Υπάρχουν τρία διαφορετικά στελέχη του νέου κορονοϊού παγκοσμίως

Υπάρχουν τρία διαφορετικά στελέχη του νέου κορονοϊού παγκοσμίως

Τρεις τύποι του θανατηφόρου κορονοϊού εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο – και οι ΗΠΑ κλονίζονται από το αρχικό στέλεχος από την Κίνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ χαρτογράφησαν το γενετικό ιστορικό της λοίμωξης από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο και βρήκαν τρεις διαφορετικές, αλλά στενά σχετιζόμενες παραλλαγές.

Η ανάλυση των στελεχών έδειξε τον τύπο Α – ο αρχικός ιός που μεταπήδησε στους ανθρώπους από τις νυχτερίδες μέσω των παγκολίνων – δεν ήταν η πιο συνηθισμένη στην Κίνα. Αντίθετα, το έδαφος-μηδέν της πανδημίας χτυπήθηκε κυρίως από τον τύπο Β, ο οποίος κυκλοφόρησε από την παραμονή των Χριστουγέννων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο τύπος Α ήταν ο πιο διαδεδομένος στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ, στις οποίες έχουν καταγραφεί περισσότερες από 400.000 περιπτώσεις COVID-19. Τα δύο τρίτα των αμερικανικών δειγμάτων ήταν τύπου Α – αλλά οι μολυσμένοι ασθενείς προέρχονταν κυρίως από τη δυτική ακτή και όχι από τη Νέα Υόρκη.

Ο Δρ Peter Forster και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βομβαρδίστηκε κυρίως με περιπτώσεις τύπου Β, με τρία τέταρτα των δειγμάτων να εξετάζονται θετικά ως προς αυτό το στέλεχος. Στην Ελβετία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες κυριαρχούσε επίσης ο τύπος Β.

Μια άλλη ξεχωριστή παραλλαγή, τύπου C, προήλθε από τον τύπο Β και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη μέσω της Σιγκαπούρης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιός – που ονομάζεται επίσημα SARS-CoV-2 – μεταβάλλεται διαρκώς για να ξεπεράσει την αντίσταση του ανοσοποιητικού συστήματος σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

Η μελέτη έχει αναδείξει το περίεργο ότι το αρχικό στέλεχος Α εξαπλώνεται μέσω της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι δεν είναι το πιο διαδεδομένο στην Κίνα, όπου υπερισχύει το στέλεχος Β.

Ωστόσο, επειδή και τα δύο στελέχη υπήρχαν μέχρι τον Ιανουάριο, όταν οι ΗΠΑ ανέφεραν το πρώτο τους κρούσμα, αυτό δεν σημαίνει ότι έφτασε νωρίτερα και δεν εντοπίστηκε. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη ήταν πολύ μικρή για να βγάλει συμπεράσματα.

Το δημοσιευμένο έργο των ακαδημαϊκών – το οποίο εξετάστηκε από άλλους επιστήμονες – ανίχνευσε μόνο τα δείγματα 160 ασθενών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τις πρώτες περιπτώσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό της προϊστορικής μετανάστευσης των αρχαίων ανθρώπων προσαρμόστηκαν για να εντοπίσουν την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί το COVID-19.

Η ομάδα ενημέρωσε τώρα την ανάλυσή της για να συμπεριλάβει περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις COVID-19 έως τα τέλη Μαρτίου για να παράσχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους.

Η μικρότερη εικόνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS, πρότεινε αρχικά ότι ο τύπος C ήταν ο πιο συνηθισμένος στην Ευρώπη.

Όμως, τα δεδομένα δείχνουν τώρα ότι ο τύπος Β εξαπλώνεται περισσότερο – όλα εκτός από ένα από τα 31 δείγματα SARS-CoV-2 που ελήφθησαν από ασθενείς στην Ελβετία ήταν από το δεύτερο σύμπλεγμα.

Έρχεται μετά από δύο ξεχωριστές γενετικές μελέτες που διαπίστωσαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιδημίας της Νέας Υόρκης ήρθε από την Ευρώπη και αποκάλυψε ότι η μόλυνση μεταδόθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου – εβδομάδες πριν από την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση στην πόλη.

Ερευνητές στη Ιατρική Σχολή Icahn στο νοσοκομείο Mount Sinai μελέτησαν DNA από χιλιάδες δείγματα ασθενών με κορονοϊό για να συμπεράνουν ότι οι ταξιδιώτες από την Ευρώπη έφεραν τον ιό στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, διαπίστωσαν επίσης ότι το σκέλος του ιού που έφτασε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον ήρθε από την Κίνα, επαναλαμβάνοντας τη διαπίστωση του Δρ Φόρστερ και της ομάδας του.

Οι επιστήμονες του Cambridge διαπίστωσαν ότι τα δύο τρίτα των 310 δειγμάτων ιού που ταξινομήθηκαν από τις ΗΠΑ ήταν τύπου Α.

Και όλες οι αμερικανικές περιπτώσεις που συνδέονταν με κρουαζιερόπλοια είχαν στελέχη τύπου Β. Δεν είναι σαφές ποια πλοία κόλλησαν τον ιό – αλλά το Diamond Princess, που βρίσκεται σε καραντίνα στις ακτές της Ιαπωνίας για εβδομάδες, κατέγραψε περισσότερες από 700 μολύνσεις.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι πρώτες δύο περιπτώσεις της Αγγλίας – που θεωρούνταν φοιτητής του Πανεπιστημίου της Υόρκης και η μητέρα του στα τέλη Ιανουαρίου – είχαν τύπο Α, υποδηλώνοντας ότι το έφεραν στην Κίνα.

Κανένα άλλο δείγμα από την Αγγλία, τη Σκωτία ή την Ουαλία δεν ήταν τύπου Α, με σχεδόν 30 από τους 40 ιούς που αποδείχθηκαν ότι ήταν τύπου Β.

Ο Δρ Φόρστερ δήλωσε στο MailOnline ότι ήταν πιθανό να πέρασε η επιδημία του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ιταλία, αλλά ότι τα δεδομένα ήταν πολύ περιορισμένα για να καταλήξουν σε οποιοδήποτε συμπέρασμα.

Οι άλλες περιπτώσεις που καταγράφηκαν σε ολόκληρη τη Βρετανία ήταν τύπου Γ, η οποία είναι επίσης πιθανό να εντοπιστεί με προέλευση στην Ανατολική Ασία.

Ο πρώτος «super-spreader» του Ηνωμένου Βασιλείου – ο Steve Walsh – ήταν γνωστό ότι πήγε σε επιχειρηματικό συνέδριο στη Σιγκαπούρη και μόλυνε ασθενείς στο Sussex.

Ο Δρ Φόρστερ δήλωσε στο MailOnline ότι ο τύπος Α αρχικά μεταλλάχθηκε στον τύπο Β στην Κίνα – αλλά ο τύπος Γ, η «κόρη» του Β, εξελίχθηκε εκτός της χώρας.

Παραδέχθηκε ότι οι επιστήμονες είναι ανίδεοι για τον τρόπο με τον οποίο ο τύπος Β «απέκλεισε» τον προκάτοχό του για να γίνει πιο συνηθισμένος στην Κίνα – αλλά η ερώτηση θα απαντηθεί «κάποια στιγμή».

Ο τύπος Β βρέθηκε να επιβιώνει άνετα στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων στο Wuhan και δεν χρειάστηκε να μεταλλαχθεί για να προσαρμοστεί.

Ωστόσο, έξω από το Wuhan και στα σώματα ανθρώπων από διαφορετικές τοποθεσίες, η ποικιλία μεταλλάχθηκε πολύ πιο γρήγορα.

Αυτό έδειξε ότι προσαρμόζεται για να προσπαθήσει να επιβιώσει και να ξεπεράσει την αντίσταση σε άλλους πληθυσμούς, όπως οι Δυτικοί.

Η ανάλυση δεδομένων υποδηλώνει ότι το αρχικό στέλεχος του ιού θα κυκλοφορούσε στην Κίνα ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Και ο Δρ Φόρστερ δήλωσε ότι το στέλεχος τύπου Β ήταν «ζωντανό και ενεργό» από την παραμονή των Χριστουγέννων, αποκάλυψε η ανάλυσή τους.

Σημαίνει ότι ο ιός είχε ήδη μεταλλαχθεί πριν η Κίνα καταγράψει όλες τις περιπτώσεις COVID-19 – όταν στη Wuhan περιγράφηκε για πρώτη φορά ένα ξέσπασμα ενός μυστηριώδους ιού στις 31 Δεκεμβρίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx