ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Ζελένσκι απείλησε τον Όρμπαν! – Χρυσός και ένα δισ. ρευστό σε ουκρανικά φορτηγά

Ο Ζελένσκι απείλησε τον Όρμπαν! – Χρυσός και ένα δισ. ρευστό σε ουκρανικά φορτηγά
EPA/REMKO DE WAAL

Η Κομισιόν “μάλωσε” τον Ζελένσκι επειδή απείλησε την ζωή του Όρμπαν -λόγω του ότι η Ουγγαρία μπλοκάρει το δάνειο προς την Ουκρανία- και ο Ορμπαν δέσμευσε μεγάλη χρηματαποστολή με ράβδους χρυσού και εκατομμύρια ευρώ και δολάρια με προορισμό το Κίεβο.

Οι διμερείς σχέσεις έχουν φτάσει στο ναδίρ, καθώς η Ουγγαρία συνεχίζει να μπλοκάρει το δάνειο προς την Ουκρανία -ο λόγος είναι, επισήμως τουλάχιστον, ότι οι Ουκρανοί έπληξαν τον αγωγό που τροφοδοτεί τη χώρα με ρωσικά καύσιμα και δεν τον επισκευάζουν. Λόγω του βέτο που θέτει ο Όρμπαν όσο ο αγωγός μένει κλειστός, ο Ζελένσκι επιτέθηκε φραστικά και “ξεφεύγοντας” εντελώς είπε ότι “αν συνεχίσει κάποιος να μπλοκάρει τα χρήματα με τα οποία πληρώνονται οι στρατιώτες μας, θα δώσω την διεύθυνσή του στις ένοπλες δυνάμεις μας για να συνεννοηθούν μαζί του στη γλώσσα τους”.

 

/

Ο Ορμπαν οργισμένος αποφάσισε να συλλάβει την χρηματαποστολή που μετέφερε στην Ουκρανία μέσω Ουγγαρίας τεράστια ποσά σε μετρητά και ράβδους χρυσού από την Αυστρία -αποστολή που, σύμφωνα με το Κίεβο, άλλοτε γινόταν αεροπορικά από την αυστριακή κρατική τράπεζα προς την αντίστοιχη ουκρανική. Οι Ούγγροι όμως μιλάνε για ξέπλυμα χρημάτων και ναι μεν απέλασαν τους επτά Ουκρανούς, υπαλλήλους της τράπεζας και στρατιωτικούς, αλλά δεν έχουν αποδεσμεύσει ακόμη τα χρήματα -35 εκατ. δολάρια, 45 εκατομμύρια ευρώ και εννέα κιλά χρυσού σε ράβδους. Οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ούγγρους για κρατική τρομοκρατία και για απαγωγή (των ανδρών της χρηματαποστολής).

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σιμπίχα είπε σχετικά: «Η Ουγγαρία παίρνει ομήρους και κλέβει χρήματα. Αυτή είναι η επίδειξη ισχύος που είχε προαναγγείλει ο Ορμπαν για τον αγωγό; Αν είναι έτσι, τότε είναι η ισχύς μιας εγκληματικής οργάνωσης, κρατική τρομοκρατία και εκβιασμός»

Σύμφωνα με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, από την αρχή του έτους, η Ουκρανία έχει μεταφέρει 900 εκατομμύρια δολάρια, 420 εκατομμύρια ευρώ και 146 κιλά χρυσών ράβδων μέσω της Ουγγαρίας. Τις χρηματαποστολές συνοδεύουν άτομα που σχετίζονται με τις ειδικές υπηρεσίες. Ο Ούγγρος υπουργός απαίτησε εξηγήσεις, για ποιο λόγο οι μεταφορές δεν γίνονται διατραπεζικά και “γιατί τόσο μεγάλα ποσά περνούν από το κράτος, σε ποιον ανήκουν και για ποιο σκοπό χρησιμοποιούνται”, υπαινισσόμενος και σχέσεις με μαφία. Ο υπουργός τόνισε ότι οι ουγγρικές αρχές θα διεξάγουν «την πιο ενδελεχή και εις βάθος έρευνα» μέχρι να λάβουν εξηγήσεις από τις ουκρανικές αρχές.

Εν τω μεταξύ αντέδρασε η Κομισιόν για όσα είπε ο Ζελένσκι: «Αυτού του είδους η γλώσσα δεν είναι αποδεκτή. Δεν πρέπει να υπάρχουν απειλές κατά των κρατών μελών της ΕΕ», ανακοίνωσε η Κομισιόν ζητώντας και από τους δύο ηγέτες «να χαμηλώσουν τους τόνους και να σταματήσουν την εμπρηστική ρητορική». 

Η κατάσταση του αγωγού είναι ένα μόνιμο πρόβλημα που έχει οξυνθεί πλέον, καθώς από αυτόν λαμβάνουν ρωσικά καύσιμα η Ουγγαρία και η Σλοβακία. Ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι δεν είναι σε θέση να κάνει τις αναγκαίες επισκευές επειδή υπάρχουν κίνδυνοι και απαιτούνται εργασίες για ένα-δυο μήνες. Εντούτοις ακόμη και η Ούρσουλα φον Λάιεν του ζήτησε να επισπεύσει.

«Οι Ρώσοι μας σκοτώνουν και ο καημενούλης ο Ορμπαν λέει ότι χρειάζεται καύσιμα, γιατί δεν μπορεί να νικήσει στις εκλογές χωρίς ρωσικό αέριο», είπε ο Ζελένσκι. Η Ουκρανία σήμερα συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Ουγγαρία, “γιατί δεν είναι ασφαλής χώρα”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx