για μια νέα περίοδο ειρηνευτικού διαλόγου στο Κουρδικό, ανακοινώνοντας μάλιστα προσεχή συνάντηση με αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού κόμματος DEM, ενώ έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής προσέγγισης λέγοντας πως «η κατάθεση των όπλων είναι εθνική υπόθεση που απαιτεί συναίνεση και ευαισθησία».

Δεν παρέλειψε, επίσης, να υπογραμμίσει τη «στρατηγική σχέση» της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαίροντας την επικοινωνία του με τον Τραμπ, αλλά και να τοποθετηθεί εκτενώς για τη Συρία, όπου επανέλαβε ότι η Άγκυρα στηρίζει την πλήρη εδαφική ακεραιότητα της χώρας και ζητεί την ενσωμάτωση όλων των ένοπλων σχηματισμών στον συριακό στρατό.

Ολοκληρώνοντας, ο Ερντογάν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προγραμματισμένη για το 2026 Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, την οποία θα φιλοξενήσει η Τουρκία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διοργανώσει μια συνάντηση “αντάξια του διεθνούς της κύρους”.

Eρντογάν για CHP-Κουρδικό-Τραμπ

Ερντογάν: «Δεν μπορεί κανείς να μη νιώσει ντροπή και αμηχανία για όσα κάνουν σε έναν άνθρωπο μπροστά στον οποίο έκαναν υπόκλιση επί 13 χρόνια»

Οι διαμάχες γύρω από την προσφυγή στο συνέδριο του CHP, οι συζητήσεις για επιστροφή του Κιλιτσντάρογλου με δικαστική απόφαση και οι απαντήσεις της ηγεσίας του κόμματος παρακολουθούνται στενά όχι μόνο από τα φιλοκυβερνητικά μέσα, αλλά και από τον AKP και την Προεδρία. Ο Πρόεδρος Ερντογάν σχολίασε για πρώτη φορά το ζήτημα. «Το CHP, δυστυχώς, σήμερα είναι σε αποσύνθεση. Βλέπεις τώρα, ο ένας λέει ‘επιστρέφω μετά από 4 χρόνια’, ο άλλος λέει ‘ποιοι άραγε θα έρθουν’. Δεν έχουν τίποτα να πουν για τα βασικά προβλήματα της χώρας. Έχουν παραδώσει το κόμμα σε μια χούφτα καιροσκόπους, κυριευμένους από φιλοδοξίες. Ενώ γύρω μας εκτυλίσσονται κρίσιμες εξελίξεις, είδατε καμία εποικοδομητική προσέγγιση από το CHP; Δεν προτείνουν τίποτα, γιατί δεν έχουν καμία ιδέα. Θεωρούν την πολιτική ως τη μικρή γούρνα τους.

Είναι ανίδεοι για τον ωκεανό, και προσπαθούν να κινήσουν το καράβι με λόγια. Τσακώνονται τόσο πολύ που δεν προλαβαίνουν να προσφέρουν. Οι δήμοι που διοικούν έχουν πτωχεύσει. Η διαφθορά, οι παρατυπίες, οι μίζες και η εκβίαση έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Τα στοιχεία που παρουσίασε η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης είναι μπροστά μας. Και δεν είναι μόνο η Κωνσταντινούπολη – και σε άλλες πόλεις η κατάσταση είναι τραγική. Δεν μπορείς να μη νιώσεις φρίκη και ντροπή για όσα κάνουν στον άνθρωπο που επί 13 χρόνια του έδειχναν απόλυτο σεβασμό. Όπως λένε, οι ίντριγκες δεν τελειώνουν στο Βυζάντιο, και οι καβγάδες δεν τελειώνουν στο CHP».

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας ασχολούνται σοβαρά με το θέμα της κατάθεσης όπλων»

Σχετικά με τις φήμες για νέα ειρηνευτική διαδικασία (λύση του κουρδικού ζητήματος), ο Ερντογάν δήλωσε:

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας μας ασχολούνται πολύ στενά με το ζήτημα της κατάθεσης των όπλων. Στη Βουλή υπάρχει μια γενική συναίνεση· η στήριξη της διαδικασίας είναι υψηλού επιπέδου. Δεν πρέπει να αφήσουμε ένα τέτοιο εθνικής σημασίας θέμα να γίνει αντικείμενο φτηνού πολιτικού διαξιφισμού. Σε τέτοια ζητήματα, η εθνική ευαισθησία πρέπει να έχει προτεραιότητα. Στην πολιτική, όλα περνούν. Αλλά το να συμβάλεις στην επίλυση ενός τέτοιου ζητήματος είναι κάτι που θα μνημονεύεται για πάντα με ευγνωμοσύνη στην εθνική μνήμη. Εμείς βλέπουμε τη διαδικασία για μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία μέσα από αυτό το πρίσμα».

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με αντιπροσωπεία του DEM

«Αν όλα πάνε καλά, την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθώ με αντιπροσωπεία του κόμματος DEM. Θα συζητήσουμε διάφορα θέματα σχετικά με την ‘Τουρκία χωρίς τρομοκρατία’. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία επ’ αυτού. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να το επιλύσουμε. Ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Διοικητής της ΜΙΤ και ο Υπουργός Άμυνας εργάζονται σε πλήρη αρμονία για αυτό το θέμα. Πιστεύουμε ότι η συνάντηση της επόμενης εβδομάδας θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Όσον αφορά την επιτροπή που θα συγκροτηθεί στη Βουλή, θα ορίσουμε έναν εκπρόσωπό μας και η διαδικασία, Θεού θέλοντος, θα προχωρήσει με επιτυχία».

Με τον φίλο μου τον Τραμπ ανοίγουμε μια νέα περίοδο στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ και τη Συρία, ο Ερντογάν είπε: «Με τον φίλο μου τον Τραμπ ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. Θέλω να το πω ανοιχτά: ποτέ η τηλεφωνική μας επικοινωνία δεν καθυστέρησε πάνω από 24 ώρες. Αν καλέσουμε, ανταποκρίνεται εντός της ημέρας. Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία είναι επίσης πολύ ευαίσθητος σε αυτά τα θέματα. Εργαζόμαστε για την υλοποίηση δράσεων που θα ενισχύσουν τις χώρες μας. Για τη Συρία και ειδικά για τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, εκφράσαμε με σαφήνεια τις ευαισθησίες μας σε κάθε επίπεδο. Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είχαν διαφορετικές φάσεις, αλλά παραμένουν στρατηγικής σημασίας.

Οι επαφές με τον Τραμπ επέτρεψαν την οικοδόμηση γεφυρών κατανόησης σε δύσκολα ζητήματα. Στη συνάντηση στο Ριάντ, όπου αν και προσκληθήκαμε τελικά συμμετείχαμε διαδικτυακά, συζητήσαμε και το θέμα της Συρίας. Η Συρία είναι πολύ σημαντική για εμάς. Έχουμε μεγάλο κοινό σύνορο, ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Ό,τι συμβαίνει εκεί, μας επηρεάζει άμεσα. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια αυτό που δεχθήκαμε ήταν μόνο οι πόνοι και τα προβλήματα της Συρίας. Ο ΥΠΕΞ, ο ΥΠΑΜ και ο αρχηγός της ΜΙΤ μας είχαν εντατική επικοινωνία με τη Συρία. Στηρίζουμε την προσπάθεια να αποκατασταθεί η ενότητα και η σταθερότητα στη Συρία. Κλειδί για αυτό είναι η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας.

Όλοι οι ένοπλοι σχηματισμοί πρέπει να ενταχθούν στον συριακό στρατό. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία. Στη σημερινή συνομιλία μου με τον Μακρόν, εξετάσαμε διεξοδικά αυτά τα ζητήματα. Ο Μακρόν δήλωσε ότι σκοπεύει να παίξει πιο ενεργό ρόλο στις σχέσεις με τη Συρία. Μιλήσαμε και για το Κυπριακό. Για τη Γάζα, είπε ότι θα μιλήσει με το Ισραήλ. Του είπα: ‘Αν το κάνεις αυτό, θα σου είμαστε ευγνώμονες’».

Ξεκινήσαμε τις προετοιμασίες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Τουρκία το 2026

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση της Συνόδου του ΝΑΤΟ το 2026 στην Τουρκία:

«Θα κάνουμε τις απαραίτητες αξιολογήσεις, θα εξετάσουμε τις επιλογές μας και θα λάβουμε την τελική απόφαση. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα διοργανώσουμε μια σύνοδο αντάξια της Τουρκίας. Η χώρα μας έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιες διεθνείς διοργανώσεις. Έχουμε πραγματοποιήσει μεγάλα γεγονότα σε διάφορες πόλεις μας που έχουν αφήσει θετικές εντυπώσεις. Ήδη σηκώσαμε τα μανίκια για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx