Στη Μαύρη Θάλασσα το USS “Porter” παρά τις έντονες αντιδράσεις της Μόσχας

Θρίλερ με εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό

Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «USS Porter» μπήκε, την Πέμπτη (28/01), στη Μαύρη Θάλασσα, όπως έκανε γνωστό ο Έκτος Στόλος του Ναυτικού των ΗΠΑ, παρά τις διακηρυγμένες ρωσικές αντιρρήσεις. Σύμφωνα με ανάρτηση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο Twitter, το πολεμικό πλοίο εισήλθε στην περιοχή με σκοπό τη διεξαγωγή «επιχειρήσεων ναυτικής ασφάλειας», αλλά δεν διευκρινίστηκε πόσο καιρό θα παραμείνει στη Μαύρη Θάλασσα.

Έτσι, το «USS Porter» βρήκε το πολεμικό πλοίο «USS Donald Cook», που μπήκε στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στις 23 Ιανουαρίου. ​Ο έκτος στόλος επεσήμανε ότι το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διεξάγουν τακτικά επιχειρήσεις προς υποστήριξη των συμμάχων και των εταίρων του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η στρατιωτική παρουσία της συμμαχίας εντατικοποιήθηκε ύστερα από κυβερνητικό πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014 και δημοψήφισμα στην Κριμαία, με το οποίο η χερσόνησος επανεντάχθηκε στη Ρωσία.

Τα ρωσικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν συχνά τις δυνάμεις της συμμαχίας στην περιοχή για να παρατηρούν τις ενέργειές τους. Πάντως, σε σχετική ανακοίνωσή του, το Εθνικό Κέντρο Αμυντικού Ελέγχου του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας τόνισε: «Οι δυνάμεις και τα μέσα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχουν αρχίσει να παρακολουθούν τις ενέργειες του πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα στις 28 Ιανουαρίου 2021 στις 19:00 (τοπική ώρα)».

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει καταγγείλει επανειλημμένα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας ότι δεν εξυπηρετούν σκοπούς ασφαλείας και αποσταθεροποιούν μόνο την κατάσταση στην περιοχή. Σύμφωνα με την άποψη του Κρεμλίνου, μόνο οι περιφερειακές δυνάμεις θα πρέπει να διεξάγουν τέτοιες επιχειρήσεις εκεί, αν και οι διεθνείς συμφωνίες επιτρέπουν στους στρατούς άλλων κρατών να διασχίσουν τον Εύξεινο Πόντο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx