ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Και διπλωματικό επεισόδιο με την Κύπρο προκάλεσε ο Άδωνις!

Και διπλωματικό επεισόδιο με την Κύπρο προκάλεσε ο Άδωνις! Όλγα Μαύρου

Προσπαθώντας να υπεραμυνθεί της τιμής των PCR test στην Ελλάδα σε σύγκριση με τα φθηνά στην Κύπρο, ο υπουργός Ανάπτυξης τα έκανε… μούσκεμα, κατηγορώντας ουσιαστικά τους Κύπριους ότι έχουν μαϊμού ή κινέζικα τεστ που δεν είναι αξιόπιστα. Θύμωσαν και με το δίκιο τους οι Κύπριοι, που προέβησαν σε επίσημες ανακοινώσεις και ο Γεωργιάδης αναγκάστηκε να απαντήσει, χωρίς, όμως, να μπορέσει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Εν τω μεταξύ, τώρα στην Κύπρο ρωτούν επίμονα αν τα τεστ είναι κινέζικα, αλλά η κυπριακή κυβέρνηση απαντά ότι όλα είναι εγκεκριμένα και ότι χρησιμοποιούνται σε όλη την ΕΕ. Η ιστορία με τα φτηνά σε σύγκριση με την Ελλάδα τεστ στην Κύπρο έχει ξεκινήσει από προχθές. Σήμερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «είναι ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ το ότι στην Κύπρο τα PCR στοιχίζουν περίπου 20 ευρώ».

Ο δημοσιογράφος επέμεινε ότι την τιμή αυτή δεν την γνωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνο Αθανασίου, ο οποίος μάλιστα νωρίτερα είχε δώσει συνέντευξη στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό (στο πρώτο πρόγραμμα) και είχε πει ότι τα rapid test τιμώνται μόλις 3 ευρώ.

Τότε ο υπουργός Ανάπτυξης, που δεν περίμενε ότι δεν θα “περνούσαν” τα περί fake news του ΣΥΡΙΖΑ, είπε χωρίς να το καλοσκεφτεί κάτι που έκανε τα πράγματα χειρότερα: «Χθες μίλησε ο κ. Πλεύρης με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου και η τιμή που μας έδωσαν είναι 20€-50€. Μία τιμή υπάρχει στα 20€ στην Κύπρο σε μια εταιρεία, η οποία όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνάντηση που κάναμε, μας έφεραν τα χαρτιά, ότι είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικο και όχι παρόμοιο με αυτά που πωλούνται εδώ. Στην Κύπρο δεν έχει διατίμηση το μοριακό τεστ».

Οι Κύπριοι εξανέστησαν. Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα αλλά και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη χαρακτηρίζοντας προσβολή προς την Κύπρο όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης. Η κυρία Χαραλαμπίδου συγκεκριμένα έγραψε: «Περιμένω ξεκάθαρη και σαφή απάντηση από τον Χατζηπαντέλα σε αυτή τη προσβολή. Στέλνω και γραπτή ερώτηση γιατί φοβάμαι ότι οι πολιτικές μανούβρες είναι υπεράνω! Λίγο έχει και ο Μιχαηλίδης. Α. Γεωργιάδης: Κινέζικα PCR στην Κύπρο, χαμηλής αξιοπιστίας!»

Η τιμή των PCR στην Κύπρο

Ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Χατζηπαντέλας εξέδωσε εν συνεχεία ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι «όλα τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο για διενέργεια τεστ πληρούν τις αυστηρότερες των προδιαγραφών που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων ECDC και έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, ενώ χρησιμοποιούνται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.

»Για την αντικειμενική σύγκριση του κόστους διενέργειας των μοριακών ελέγχων διαφόρων χωρών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες και παράμετροι, όπως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες και η πολιτική που ανέπτυξε η κάθε χώρα για την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας. Η Κύπρος κατατάσσεται στις πρωτοπόρες χώρες όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς έγιναν συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και εμπειρογνωμοσύνης, για τη διάθεση αξιόπιστου μοριακού ελέγχου για τη νόσο COVID-19 στους πολίτες».

Μετά από όλα αυτό αλλά και πολλές διαμαρτυρίες και γκρίνιες που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο twitter προσπάθησε εκ νέου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα: «Τα PCR στην Κύπρο είναι αξιόπιστα. Ουδέποτε έκανα αναφορά στην ποιότητα των εργαστηριακών ελέγχων της Κύπρου που αποδεικνύεται από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην Κύπρο το πλαφόν του PCR είναι στα €50 αλλά οι συνθήκες της αγοράς είναι διαφορετικές».

Η μόνη διαφορά πάντως επί της ουσίας είναι η διαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό τομέα. Κατά τα άλλα στην Κύπρο ο μέσος μισθός είναι 1.300 ευρώ ενώ στην Ελλάδα 800 και το κόστος ζωής είναι κατά τι υψηλότερο από της Ελλάδας. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, που είναι Γενικός Ελεγκτής στην Κυπριακή Δημοκρατία με ανάρτησή του ξεκαθαρίζει το τοπίο περισσότερο: «Το πως οι τιμές του PCR από €150 στον ιδιωτικό τομέα και €110 για το κράτος, μειώθηκαν σε 2 μήνες στα €50 φαίνεται στην Έκθεση μας ημερoμηνίας. 13/10/20. Έκτοτε, ο συνεχής ανταγωνισμός στις δημόσιες προσφορές, έριξε τις τιμές στα €15. Οι προδιαγραφές είναι σύμφωνα με πρότυπα της ΕΕ.».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι