Επαληθεύεται μελέτη για έξαρση της πανδημίας τον Αύγουστο στην Ελλάδα

Επαληθεύεται μελέτη για έξαρση της πανδημίας τον Αύγουστο στην Ελλάδα, Όλγα Μαύρου

Μελέτη που εκπόνησε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έδειχνε ότι ο τουρισμός, οι ασυμπτωματικοί φορείς και η χαλάρωση των μέτρων  θα φέρουν με μαθηματική βεβαιότητα “δύσκολο Αύγουστο”. Και το μαθηματικό του μοντέλο επιβεβαιώνεται.

Ο ίδιος πρότεινε -όταν προειδοποιούσε για το πρόβλημα- ότι για να συγκρατηθούν τα κρούσματα σε κάτω των 60 τον Αύγουστο και να κερδίσουμε χρόνο μέχρι το φθινόπωρο, πρέπει να ληφθούν περιοριστικά μέτρα, να γενικευθεί η μάσκα και να περιορίσουμε όσα δεν ενοχλούν τον τουρισμό, αλλά σώζουν ζωές με μικρό κόστος. Τελικά εκείνος βγήκε αληθινός και τα μέτρα λαμβάνονται έστω και με ένα μήνα καθυστέρηση.

Ακόμη και τώρα η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί επαρκώς με την μαζική εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε όλους τους κλειστούς χώρους, τη μάσκα σε αυτούς, την αύξηση των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τη μείωση της πληρότητάς τους στο  50%. Θεωρεί θετική τη μάσκα στους χώρους θρησκευτικής λατρείας, αλλά επιμένει και στην αποφυγή των μη αναγκαίων συναθροίσεων.

Το μαθηματικό μοντέλο του κ. Σαρήγιαννη θεωρεί ότι τα κρούσματα είναι πάνω από 10.000 στη χώρα.

«Τα πρόστιμα για τη μη εφαρμογή των κανόνων θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα, όπως στην Ιταλία», αναφέρει ο ίδιος, συνέντευξη του οποίου είχε παρουσιάσει το SLpress και για την αναγκαιότητα της μάσκας αλλά και την εκτόξευση της πιθανότητας μόλυνσης από το 10% που είχαμε κατακτήσει (με τήρηση μέτρων) στο 90% λόγω χαλάρωσης. «Επιπλέον πρέπει να διατηρηθεί ο υψηλός βαθμός ανίχνευσης των φορέων SARS-CoV-2 στη χώρα και να μειωθεί ο χρόνος ταυτοποίησης των θετικών στον κορωναϊό», προσθέτει, καθώς γίνονται μεν πολλά τεστ στα σύνορα, χερσαία και μη, όμως τα αποτελέσματα αργούν να βγουν.

Πιο πολλά εργαστήρια

Το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί με αύξηση των διαθέσιμων τεστ και ενεργοποίηση πανεπιστημιακών εργαστηρίων τα οποία μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα της χώρας να ταυτοποιήσει τον κορονοϊό (με τεχνική RT-PCR) σε λιγότερο από 24 ώρες. Όμως χρειάζεται και εντατικοποίηση των ελέγχων στην κοινότητα για τον εντοπισμό πιθανών φορέων που μπορούν να προκαλέσουν νέες αλυσίδες μετάδοσης.

Τη μελέτη εκπόνησε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, και η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας. Στο μαθηματικό μοντέλο που δημιούργησε ο καθηγητής μπαίνουν δεκάδες παράμετροι, όπως υγρασία, θερμοκρασία, αριθμός τεστ, περιοριστικά μέτρα, τήρηση μέτρων, χρήση μασκών, συναθροίσεις, περιοχές, εν δυνάμει εστίες κ.λπ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx