ΣΧΟΛΙΟ

Αμήχανο διάγγελμα Μητσοτάκη με πολιτική στόχευση

Αμήχανο διάγγελμα Μητσοτάκη με πολιτική στόχευση, Σπύρος Γκουτζάνης

Καθώς τα περιθώρια στενεύουν και ο στόχος, που ο ίδιος είχε βάλλει, για ένα σχεδόν κανονικό καλοκαίρι απομακρύνεται, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σε ένα «διάγγελμα» προς τους «συμπολίτες του», με περισσότερο την πολιτική στόχευση να περιορίσει το πολιτικό κόστος.

Το διάγγελμα δεν είχε κάτι εντυπωσιακό στο επίπεδο των μέτρων: υποχρεωτικός εμβολιασμός του προσωπικού στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, των υγειονομικών από την 1η Σεπτεμβρίου και καταστήματα διασκέδασης για εμβολιασμένους και καθήμενους. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε και πάλι δίχως ίχνος αυτοκριτικής (σε αντίθεση με άλλους πρωθυπουργούς που αναγνωρίζουν, ότι βιάστηκαν να άρουν τα περιοριστικά μέτρα) και στη γνωστή γραμμή της ατομικής ευθύνης των πολιτών και της ενοχοποίησης των ανεμβολίαστων.

Κάπως έτσι η αποτυχία να πλησιάσουμε στις αρχές καλοκαιριού το τείχος ανοσίας με 70% εμβολιασμών, μετατράπηκε σε επιτυχία των 4,3 εκ. εμβολιασμών, που όμως είναι κάτω από το 40%. «Πόσοι, άραγε, θα στοιχημάτιζαν πριν από έξι μήνες ότι στα μέσα Ιουλίου 5.300.000 Έλληνες θα είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση; Και ότι περίπου 4.300.000 θα ήταν ήδη πλήρως θωρακισμένοι;» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Διάγγελμα με το βλέμμα και στο Φθινόπωρο

Για τον τουρισμό, χρησιμοποίησε ως στοιχείο μιας καλής συγκριτικά πορείας τις αφίξεις των τελευταίων ημερών στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, που, όπως είπε, «ξεπέρασαν, το 50% των συνολικών αφίξεων του 2019». Μόνο που στο τέλος Μαΐου, με δηλώσεις και συνεντεύξεις του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, προανήγγειλε ένα «σχεδόν κανονικό καλοκαίρι με ποσοστό εμβολιασμού 70% που θα εξασφάλιζε τείχος ανοσίας». Τώρα αποκρύπτοντας το 40% μετέθεσε τον στόχο για τον εμβολιασμό του 70% κάπου μέσα στο καλοκαίρι. Αλλά και για τον Τουρισμό εμφανώς συγκρίνει ανόμοια πράγματα και καταστάσεις για να αποκρύψει ότι ο στόχος του 50% του 2019 δύσκολα θα επιτευχθεί.

Φυσικά για τον κ. Μητσοτάκη δεν φταίει ποτέ η κυβέρνηση. Τι σκιάζει όμως το αισιόδοξο μέλλον που προσπάθησε να προδιαγράψει; Ο κορωνοϊός, με τη μετάλλαξη Δέλτα, και οι επιφυλακτικοί πολίτες τους οποίους χαρακτήρισε απειλή. Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ατομική ευθύνη λέγοντας ότι «ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το “κατά κεφαλήν χρέος” της χώρας» και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει ξανά καθολικό lockdown, αφού άλλωστε δεν το αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία. «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους…Έχοντας, όσοι δεν εμβολιάζονται, αυτό το δικαίωμα, δεν θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Προανήγγειλε επίσης μία νέα εξόρμηση για τον εμβολιασμό και ζήτησε «από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις», αφού πρώτα είχε φροντίσει να δυναμιτίσει την συναίνεση με την κατηγορία προς τον ΣΥΡΙΖΑ για υγειονομικό σαμποτάζ.
Τέλος περιέγραψε σαν στόχο, το Φθινόπωρο, να έχει κλείσει «το τελευταίο κεφάλαιο της υγειονομικής κρίσης», προφανώς για να έχει την ελευθερία κινήσεων για τους πολιτικούς σχεδιασμούς του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι