ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Υποκλοπές: Ποια ονόματα περιλαμβάνει η νέα λίστα – Τί δείχνει δημοσκόπηση (upd)

IEidiseis: Το Μαξίμου εμποδίζει έρευνα της ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές

Στο αυριανό της φύλλο η εφημερίδα “Documento”, δημοσιεύει νέα λίστα προσώπων που φέρονται να είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση. Στην λίστα συμπεριλαμβάνονται κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Άκης Σκέρτσος, ο Νίκος Παπαθανάσης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Επιπλέον περιλαμβάνονται και στελέχη του Μαξίμου, όπως η Ορσάκη Ρουσσέτου, επιχειρηματίες όπως ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης και ο Γιάννης Ολύμπιος, άνθρωποι των ΜΜΕ όπως ο καναλάρχης Φίλιππος Βρυώνης, οι δημοσιογράφος Μαρία Σαράφογλου, Στέφανος Χίος, Σπύρος Σιδέρης και Πέτρος Κουσουλός. Μέσα στην λίστα όμως Βρίσκονται ονόματα όπως αυτό του Βασίλη Γκρίζη, υπαρχηγού της ΕΥΠ, καθώς και αλλού στελέχους της υπηρεσίας η οποία μάλιστα είχε καταγγείλει την σεξουαλική παρενόχληση από τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας, Γιάννη Ρουμπάτη.

Τα ονόματα που περιγράφει η εφημερίδα είναι πολύ περισσότερα, σχεδόν για όλα από αυτά δίνεται και ένας πιθανός λόγος για την παρακολούθηση τους. Η αποκάλυψη αυτή αναμένεται να κλονίσει περισσότερο το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι πολιτικές αντιδράσεις από τα ονόματα που είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας την περασμένη Κυριακή (πάλι από το “Documento”) δεν έχουν ακόμα καταλαγιάσει.

 

Τί δείχνει δημοσκόπηση της Prorata

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση που έγινε από την εταιρεία Prorata για την “Εφημερίδα των Συντακτών” και η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας, δείχνει αρχικά ότι υπάρχει καθολική αποδοχή στο σύνολο των ψηφοφόρων, ότι πρέπει το λογισμικό παρακολούθησης Predator να απαγορευθεί στη χώρα μας.

Όσον αφορά το ερώτημα αν θα έπρεπε να παραιτηθεί ή όχι ο πρωθυπουργός, συμφωνεί μόνον το 3% όσων δηλώνουν ότι ψήφισαν ΝΔ, το 94% όσων δηλώνουν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και το 52% όσων δηλώνουν ότι ψήφισαν ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Μεγάλο ποσοστό των πολιτών φέρεται να πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για τις παρακολουθήσεις, όχι όμως για όλες (ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση των ερωτωμένων).

Συγκεκριμένα, το 53% όσων δηλώνουν ότι ψήφισαν ΝΔ θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος μόνον για ορισμένες από τις υποκλοπές και όχι για όλες και μαζί του συμφωνεί το 2% όσων είπαν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και το 22% όσων ψήφισαν ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Στο ερώτημα αν γνώριζε για όλες, απαντά καταφατικά το 27% όσων δήλωσαν ότι στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν ΝΔ, το 98% όσων είπαν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και το 78% όσων είπαν ότι ψήφισαν ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.

Ερευνα ΕΦΣΥΝ

Σε άλλα ερωτήματα της έρευνας, υπέρ της θεσμοθέτησης της καθολικής απαγόρευσης της εμπορίας του κακόβουλου λογισμικού Predator στην Ελλάδα τάσσεται το 87% των πολιτών (88% συμφωνία για ψηφοφόρους της Ν.Δ., 92% για ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και 94% για ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ).

Με την άποψη ότι πρέπει να αντικατασταθεί ο νυν διοικητής της ΕΥΠ με πρόσωπο ευρείας πολιτικής αποδοχής συμφωνεί το 71% (δεν γνωρίζουμε ποσοστό κατά ψηφοφόρο κόμματος). Με την άποψη ότι πρέπει να αντικατασταθεί η αρμόδια εισαγγελέας για την ΕΥΠ, όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, «συμφωνεί το 95% όσων αυτοτοποθετούνται στην Αριστερά, το 81% όσων θεωρουν ότι είναι κεντροαριστεροί, το 66% όσων δηλώνουν κεντρώοι, το 45% των κεντροδεξιών και το 34% των δεξιών».

Ο Ανδρουλάκης

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης σε δήλωση του στην ERTNEWS αναφορικά με τις υποκλοπές επεσήμανε : «Θεωρώ ότι ο καλύτερος δρόμος, είναι ο δρόμος των θεσμών και της δικαιοσύνης».

Πρόσθεσε : «Γι’ αυτό όπως εγώ πήγα απευθείας στον Άρειο Πάγο και κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά, όποιος θεωρεί ότι υπάρχει μια τέτοια δόλια πρακτική ενός παρακρατικού μηχανισμού εις βάρος του, πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της δικαιοσύνης».  «Βεβαίως, θέλω να πω, για να είμαι απολύτως ειλικρινής, ότι τρεις μήνες είναι πολύς καιρός και πρέπει και η δικαιοσύνη από την πλευρά της να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να μάθουμε ποιες κινήσεις έχουν γίνει, ποιοι μάρτυρες έχουν κληθεί, ποιο είναι το αποτέλεσμα».

Ο κ. Ανδρουλάκης  επεσήμανε ακόμα : «Σίγουρα η κυβέρνηση νιώθει ότι είναι αδύναμη. Έχει τεράστιες ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά για το πώς λειτούργησε το Μαξίμου όλη αυτή την περίοδο και οι οποίες αποκαλύπτονται με την προστασία γύρω από την κ. Βλάχου, το διοικητή της ΕΥΠ, τον κ. Δημητριάδη και αυτούς οι οποίοι απ’ ότι φαίνεται έχουν σχέση με το predaror στην Ελλάδα και εννοώ τον κ. Λαβράνο και τον κ. Μπίτζιο. Ζητήσαμε, ως αντιπολίτευση, να έρθουν στην εξεταστική επιτροπή και η κυβερνητική πλειοψηφία ουσιαστικά δεν το επέτρεψε. Και η αρμόδια εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε να δει αυτά τα πρόσωπα καθώς και κάποιους κυβερνητικούς. Δεν πήγε κανένας από την κυβέρνηση πήγε μόνο ο κ. Γεραπετρίτης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κατέληξε, λέγοντας: «Αυτό που θέλω να πω εν κατακλείδι, είναι ότι δεν πρέπει να πέφτουν σκιές στην πολιτική ζωή. Πρέπει η δημοκρατία μας να είναι μια ισχυρή ευρωπαϊκή δημοκρατία. Όχι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να εκθέτει διεθνώς τη χώρα θέλοντας να αποκρύψει με ένα δεύτερο σκάνδαλο, το σκάνδαλο των υποκλοπών. Γι’ αυτό πρέπει να πέσει άπλετο φως, η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και επιτέλους να μάθουμε όλη την αλήθεια. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από την αλήθεια και τη διαφάνεια. Από την αλήθεια και τη διαφάνεια έχουν να φοβηθούν αυτοί που λειτουργούν εις βάρος της δημοκρατίας και εις βάρος της πατρίδας μας γενικότερα».

Νικήτας Κακλαμάνης

Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας για τις υποκλοπές σημείωσε ότι το απόρρητο δεν μπορεί να ισχύει για τον παρακολουθούμενο. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό “OPEN”  αναφέρθηκε στην υπόθεση των υποκλοπών και υπενθύμισε τη διαφοροποίησή του από τη γραμμή της κυβέρνησης αναφορικά με το απόρρητο των παρακολουθήσεων. Ο ίδιος αφού ξεκαθάρισε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι ενορχηστρωτής παρακολουθήσεων και ότι είναι αδιανόητο να παρακολουθούνταν υπουργοί, σημείωσε ότι ο παρακολουθούμενος από την ΕΥΠ θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να ενημερώνεται για τους λόγους παρακολούθησής του και εκτίμησε ότι στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας πληροφοριών θα υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη.

Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Διαφοροποιήθηκα εξαρχής με την κυβερνητική γραμμή για το απόρρητο και είπα ότι τουλάχιστον ο παρακολουθούμενος δεν μπορεί να μην έχει το δικαίωμα να μάθει τους λόγους για τους οποίους παρακολουθείται. Εκτιμώ λοιπόν από εσωκομματικές συζητήσεις ότι στο νομοσχέδιο που θα έρθει για τον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ θα υπάρχει αυτή η πρόβλεψη», σημείωσε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το θέμα καθώς δέχτηκε μεγάλη εσωκομματική επίθεση για τη διαφοροποίησή του και αναρωτήθηκε τι θα πουν τώρα όλοι αυτοί που στάθηκαν απέναντί του εάν η πρόβλεψη αυτή υπάρξει εν τέλει μέσα στο νομοσχέδιο που θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή η ΝΔ»

Όπως είπε «θεωρώ ως αυτογκόλ το επίκαιρο θέμα, παρά τις υπερβολές και τις ακρότητες τις οποίες ακούω από την αντιπολίτευση, σχετικά με τις υποκλοπές. Ήταν ένα λάθος πρέπει να το παραδεχτούμε». Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι θα πρέπει στην περίπτωση Ανδρουλάκη να αρθεί το απόρρητο για τη Βουλή ο κ. Κακλαμάνης απάντησε πως «μέσα απ’ αυτή όλη την αναμπουμπούλα δίνεται η ευκαιρία να καθίσουμε όλοι και αν φτιάξουμε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία της ΕΥΠ».

Νάσος Ηλιόπουλος

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ , Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ (ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ) και αναφερόμενος στο θέμα των υποκλοπών επεσήμανε ότι  «ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κρύβεται δείχνοντας την ενοχή του».

Απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογράμμισε: «αυτός που βουλιάζει τη χώρα στο βούρκο είναι αυτός που έχει βάλει την ΕΥΠ να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους, επιχειρηματίες, ακόμα και δικούς του υπουργούς, είναι αυτός που κρύβεται και δεν δίνει απαντήσεις ούτε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ούτε στην εξεταστική, ούτε στην PEGA, την αρμόδια επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου». «Αυτός που κρύβεται είναι ο κ. Μητσοτάκης. Κι εγώ δεν γνωρίζω κανέναν αθώο να κρύβεται».

Όπως ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος  «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει άμεσα να απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα, αν έστω και ένα πρόσωπο από την τελευταία λίστα που δημοσιεύτηκε στο Documento, όσων παρακολουθούνταν από το Predator, έχει τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ», Πρόσθεσε πως «ήδη υπάρχουν καινούρια στοιχεία στο σημερινό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών για τις σχέσεις του επιχειρηματία της Krikel κ. Λαβράνου με την κυβέρνηση. Αναφέρεται κοινό ταξίδι στο εξωτερικό, το Νοέμβριο του 2019, μεταξύ του κ. Λαβράνου με τον πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, τον κ. Δημητριάδη, για ζητήματα κυβερνοασφάλειας. Αναφέρονται συναντήσεις του κ. Πιερρακάκη με τον κ. Λαβράνο στο γραφείο του τελευταίου, με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να μην το αρνείται, ενώ ο κ. Λαβράνος φέρεται να είχε και προστασία από την ελληνική αστυνομία», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απαντήσεις για ποιο λόγο δεν έφερε τον κ. Λαβράνο και τον κ. Μπίτζιο να καταθέσουν στην εξεταστική».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «όλα αυτά επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας ότι υπάρχει ένα κοινό παρακρατικό κέντρο μεταξύ ΕΥΠ και Predator»,  και σημείωσε ότι οι άνθρωποι που φέρονται να εμπορεύονται το Predator είχαν πολύ στενή σχέση με το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τονίζοντας το συγχρονισμό μεταξύ ΕΥΠ και Predator στις παρακολουθήσεις Κουκάκη και Ανδρουλάκη, επισήμανε: «είναι μηδενικές οι πιθανότητες να είναι τυχαίο πως η ΕΥΠ και ένα παράνομο λογισμικό έχουν ταυτόχρονα τους ίδιους στόχους.  Όπως επίσης δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι τη μέρα που ο κ. Σπίρτζης καταθέτει ερώτηση για την ΕΥΠ στη Βουλή, την ίδια μέρα του έρχεται μήνυμα για να μολύνει το κινητό του με το Predator». Τόνισε πως «η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει κάνει “φύλλο και φτερό” την Intellexa, που εμπορεύεται το Predator, κάτι που δεν έχει γίνει».

Σημείωσε ότι  «Λαβράνος και Μπίτζιος κλήθηκαν τελικά να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κι αυτό με τις ψήφους της αντιπολίτευσης», ενώ πρόσθεσε  υπογράμμισε: «βέβαια δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάρουμε απαντήσεις, όσο ο κ. Μητσοτάκης βάζει ανθρώπους να κρύβονται πίσω από το απόρρητο και όσο η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή κάνει τις διαδικασίες με τον τρόπο που βλέπουμε σήμερα». Επανέλαβε ακόμα ότι η επόμενη Βουλή, με προοδευτική πλειοψηφία, θα συστήσει προανακριτική για την υπόθεση των υποκλοπών ώστε να καταλογιστούν όλες οι ευθύνες.

Τέλος, αναφερθείς στην υπόθεση εισβολής της αστυνομίας στο σπίτι της οικογένειας Ινδαρέ το Δεκέμβρη του 2019 και στην προχθεσινή απόφαση του δικαστηρίου που αθωώνει την οικογένεια Ινδαρέ, σημείωσε: «αυτοί οι άνθρωποι, όπως είπε η εισαγγελέας, ήταν θύματα ωμής αστυνομικής βίας, μία οικογένεια που ταλαιπωρήθηκε για τρία χρόνια και εναντίον της οποίας εκτοξεύτηκαν απίστευτες προσβολές και ύβρεις και από στελέχη της κυβέρνησης». Κατέληξε επισημαίνοντας πως  «όλοι αυτοί που αναμάσησαν τα ψέματα της αστυνομίας, για να κρύψουν μια δική τους αποτυχία, οφείλουν έστω σήμερα μία συγγνώμη στην οικογένεια Ινδαρέ».

“Ελληνική Λύση”

Ανακοίνωση σχετικά με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και τις λίστες με ονόματα που δημοσιεύονται στον Τύπο, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία τους, εξέδωσε η Ελληνική Λύση. «Ένας πρωθυπουργός που δεν εμπιστεύεται ούτε τους στενούς του συνεργάτες και φέρεται ότι τους παρακολουθούσε, είναι το λιγότερο ανασφαλής και σε πλήρη σύγχυση» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

Σημειώνει ότι με τέτοιες συμπεριφορές συμπαρασύρει την πατρίδα και το έθνος στην καταστροφή και καταλήγει: «Με τι θράσος αλήθεια η Ν.Δ. θα ζητήσει πάλι από τους Έλληνες πολίτες να την εμπιστευτούν;».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι