Οι αντιστασιακοί της μάσκας πιέζουν γιατρούς για “χαρτί εξαίρεσης”

Οι αντιστασιακοί της μάσκας πιέζουν γιατρούς για "χαρτί εξαίρεσης", Ολγα Μαύρου

Όσοι είναι κατά της μάσκας, πιέζουν γιατρούς για να τους δώσουν βεβαίωση ότι δεν πρέπει να τη φορούν. Το θέμα ήρθε στο φως από τον ιατρικό σύλλογο Πάτρας, αλλά συμβαίνει και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και στην Αμερική.

Η καπατσοσύνη δεν είναι καν ελληνική πατέντα. Οι Αμερικανοί την ανήγαγαν σε επιστήμη -που καταρρίπτεται μεν στους ελέγχους, αλλά όχι σε όλους. Σχεδόν σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν εκείνοι που πιέζουν να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική χρήση μάσκας με βάση νόμους περί δικαιωμάτων ή για λόγους υγείας. Στην Ελλάδα πιέζουν κυρίως πνευμονολόγους και αλλεργιολόγους, παρότι οι ιατρικές μάσκες δεν έχουν αλλεργιογόνα.

Οι μόνοι που εξαιρούνται  σύμφωνα με το νομο από τη μάσκα είναι τα παιδιά κάτω των 3 ετών, όσοι έχουν νοητική υστέρηση ή άνοια, άτομα με σοβαρή μορφή αυτισμού και άτομα με σοβαρή πνευμονολογική επιβάρυνση. Από την άλλη, οι τελευταίοι είναι και εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο και δεν θα έπρεπε καν να κυκλοφορούν σε κλειστούς χώρους σε περιόδους σαν την τρέχουσα.

Για να εξαιρεθεί κάποιος από τη μάσκα θα πρέπει ο γιατρός  ουσιαστικά να γνωματεύσει ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και μάλιστα πολύ προχωρημένη, δηλαδή ο ασθενής πρέπει ουσιαστικά ήδη να λαμβάνει οξυγόνο. Επιπλέον, η μάσκα συγκρατεί και μόρια επιβλαβή για τους πνεύμονες -την φορούν εδώ και 30 χρόνια στο Πεκίνο για να προστατεύουν το αναπνευστικό τους από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Αλλεργίες και πνίξιμο…

Η κοινή μάσκα δεν έχει αλλεργιογόνα, ούτε η τριπλή βαμβακερή που μπορεί να φτιάξει κάποιος στο σπίτι του αντί της ιατρικής ή της “πλαστικής” που πιθανόν τον ενοχλεί. Οι μόνοι που πραγματικά μπορεί να έχουν πονοκέφαλο ή να παρουσιάσουν μειωμένη οξυγόνωση λόγω μάσκας, ειναι οι γιατροί και νοσηλευτές που φορούν τις ειδικές μάσκες για τις ΜΕΘ ή τους χώρους αρνητικής πίεσης. Αυτές όντως είναι δύσκολο να τις ανεχθεί κάποιος.

Οι άλλες μάσκες όμως δεν κατακρατούν οξυγόνο ούτε (όπως λένε κάποιοι) γεμίζουν με διοξείδιο του άνθρακα “και τους πνίγουν”. Οι συνηθισμένες μάσκες δεν εμποδίζουν την έξοδο του διοξειδίου του άνθρακα και την “είσοδο” του οξυγόνου, καθώς και το διοξείδιο και το οξυγόνο έχουν απείρως μικρότερα μόρια από του ιού και διαπερνούν την μάσκα.

Στην Πάτρα

Αναλυτικά η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών προς τα μέλη του αναφέρει ότι πολλοί προσπαθούν να “ωφεληθούν” από τις εξαιρέσεις κάνοντας χρήση όσων αναφέρει στο άρθρο 4  ο νόμος στο ΦΕΚ-3162/31-7-2020 τ.Β. «Λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης κοινωνικής πίεσης για έκδοση βεβαιώσεων εξαίρεσης στη χρήση της μάσκας, σας συνιστούμε την αποφυγή της έκδοσης τέτοιων γνωματεύσεων, όταν κατά την επιστημονική σας κρίση δεν συντρέχουν αντικειμενικοί και τεκμηριωμένοι λόγοι υπαγωγής των ασθενών στην εξαίρεση», αναφέρει ο ΙΣΠατρών.

«Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της μάσκας (από κοινού με τα λοιπά μέτρα ατομικής υγιεινής και τήρησης των αποστάσεων), είναι επιβεβλημένο μέτρο, ειδικά στους χρόνιους πάσχοντες και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ πολλοί τυπώνουν κάρτες που δεν έχουν καμία νομική ισχύ, αλλά μπορούν να τους καλύψουν σε περίπτωση που ο έλεγχος γίνεται βιαστικά ή από αδαή. Η κάρτα αναφέρει ότι  οι κάτοχοί της εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση ότι οι κάρτες αυτές δεν έχουν κανένα νόημα και δεν γίνονται δεκτές.

Επικαλούνται δε όσοι τυπώνουν τέτοιες καρτες  ένα νόμο του 1990 (ADA για όσους έχουν προβλήματα αναπηρίας) που απλώς υποχρέωνε τις επιχειρήσεις να διευκολύνουν στο πλαίσιο του δυνατού τα άτομα με αναπηρίες και με προβλήματα υγείας. Ο νόμος εκείνος, όμως, δεν ανέφερε πουθενά ότι η παρεχομένη διευκόλυνση θα μπορούσε να είναι εις βάρος της δημόσιας υγείας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx