Ασφαλιστική υπηρεσία στο Ισραήλ: Νόσησε μόνον το 0,01 όσων έκαναν τη δεύτερη δόση

Ασφαλιστική υπηρεσία στο Ισραήλ: Νόσησε μόνον το 0,01 όσων έκαναν τη δεύτερη δόση

Λιγότεροι από το 0,01% των ανθρώπων που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer για τη νόσο Covid-19 προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό σε διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας αφ’ ότου έλαβαν και τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με στοιχεία της μεγαλύτερης ασφαλιστικής υπηρεσίας του Ισραήλ, της Maccabi.

Tα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η HMO Maccabi δείχνουν ότι μόνο 20 από τους 128.600 ανθρώπους που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου προσβλήθηκαν στη συνέχεια από τον ιό SARS-CoV-2. Προφανώς η εταιρεία αναφέρεται σε ασθενείς, γιατί είναι βέβαιο ότι ασυμπτωματικοί φορείς βρέθηκαν πολλοί περισσότεροι ακόμα και μετά τη δεύτερη δόση. Είναι δηλαδή γνωστό ότι πάνω από 67 άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό μετά την δεύτερη δόση, με τη διαφορά ότι αυτοί οι 67 δεν ξέρουμε πότε είχαν εμβολιασθεί. Αν βρέθηκαν θετικοί 2-3 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, τότε η Maccabi δεν αναφέρει ανακρίβειες, καθώς μέτρησε πόσοι νόσησαν μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση και όχι νωρίτερα.

«Σύμφωνα με τους ειδικούς της Maccabi, αυτά είναι προκαταρκτικά δεδομένα, όμως οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η συγκεκριμένα υπηρεσία που έχει 2,2 εκατ. ασφαλισμένους και είναι μια από τις τέσσερις ασφαλιστικές εταιρείες παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο Ισραήλ.

Από τους 20 που προσβλήθηκαν, οι μισοί έπασχαν από χρόνια νοσήματα και παρουσίασαν ήπια συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, βήχα, αδυναμία και κόπωση. Κανείς δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί, ούτε ανέβασε πυρετό υψηλότερο από 38,5 και οι περισσότεροι έκαναν τεστ για την Covid-19 επειδή είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, είπε η Ανάτ Έκα Ζόχαρ, διευθύντρια του τμήματος Πληροφοριών και Ψηφιακής Υγείας της Maccabi. Η ίδια ανέφερε ότι η υπηρεσία θα συνεχίσει να παρακολουθεί αυτούς τους ασθενείς ώστε να διαπιστώσει αν θα συνεχίσουν να εμφανίζουν μόνο ήπια συμπτώματα ή αν θα παρουσιάσουν επιπλοκές λόγω του ιού.

Εντούτοις, ο γνωστός στο Ισραήλ ανοσολόγος Κυρίλ Κοέν σχολίασε στους “Times of Israel” ότι η έρευνα της Maccabi δεν είχε ως σημείο αναφοράς ομάδα σύγκρισης παρότι τα αποτελέσματα ειναι ενθαρρυντικά και μάλλον ευσταθούν. Επίσης σχολιάσθηκε το γεγονός ότι ναι μεν 20 εμβολιασθέντες ασθένησαν ηπίως, όμως κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο βαριά ή ήπια θα νοσούσαν αν δεν είχαν εμβολιασθεί: μπορεί να ασθενούσαν ήπια ούτως ή άλλως.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx