ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σαν πολλές “δέλτα” μαζευτήκανε στην Κρήτη – Έκτακτη σύσκεψη

Σαν πολλές "δέλτα" μαζευτήκανε στην Κρήτη – Έκτακτη σύσκεψη, Όλγα Μαύρου

Η ινδική μετάλλαξη ή “Δέλτα” έχει πάνω από 25 κρούσματα στην Ελλάδα. Μέχρι πριν από μια εβδομάδα είχαν διαπιστωθεί 10 αλλά τώρα παρατηρείται εξάπλωση στην Κρήτη και καλείται εκτάκτως σύσκεψη πολλών παραγόντων, ίσως και με προοπτική λήψης τοπικών μέτρων, κάτι δύσκολο λόγω τουρισμού. Κρούσματα της “Δέλτα” έχουν εντοπισθεί πάντως και στην Αθήνα και στον Κόρινθο.

Υπενθυμίζεται ότι η πολιτεία ήρε το μέτρο της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και καθησυχάζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος «επειδή όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις καλύπτονται», όμως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ο πανευρωπαϊκός ΕΟΔΥ τρόπον τινά), χθες ενημέρωσε ότι δεν πρέπει να αρθούν τα προληπτικά μέτρα, επειδή μέχρι τον Αύγουστο η ινδική μετάλλαξη θα έχει κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη «και υπάρχει φόβος τα νοσοκομεία να βρεθούν στην κατάσταση του περασμένου Νοέμβρη, καθώς θα σημειώνονται πάρα πολλά κρούσματα αρχικά στους νέους και εν συνεχεία σε όλες τις ηλικίες».

Τα πολλά κρούσματα που εντοπίσθηκαν στην Κρήτη έγιναν αιτία να συγκληθεί εκτάκτως σύσκεψη, καθώς από εκεί και από την Θεσσαλονίκη είχε ξεκινήσει και η βρετανική μετάλλαξη που μέσα σε δύο μήνες σάρωσε την Ελλάδα. Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε να συγκληθεί ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μετέχει ο ίδιος, ο Νίκος Χαρδαλιάς ως αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο επίσης υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και δήμαρχοι του νησιού.

Πώς παίρνονται οι αποφάσεις

Η συντριπτική πλειονότητα των νέων κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης που θα ανακοινωθούν σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται στο Ηράκλειο Κρήτης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία επειδή η πόλη δεν παρουσιάζει υψηλό ποσοστό εμβολιασμού. Η πολιτεία επιδιώκει να κρούσει τον κώδωνα του κίνδυνου στους κατοίκους της περιοχής επισημαίνοντας ότι η μετάλλαξη αυτή χτυπά τους ανεμβολίαστους, όπως εξάλλου και όλες.

Να προσθέσουμε ότι είναι ευχάριστο που οι νέες μεταλλάξεις μοιάζουν να βαφτίζονται από το ελληνικό αλφάβητο (“Άλφα” για την βρετανική και “Δέλτα” για την ινδική, ενώ μια νέα ινδική ονομάζεται Delta plus), αν και αρχικά θεωρήσαμε ότι ακολουθούν απλώς το αλφαβητάριο του  ΝΑΤΟ (alfa, bravo, charlie, delta). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για το ελληνικό αλφάβητο (εξάλλου υπάρχει και στέλεχος “Kάπα” και “Γάμα” για τη βραζιλιάνικη και τη νοτιοαφρικανική) και ανακοίνωσε ότι μάλιστα μια αρχική σκέψη ήταν τα νέα στελέχη να βαφτίζονται με ονόματα από το αρχαίο ελληνικό πάνθεον.

Κάποιοι σκέφθηκαν ότι δεν θα ήταν κολακευτικό για την Ελλάδα ή για τον Ερμή και την Αφροδίτη να χρεώνονται κάθε νέο στέλεχος, καθώς στόχος της μετονομασίας ήταν να αποφευχθεί ο ρατσισμός και ο στιγματισμούς κρατών. Επίσης άλλη μια (και μάλλον άστοχη) δικαιολογία για τις ουδέτερες ονομασίες, ήταν ότι έπρεπε να καταλήξουν σε κοινής αποδοχής όρους, ώστε να μην προκαλείται σύγχυση στους ειδικούς. Όμως αλίμονο αν οι ειδικοί περίμεναν να ενημερωθούν για τα στελέχη και την πορεία τους από το Facebook, τo Twitter ή και τις εφημερίδες.

Τέλος, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων ανακοινώνει κάθε εβδομάδα την καταγραφή κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης, η Ελλάδα δεν είναι μεταξύ των χωρών που πληρούν τα κριτήρια. Συγκεκριμένα, η ΕΕ αποφάσισε ότι πρέπει όλα τα κράτη να κάνουν γονιδιωματική ανάλυση σε πάνω από 500 κρούσματα την εβδομάδα και η Ελλάδα δεν φαίνεται να μπορεί να κάνει τέτοια ιχνηλάτηση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι