Το Ισραήλ άρχισε εμβολιασμό 16άρηδων – 7.000 κρούσματα τη μέρα

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Το Ισραήλ ξεκίνησε σήμερα Σάββατο τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 16-18 ετών (με γονική συναίνεση) καθώς σε πάνω από το 30% του πληθυσμού έχει ήδη χορηγηθεί η πρώτη δόση και σε ένα εκατομμύριο πολίτες (11%) έχει χορηγηθεί και η δεύτερη.

Πιθανόν προτάσσει άλλων ηλικιών τους εφήβους επειδή παρατηρούνται πολλά κρούσματα στα σχολεία, και μάλιστα κρούσματα της “βρετανικής μετάλλαξης”. Τα κρούσματα από τις 20 Δεκεμβρίου που άρχισαν οι εμβολιασμοί, δηλαδή πριν από ένα μήνα, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Εντούτοις παρότι έφθασαν την τελευταία εβδομάδα με διακυμάνσεις τα 10.000,  το Ισραήλ διαπιστώνει μια επιβράδυνση των νέων λοιμώξεων καθώς χτες και προχτές τα κρουσματα “έπεσαν” στα 7.000 την ημέρα.

Στη χώρα πάντως το λοκντάουν αν και τυπικά αυστηρό (δεν επιτρέπεται π.χ. να απομακρυνθεί κάποιος πάνω από 1 χλμ. από το σπίτι του) δεν τηρείται ιδιαίτερα φανατικά και τα σχολεία είναι ανοιχτά παρά την επιμονή ειδικών να κλείσουν.

Έχει ανιχνευθεί παράλληλα, ήδη από το Δεκέμβριο, σε σημαντική εξάπλωση ειδικά μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας η βρετανική μετάλλαξη, και ίσως αυτό ερμηνεύει την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο Δεκέμβρη και το Γενάρη. Στο Ισραήλ έχουν βρεθεί και περίπου 30 κρούσματα από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Η χώρα άρχισε να χορηγεί εμβόλια στις 20 Δεκεμβρίου, ξεκινώντας από επαγγελματίες του τομέα της υγείας και προχώρησε γρήγορα σε ηλικιωμένους, ασθενείς και σε ομάδες υψηλού κινδύνου, μειώνοντας συνεχώς την ελάχιστη ηλικία των ατόμων που δικαιούνται το εμβόλιο. Ήδη μπορούν να εμβολιαστούν και άτομα κάτω των 40 ετών. Το Ισραήλ διασφάλισε μεγάλη ποσότητα εμβολίων κατόπιν συμφωνίας με την Pfizer να προχωρήσει ταχύτατα σε εμβολιασμούς και να κοινοποιεί άμεσα και λεπτομερή επιδημιολογικά δεδομένα ανά 7 ημέρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx