Ο στρατός στη μάχη κατά της πανδημίας – Μέτρα στα στρατόπεδα, προσφορά στην κοινωνία

Ο στρατός στη μάχη κατά της πανδημίας – Μέτρα στα στρατόπεδα, προσφορά στην κοινωνία, slpress

Πολυδιάστατα και σε όλα τα επίπεδα συμβάλλει ο στρατός στην καταπολέμηση της πανδημίας, όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρουσιάζοντας τα μέτρα που λαμβάνονται στις Ένοπλες Δυνάμεις για την προστασία των στελεχών και των στρατευμένων. Η συμβολή του στρατού ήρθε στο προσκήνιο με την κατασκευή νοσοκομείου εκστρατείας στη Θεσσαλονίκη, δεν περιορίζεται όμως μόνο σε αυτήν την δράση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης σχετικά με την «έλλειψη υλικών και μέσων προστασίας σε στρατιωτικές μονάδες στο Σουφλί» και τη «μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας» σε μονάδες της Αλεξανδρούπολης, ο υπουργός Άμυνας έδωσε όλα τα σχετικά στοιχεία.

«Οι προμήθειες και χορηγήσεις του απαραίτητου υλικού παρακολουθούνται, σε εβδομαδιαία βάση από τα ανεφοδιαστικά όργανα και παρέχονται οι κατάλληλες οδηγίες-κατευθύνσεις, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο» είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Πρόσθεσε επίσης ότι «τα ανεφοδιαστικά όργανα του Στρατού Ξηράς διενεργούν τις χορηγήσεις του απαραίτητου υλικού στις υποστηριζόμενες μονάδες» και ότι «έχει δημιουργηθεί επαρκές απόθεμα» για την αντιμετώπιση των αναγκών.

Τα μέτρα στις μονάδες 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, διατίθενται πιστώσεις στο 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο για την προμήθεια πρώτων υλών, με σκοπό την παραγωγή μασκών για την κάλυψη αναγκών των Μονάδων. Κατά τον κ. Παναγιωτόπουλο έχουν παραχθεί και διανεμηθεί ήδη  141.316 «μάσκες προστασίας προσώπου τριών στρώσεων», ενώ με την πρόσφατη προμήθεια ειδικής μηχανής «επίκειται η παραγωγή 200.000 μασκών ανά εβδομάδα».

Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε επίσης ότι το 691 Βιομηχανικό Εργοστάσιο Βάσης παρήγαγε και προώθησε ήδη σε σχηματισμούς και μονάδες του Στρατού Ξηράς, 22.616 κιλά υγρού για τον καθαρισμό των χεριών και άλλα 40.040 κιλά λευκαντικού επιφανειών με βάση το χλώριο. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία από την 441 Αποθήκη Βάσης Υγειονομικού Υλικού παρήχθησαν και κατανεμήθηκαν σε μονάδες του Στρατού Ξηράς 46.212 λίτρα αντισηπτικού διαλύματος, ενώ κατασκευάστηκαν και 33.000 ειδικά κυτία πρόληψης-μετάδοσης της Covid-19 για τις ανάγκες των στρατευσίμων και των τριών Όπλων.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στα στρατόπεδα είναι «πλήρως εναρμονισμένα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΔΥ, τους νόμους και τις υφιστάμενες εκδοθείσες διαταγές της στρατιωτικής υπηρεσίας». Πρόσθεσε επίσης, ότι στο πλαίσιο των μέτρων εντάσσεται και η διενέργεια Rapid Test «σε όλους τους νεοσυλλέκτους της ΕΣΣΟ που κατατάχθηκαν εντός Νοεμβρίου» και ότι γίνεται «θερμομέτρηση κατά την προσέλευση του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού στην υπηρεσία».

Πως συμβάλλει ο στρατός 

Πέρα από τα μέτρα για την προστασία των στελεχών τους και των στρατευμένων, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμβάλλουν πολυδιάστατα και σε όλα τα επίπεδα στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, καθώς από την έναρξη της πανδημίας το ΓΕΕΘΑ, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει προχωρήσει σε μια σειρά δράσεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Αν και η κατασκευή και η σε εξέλιξη ανάπτυξη του νοσοκομείου εκστρατείας (300 Κινητή Υγειονομική Μονάδα Εκτάκτων Αναγκών) στον προαύλιο χώρο του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου μονοπώλησε τα φώτα της δημοσιότητας, η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στη μάχη κατά του κορωνοϊού δεν περιορίζεται σε αυτό. Από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, σε επίπεδο στρατιωτικών νοσοκομείων δημιουργήθηκαν κλινικές για τη νοσηλεία περιστατικών COVID, ενώ εξασφαλίστηκαν οι κατάλληλοι χώροι, καθώς και τα υλικά και τα μέσα για την υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών υγείας στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους.

Μέτρα ελήφθησαν όμως και για τη διάθεση κλινών στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και, σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτήν την ώρα βρίσκονται στη διάθεση του υπουργείου Υγείας 35 κλίνες απλής νοσηλείας και 18 κλίνες ΜΕΘ στα στρατιωτικά νοσοκομεία 401, 424, 251 και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Παραλλήλως, συνεχίζεται η διάθεση κλινών ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία για την κάλυψη γενικών (εκτός Covid) περιστατικών του ΕΚΑΒ.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, όπου η επιδημία γνωρίζει ιδιαίτερη έξαρση, το 424 ΓΣΝΕ έχει διαθέσει 2 κλινικές των 28 κλινών η κάθε μία, για τη μεταφορά  περιστατικών από τις αγγειοχειρουργικές, νευροχειρουργικές και χειρουργικές  κλινικές (μη Covid) του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, προκειμένου οι εκεί (στο ΑΧΕΠΑ) αντίστοιχες κλινικές να διατεθούν για ασθενείς με λοίμωξη από κορωνοϊό. Από το 424 έχει διατεθεί επίσης ασθενοφόρο για την υποστήριξη του ΕΚΑΒ στη μεταφορά μη Covid περιστατικών.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμβάλλουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού και με τη  διάθεση εξειδικευμένου προσωπικού σε πολιτικούς φορείς και υπηρεσίες. Σο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής 232 στελέχη του Υγειονομικού στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στον ΕΟΔΥ, στα Εργαστήρια Αναφοράς Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στην Περιφέρεια Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, στο Κέντρο Υγείας Εχίνου, καθώς και στις πύλες εισόδου της χώρας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx