Πολωνία: Σύλληψη δύο Λευκορώσων για drone κοντά σε κρατικά κτήρια της Βαρσοβίας
15/09/2025
Ο κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε, χωρίς να δώσει προς το παρόν ουσιαστικές λεπτομέρειες, ότι συνελήφθησαν δύο Λευκορώσοι, επειδή κατηύθυναν drone «κοντά σε κυβερνητικά κτήρια της πρωτεύουσας».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο Λευκορώσοι επικαλέσθηκαν τουριστικό ενδιαφέρον, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι “πρόκειται για πράκτορες ξένων δυνάμεων που ζουν στην Πολωνία”. Δεν έχει διευκρινισθεί επισήμως αν ήταν drone που τραβούσε βίντεο ή οπλισμένο, αλλά αν ήταν το δεύτερο, σίγουρα θα είχαν γίνει πολύ πιο αιχμηρές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση της Πολωνίας.
Το drone ίπτατο για λίγα λεπτά στις 7μ.μ. ώρα Πολωνίας (8 μ.μ. Ελλάδας) κοντά στο παλάτι που χρησιμοποιεί ενίοτε για κατοικία ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος πάντως έλειπε σε ταξίδι. Επισήμως δεν θεωρείται προεδρική κατοικία -κατοικία του προέδρου είναι το προεδρικό μέγαρο στα προάστια της Κρακοβίας. Εκει κοντά είναι και η κατοικία του πρωθυπουργού. Εν γένει απαγορεύεται η πτήση drones στην περιοχή αυτή πάντως.
Przed chwilą Służba Ochrony Państwa zneutralizowała drona operującego nad budynkami rządowymi (Parkowa) i Belwederem. Zatrzymano dwóch obywateli Białorusi. Policja bada okoliczności incydentu.
— Donald Tusk (@donaldtusk) September 15, 2025