ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΟΙ ΗΠΑ βομβαρδίζουν το Ιράν – Τεχεράνη: Θα απαντήσουμε

Τραμπ: Θα επιτεθούμε και σήμερα πολύ σκληρά στο Ιράν
Φωτογραφία: EPA/FRANCIS CHUNG / POOL

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν την Τετάρτη νέο κύμα στρατιωτικών επιθέσεων κατά στόχων στο Ιράν, για δεύτερη διαδοχική ημέρα, κλιμακώνοντας περαιτέρω την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών. Η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις πραγματοποιούνται ως απάντηση στη «συνεχιζόμενη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα» του Ιράν.

«Ετοιμάζουμε απάντηση», προειδοποίησε το Ιράν και ισχυρίστηκε ότι έχει χτυπήσει αμερικανικά πλοία με πυραύλους και μη επανδρωμένα (drones) στα Στενά του Ορμούζ. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της CENTCOM, οι νέες επιθέσεις ξεκίνησαν στις 17:15 ώρα Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ (00:15 ώρα Ελλάδας), ύστερα από εντολή του προέδρου Τραμπ.

«Οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ ξεκίνησαν πρόσθετα αμυντικά πλήγματα εναντίον πολλαπλών στόχων στο Ιράν κατόπιν εντολής του Αρχιστράτηγου. Τα πλήγματα αποτελούν απάντηση στη συνεχιζόμενη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα του Ιράν», ανέφερε η ανακοίνωση. Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τους στόχους που επλήγησαν ή για τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανέφερε ότι ακούστηκαν εκρήξεις στο Σιρίκ, στο νησί Κις, στη Μινάμπ και στην πόλη – λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται κατά μήκος της νότιας ακτής του Περσικού Κόλπου του Ιράν, όπου υπάρχουν στρατιωτικά και ναυτικά φυλάκια. Κάτοικοι της Τεχεράνης δήλωσαν ότι άκουσαν σειρήνες αεροπορικής άμυνας από το δυτικό τμήμα του κυβερνητικού συγκροτήματος. Το Tasnim, που συνδέεται με τους Φρουρούς, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτέθηκαν σε ένα εργοστάσιο πετροχημικών στο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Ασαλούγιε.

Παράλληλα, ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε ότι οι στόχοι που δέχονται επίθεση βρίσκονται στο νότιο Ιράν και περιλαμβάνουν συστήματα αεροπορικής άμυνας, ραντάρ, καθώς και μονάδες διοίκησης και ελέγχου μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σύμφωνα με το Axios, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν τις επιθέσεις με στόχο την αύξηση πίεσης στην Τεχεράνη για την υπογραφή συμφωνίας. Την ίδια ώρα αξιωματούχοι του Πενταγώνου χαρακτηρίζουν τις επιθέσεις κατά του Ιράν πράξη «διπλωματίας εξαναγκασμού», με στόχο να ασκηθεί πίεση στην Τεχεράνη ώστε να κάνει παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας τόνισαν στο πρακτορείο Kan ότι το Ισραήλ δεν συμμετέχει, προς το παρόν, στις αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράν. Σύμφωνα με τους New York Times, οι πιθανότητες για περαιτέρω πρόοδο στις διαπραγματεύσεις έχουν «ψαλιδιστεί», αφού η αντιπροσωπεία διαμεσολάβησης του Κατάρ, η οποία είχε φτάσει νωρίτερα στην Τεχεράνη σε συνεννόηση με την Ουάσινγκτον, έφυγε χωρίς να πετύχει κάτι χειροπιαστό.

Οι προειδοποιήσεις Τραμπ

Νέες απειλές κατά του Ιράν διατύπωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στο Οβάλ Γραφείο, προαναγγέλλοντας την επανέναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την προηγούμενη δήλωσή του ότι το Ιράν «θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα», ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν σε νέες επιθέσεις. «Θα τους επιτεθούμε και μάλιστα πολύ σκληρά, σήμερα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Θα επαναλάβουμε τους βομβαρδισμούς. Έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε. Κατέρριψαν το ελικόπτερό μας» ανέφερε ο Τραμπ. «Τους χτυπήσαμε σκληρά χθες και θα τους χτυπήσουμε ξανά σκληρά σήμερα,  σε περίπτωση που το χάσατε ή δεν ανοίξατε την τηλεόρασή σας» δήλωσε. «Συνεργάζομαι με το Ιράν εδώ και αρκετούς μήνες και θα πρέπει να υπογράψουν τη συμφωνία» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Προηγουμένως, επίθεση στο Ιράν, μέσω ανάρτησης του στο Truth Social, εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επικρίνει την Τεχεράνη για την καθυστέρηση που επιδεικνύει στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας πως «τώρα θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα». Σε δήλωσή του στο Fox News, τόνισε ότι είναι κοντά στο να διατάξει νέες επιθέσεις σε εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας και γέφυρες, καθώς η Τεχεράνη έχει αργήσει να κλείσει συμφωνία.

«Ο στρατός του Ιράν είναι ένα απόλυτο χάος. Μεγάλο μέρος του, όπως το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία, δεν υπάρχει καν πια – έχουν ηττηθεί ολοκληρωτικά. Το Ιράν είναι μόνο λόγια και καθόλου πράξεις. Ο «νταής» της Μέσης Ανατολής είναι ΝΕΚΡΟΣ!!!» ανέφερε αρχικά ο Ντόναλντ Τραμπ. «Χρειάστηκαν πάρα πολύ χρόνο για να διαπραγματευτούν μια συμφωνία που θα ήταν εξαιρετική για αυτούς, τώρα θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα!» πρόσθεσε, σε μια έμμεση αναφορά στα τελευταία αμερικανικά πλήγματα κατά ιρανικών στόχων.

Με την τελευταία του φράση, ο Αμερικανός πρόεδρος γεννά αμφιβολίες για το αν η εκεχειρία, την οποία ο ίδιος κήρυξε στις αρχές Απριλίου, εξακολουθεί να υφίσταται ή αν με τον τρόπο του, ασκεί πίεση στην Τεχεράνη προκειμένου να συμφωνήσει με το προσχέδιο που βρίσκεται ήδη στο τραπέζι. Νωρίτερα σήμερα, πάντως, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείο Εξωτερικών, Αλί Μπαγκαϊ τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει εκεχειρία, όσο οι ΗΠΑ πλήττουν ιρανικούς στόχους.

 

Περίπου 20.000 άνθρωποι δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε πόσιμο νερό στη Σιρίκ, πόλη λιμάνι στο νότιο Ιράν, ύστερα από αμερικανικούς βομβαρδισμούς σε δύο ταμιευτήρες νερού, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση. Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν πλήγματα τη νύχτα στις Τζασκ, Σιρίκ και το νησί Κεσμ, στη νότια ακτή του Ιράν στο Στενό του Ορμούζ, το οποίο εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένο, σε αντίποινα για την κατάρριψη αμερικανικού ελικοπτέρου στον Κόλπο.

«Δυστυχώς μετά την επίθεση αυτή, 20.000 κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν πόσιμο νερό και, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται μεταξύ 45 και 50 βαθμών, οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες» γι’ αυτούς, σημείωσε αξιωματούχος της τοπικής εταιρείας ύδρευσης, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. «Οι πόροι υπόγειων υδάτων δεν επαρκούν» για να αντικαταστήσουν τους ταμιευτήρες νερού που υπέστησαν βλάβη, διευκρίνισε.

Η μυστική επιχείρηση

Ο Τραμπ, ανακοίνωσε ότι αμερικανική στρατιωτική δύναμη πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα μυστική αποστολή για την προστασία πετρελαιοφόρων και εμπορικών πλοίων που διέρχονταν από τα Στενά του Ορμούζ, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση επέτρεψε τη μεταφορά περισσότερων από 100 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Με ανάρτησή του στο Truth Social, γνωστοποίησε ότι τον προηγούμενο μήνα έδωσε εντολή στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να εκτελέσουν μυστική αποστολή με στόχο την υποστήριξη πετρελαιοφόρων και άλλων εμπορικών πλοίων που διέρχονταν από τα Στενά του Ορμούζ, μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς μεταφοράς ενέργειας παγκοσμίως. Όπως ανέφερε, η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα από 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου να περάσουν από τα Στενά και να διοχετευθούν στη διεθνή αγορά, ενώ περισσότερα από 200 εμπορικά πλοία πραγματοποίησαν με ασφάλεια τη διέλευσή τους.

«Τον περασμένο μήνα έδωσα εντολή στις μεγάλες αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να εκτελέσουν μια μυστική αποστολή για την υποστήριξη πετρελαιοφόρων και άλλων εμπορικών πλοίων μέσω των Στενών του Ορμούζ. Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αυτή η προσπάθεια είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα από 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου να περάσουν από τα Στενά και να φτάσουν στην ανοικτή αγορά», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Τραμπ απέδωσε την επιτυχία της επιχείρησης στον έλεγχο που, όπως υποστήριξε, ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή.

«Αυτή η εξαιρετικά επιτυχημένη προσπάθεια οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ελέγχουν τα Στενά του Ορμούζ — όχι το Ιράν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στην ίδια ανάρτηση εξαπέλυσε επίθεση κατά της Τεχεράνης, υποστηρίζοντας ότι οι ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν ηττηθεί και ότι η οικονομία της χώρας έχει καταρρεύσει. «Ο στρατός τους έχει ηττηθεί και η οικονομία τους έχει χαθεί. Για το Ιράν όλα έχουν τελειώσει», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ολοκληρώνοντας το μήνυμά του με τη φράση: «Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας στο θέμα αυτό».

Νεκροί Ινδοί ναυτικοί

Ένας νεκρός και δύο αγνοούμενοι από το 24μελές πλήρωμα του τάνκερ Settebello που φέρεται να είναι ιρανικών συμφερόντων. Το πλήρωμα εξέπεμψε mayday «για φωτιά στο μηχανοστάσιο μετά από πλήγμα από πύραυλο», αλλά οι Αμερικανοί δεν έχουν εκδώσει ακόμη ανακοίνωση για το πλήγμα.

Είναι το δεύτερο τάνκερ με πλήρωμα Ινδούς και ιρανικών συμφερόντων που πλήττεται μέσα σε δύο μέρες, το πρώτο επειδή παραβίαζε το εμπάργκο των ΗΠΑ. Για το δεύτερο δεν έχουμε ακόμη επίσημη επιβεβαίωση ότι επλήγη από αμερικανικό πύραυλο. Και τα δύο τάνκερ είχαν σημαία Παλάου και αμφότερα επλήγησαν ενώ έπλεαν ανοικτά του Ομάν, κοντά στα Στενά του Ορμούζ. Το περιστατικό συνέβη σε απόσταση 20 μιλίων βορειοανατολικά της πόλης Σοχάρ του Ομάν.

Για το νέο περιστατικό οι Αμερικανοί δεν έχουν εκδώσει ακόμη ανακοίνωση, αλλά για το πρώτο πλήγμα η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) είχε ανακοινώσει τα εξής: «Η CENTCOM ακινητοποίησε το M/T Marivex με σημαία Παλάου ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα στον Κόλπο του Ομάν, καθ’ οδόν προς το Ιράν. Ένα F/A-18 Super Hornet από το αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln εκτόξευσε πυρομαχικά ακριβείας στο μηχανοστάσιο και στο πηδάλιο του σκάφους, αφού το πλήρωμα δεν συμμορφώθηκε με τις στρατιωτικές εντολές μας», ανέφερε η CENTCOM σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όσον αφορά τη σημερινή επίθεση, σημειώθηκε αμέσως μετά την σοβαρή πολεμική εμπλοκή που σημειώθηκε μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν

Μπαράζ ιρανικών πληγμάτων

Οι Φρουροί της Επανάστασης εξαπέλυσαν μπαράζ πυραύλων και drones κατά αμερικανικών στόχων στην περιοχή, ως απάντηση σε προηγούμενες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση των IRGC και πλάνα που μετέδωσαν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, στο στόχαστρο της Τεχεράνης βρέθηκαν σήμερα καίριες αμερικανικές στρατιωτικές υποδομές. Στην Ιορδανία στοχοποιήθηκε αμερικανική στρατιωτική βάση, με τον στρατό της χώρας να ανακοινώνει ότι κατάφερε να αναχαιτίσει πέντε ιρανικούς πυραύλους.

Την ίδια στιγμή, επλήγησαν υποδομές του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν, ενώ στο Κουβέιτ ήχησαν σειρήνες αεράμυνας, με τις τοπικές αρχές να δηλώνουν ότι προχώρησαν στην αναχαίτιση εχθρικών εναέριων στόχων. Πριν από την ιρανική απάντηση, οι ΗΠΑ είχαν εξαπολύσει επιθέσεις σε στρατηγικά σημεία γύρω από το Στενό του Ορμούζ, προκαλώντας εκρήξεις στη νήσο Κεσμ, που αποτελεί βασικό σημείο της ιρανικής άμυνας, καθώς και στο Μπαντάρ Αμπάς, όπου εδρεύει σημαντική ναυτική και αεροπορική βάση του Ιράν. Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στο Σιρίκ, το Μινάμπ και την επαρχία Τζασκ.

Παρά την ένταση, οι διπλωματικές δυνάμεις φαίνεται να παραμένουν ενεργές. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι τα πλήγματα των ΗΠΑ είχαν χαρακτήρα «προειδοποιητικής βολής» και δεν αναμένεται να τορπιλίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον πόλεμο.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε μια συμφωνία με το Ιράν, αλλά διευκρίνισε πως αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί είτε εντός της εβδομάδας… είτε μετά από μήνες. Από την πλευρά του, ο Τραμπ χαρακτήρισε την απάντηση των ΗΠΑ πολύ ισχυρή, έχοντας προειδοποιήσει νωρίτερα ότι η κατάρριψη του αμερικανικού ελικοπτέρου δεν θα έμενε αναπάντητη.

Οι ζημιές από τα πλήγματα

Σε επίσημη ανακοίνωσή του, το ιρανικό υπουργείο ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε αμερικανικές βάσεις και υποδομές στην περιοχή, οι οποίες αποτέλεσαν την αφετηρία των επιθέσεων κατά του Ιράν. Η ανακοίνωση κατέληγε με τη δήλωση ότι η Τεχεράνη «δεν θα διστάσει να στοχοποιήσει την πηγή των επιθέσεων». Μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές εάν οι αμερικανικές εγκαταστάσεις στην περιοχή υπέστησαν ζημιές από το τελευταίο κύμα των ιρανικών επιθέσεων, ωστόσο τα συστήματα αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν και στις τρεις αραβικές χώρες.

Στο διπλωματικό πεδίο, το Ιράν επιδιώκει να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του στους ισχυρούς παίκτες της περιοχής. Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση του υπουργείου, ο Αμπάς Αραγτσί είχε αμέσως μετά τις αμερικανικές επιθέσεις τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, ενημερώνοντάς τους για τις εξελίξεις και τις προθέσεις της Τεχεράνης.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «έπληξαν εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας, σταθμούς ελέγχου στο έδαφος και εγκαταστάσεις ραντάρ επιτήρησης του Ιράν κοντά στο στενό του Ορμούζ», σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε μέσω X το μεικτό διοικητήριό τους που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, κεντρική διοίκηση).

Η CENTCOM παρουσίασε τους βομβαρδισμούς αυτούς ως επιχείρηση «σε νόμιμη άμυνα» και «αναλογική» μετά την κατάρριψη του Apache. Σύμφωνα με τον Τραμπ, το επιθετικό ελικόπτερο εκτελούσε πτήση στο στενό του Ορμούζ όταν καταρρίφθηκε από το Ιράν τη Δευτέρα. Οι νέες εχθροπραξίες στην περιοχή ανέβασαν, αν και όχι θεαματικά μέχρι στιγμής, την τιμή του πετρελαίου, με το βαρέλι του WTI (West Texas Intermediate), αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς, να αυξάνεται κατά 0,74% στα 88,85 δολάρια, περί τις 05:30 (ώρα Ελλάδας).

Οι αγορές πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά την Τετάρτη, ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες υποχώρησαν, μετά τις δηλώσεις του Τραμπ ότι απειλεί το Ιράν με νέα στρατιωτική δράση και κατηγορεί την Τεχεράνη ότι καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις.

Το Brent και το αμερικανικό WTI κατέγραψαν άνοδο άνω του 1% μετά τις δηλώσεις Τραμπ, φτάνοντας τα 92,8 και 89,8 δολάρια ανά βαρέλι αντίστοιχα, στις 11:05 π.μ. GMT, ενώ οι τιμές φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά TTF της Ολλανδίας αυξήθηκαν κατά 1,7% στα 49,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι δηλώσεις προκάλεσαν αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οδηγώντας τις ευρωπαϊκές μετοχές σε αρνητικό έδαφος, αφού είχαν ανοίξει με μικρά κέρδη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε πάνω από 1%, όπως και οι δείκτες DAX (Γερμανία), CAC 40 (Γαλλία) και IBEX 35 (Ισπανία). Ο FTSE 100 στο Ηνωμένο Βασίλειο έχασε 0,7%, ενώ ο τουρκικός BIST 100 υποχώρησε κατά 0,8% και τα futures των βασικών αμερικανικών δεικτών κατέγραψαν πτώση άνω του 1%.

Ταυτόχρονα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν, καθώς οι επενδυτές επαναξιολόγησαν τον κίνδυνο. Η απόδοση του διετούς γερμανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,71%, ενώ οι αντίστοιχες αποδόσεις σε Ιταλία και Γαλλία έφτασαν στο 2,90% και 2,89%. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ανέβηκε κατά 6,9 μονάδες βάσης στο 4,546%
Τα πολύτιμα μέταλλα επίσης υποχώρησαν, με τον χρυσό να πέφτει 2,5% κάτω από τα 4.150 δολάρια ανά ουγγιά και το ασήμι να χάνει σχεδόν 3% στα 63,5 δολάρια.

Η αντίδραση ενίσχυσε το κλίμα αποφυγής ρίσκου που επικρατεί από την έναρξη της σύγκρουσης, καθώς οι συνεχιζόμενες διαταραχές στη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ προκαλούν ανησυχίες για αυξημένο κόστος ενέργειας και νέες πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η συμφωνία θα περιμένει

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί φάνηκε να προσπαθεί να υποβαθμίσει τη συντριβή του ελικοπτέρου. «Οι ξένες δυνάμεις κοντά στην επικράτειά μας εκτίθενται μόνιμα σε κίνδυνο (…) η καλύτερη λύση είναι να φύγουν», πρότεινε μέσω X, προσθέτοντας πως «προτιμάμε τη γλώσσα της διπλωματίας, αλλά μιλάμε κι άλλες γλώσσες».

Παρότι είχε τεθεί σε ισχύ την 8η Απριλίου εύθραυστη κατάπαυση του πυρός, το Ιράν και το Ισραήλ ενεπλάκησαν σε νέες ανταλλαγές πληγμάτων την Κυριακή και τη Δευτέρα, με απολογισμό τρεις νεκρούς –συμπεριλαμβανομένων δύο στρατιωτικών– και δεκαπέντε τραυματίες στην Ισλαμική Δημοκρατία, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο κ. Τραμπ αξίωσε κι οι δυο χώρες να παύσουν πυρ «αμέσως». Ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους φέρεται να θέλει να γυρίσει τη σελίδα του εξαιρετικά αντιδημοφιλούς στις ΗΠΑ πολέμου αυτού, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στο μέσον της δεύτερης θητείας του στην προεδρία. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε πρώτη ότι τερμάτισε την επιχείρησή της εναντίον του Ισραήλ. Η άλλη πλευρά επιβεβαίωσε την αναστολή των εχθροπραξιών.

Στην Τύρο

Η Τεχεράνη απαιτεί η οποία συμφωνία κλειστεί με τον Ουάσινγκτον για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή να συμπεριλαμβάνει το τέλος των εχθροπραξιών στον Λίβανο, το άλλο βασικό θέατρο της ένοπλης σύρραξης στη Μέση Ανατολή, όπου το Ισραήλ πολεμά τη Χεζμπολά από τη 2η Μαρτίου. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει το ζήτημα του Λιβάνου να επιλυθεί χωριστά, σε δεύτερο χρόνο.

Η Τύρος, στον νότιο Λίβανο, σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό τις τελευταίες ημέρες. Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες σε βομβαρδισμούς στην πόλη και προάστιά της, ανακοίνωσαν οι λιβανικές αρχές το βράδυ.

Για πρώτη φορά αφότου άρχισε ο νέος πόλεμος ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στο σιιτικό κίνημα που πρόσκειται στο Ιράν, η χριστιανική συνοικία συμπεριλήφθηκε σε προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού στους κατοίκους να απομακρυνθούν εσπευσμένα, επισήμανε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. «Η χριστιανική συνοικία είναι πλέον άδεια κατά το 99%», είπε στο AFP ο Ουάλιντ ατ Ταουίλ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε από πλευράς της την ευθύνη για νέες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων παρόντων στο νότιο τμήμα της λιβανικής επικράτειας, ιδίως στη Ρας αλ Νακούρα, στα σύνορα, καθώς και εναντίον του βόρειου Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε ότι δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός στις τάξεις του ούτε σε αυτές των αμάχων. Ισχυρίστηκε εξάλλου ότι σκότωσε άνδρα ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον ανδρών του αφού πέρασε τη μεθόριο ερχόμενος από τον Λίβανο, στην περιοχή της Κιριάτ Σιμόνα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

3 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Το Ιράν θέλει όσο κανείς άλλος την ειρήνευση αλλά καθιστά σαφές ότι δεν θα το κάνει με την ουρά στα σκέλια. Τα χτυπήματα αυτά μεταφέρουν το μήνυμα ότι δεν φοβάται.

Iράν: υπόδειγμα αξιοπρέπειας στον κόσμο.

Στον αντίποδα των ελλήνων οσφυοκαμπτών, που, σκύβοντας, απλώνουν το χέρι μήπως και τους ελεήσει κάποιος πάτρωνας (ΗΠΑ, Ισραήλ, Γερμανία).

ΑΡΡΩΣΤΕ ……

3
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx