Η Milliyet επανέρχεται στην «αναγκαιότητα» προμήθειας των Eurofighter για την αντιμετώπιση της Ελλάδας

Η Milliyet επανέρχεται στην «αναγκαιότητα» προμήθειας των Eurofighter για την αντιμετώπιση της Ελλάδας

Σε συνέχεια της πρόσφατης (30/6) επίσκεψης του Βρετανού ΥΠΕΞ Lammy στην Τουρκία, τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ — κυρίως του ομίλου Demirören — επανήλθαν στην προβολή της σχεδόν βέβαιης, όπως παρουσιάζεται, πώλησης Eurofighter στην Τουρκία.

Με αφορμή δημοσίευμα των Financial Times (6/7) που σημείωνε ότι η γραμμή συναρμολόγησης του Eurofighter στη Βρετανία έχει ουσιαστικά «παγώσει», αλλά «μια συμφωνία με την Άγκυρα θα μπορούσε να την επανεκκινήσει», σειρά ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων εθνικιστικών ΜΜΕ, όπως:

  • «Αυτή η προσφορά χτυπάει την Ελλάδα στην καρδιά! Προσφορά για τα Eurofighter από την Αγγλία στην Τουρκία» (Haber7)
  • «Δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια για το Eurofighter! Μπορεί να ενταχθεί στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία ανά πάσα στιγμή» (Milliyet)

επιχείρησαν να καλλιεργήσουν την αντίληψη ότι η αγορά είναι πλέον δεδομένη, παρότι στα ίδια άρθρα αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει καμία δημόσια επιβεβαίωση ακόμα». Σημειώνεται πως εικάζεται ότι σχετική πρόταση διαβιβάστηκε κατά τη συνάντηση του ΥΠΑΜ Güler με εκπροσώπους της BAE Systems και τον Πρέσβη του ΗΒ στην Άγκυρα (4/7).

Σύμφωνα με τη Milliyet, «η προμήθεια θεωρείται πια βεβαία από διεθνή αμυντικά λόμπι», επικαλούμενη γενικά «διεθνή αρθρογραφία».

Το άρθρο του Özay Şendir στη Milliyet

Ο διευθυντής της Milliyet Özay Şendir επανέρχεται με νέο άρθρο υπό τον τίτλο «Ασπίδα [μεγάλης] εμβέλειας για την Πατρίδα των Αιθέρων», στο οποίο επιχειρεί:

  • να επαναβεβαιώσει την αναγκαιότητα (και την επικείμενη ολοκλήρωση) της προμήθειας Eurofighter,
  • να παραθέσει λεπτομέρειες για το πακέτο που, όπως ισχυρίζεται, περιλαμβάνει 40 πυραύλους Meteor,
  • και να εξηγήσει ότι στόχος είναι η «αποκατάσταση της ισορροπίας στο Αιγαίο έναντι της Ελλάδας», κάνοντας αναφορά και στον «κίνδυνο Ισραήλ».

Βασικά σημεία του άρθρου:

  • Πύραυλοι Meteor: έχουν μέγιστη εμβέλεια 200 χλμ. και «ζώνη χωρίς διαφυγή» (No Escape Zone) 100 χλμ. Όταν η Ελλάδα απέκτησε Rafale με Meteor, «οι ισορροπίες στο Αιγαίο έγειραν υπέρ της».
  • Η Τουρκία θα αγοράσει 40 Meteor μαζί με τα Eurofighter, αριθμός «επαρκής για την αποκατάσταση της ισορροπίας».
  • Eurofighter Tranche-4: η Τουρκία θα προμηθευτεί μέρος μεταχειρισμένων και μέρος τελευταίας έκδοσης Tranche-4 με ραντάρ CAPTOR-E AESA, που «θα εξουδετερώνει το πλεονέκτημα πρώιμου εντοπισμού της Ελλάδας και του Ισραήλ».
  • Ο Şendir υποστηρίζει ότι «οι εποχές των αερομαχιών με στροφές κάτω από υψηλές G έχουν περάσει» και πως σήμερα η μάχη κρίνεται σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων με ραντάρ AESA και πυραύλους μακράς εμβέλειας.
  • Το Ισραήλ «προσπαθεί να εμποδίσει την Αίγυπτο να αποκτήσει Meteor και παρακολουθεί στενά και την τουρκική συμφωνία».
  • Εξηγεί γιατί η Τουρκία δεν αγοράζει απλά Meteor: ο πύραυλος δεν μπορεί να εκτοξευθεί από F-16, μόνο από F-35, Eurofighter, Rafale ή Saab Gripen. Όταν το εγχώριο Gökhan ολοκληρωθεί, θα τοποθετηθεί σε Kaan και UCAVs.
  • Κλείνοντας, αναφέρει ότι η «υπεροχή στον αέρα στο Αιγαίο» λειτουργεί αποτρεπτικά έναντι ελληνικών «τυχοδιωκτισμών», και μάλιστα σχολιάζει δηκτικά δηλώσεις Παυλόπουλου για Κύπρο και Θράκη. Υποστηρίζει τέλος ότι «η εθνική ασφάλεια δεν έχει κόμμα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx