ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

ΗΠΑ: “Όχι ακόμη” στα F-35 για την Τουρκία, παρά τη στήριξη Τραμπ

ΗΠΑ: “Όχι ακόμη” στα F-35 για την Τουρκία, παρά τη στήριξη Τραμπ
EPA/Bo Amstrup DENMARK OUT

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τις νομικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να παραλάβει μαχητικά αεροσκάφη F-35, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα του προέδρου Τραμπ να επανεκκινήσει την επί χρόνια παγωμένη υπόθεση μόνο μέσω πολιτικής βούλησης.

Σε επιστολή της 22ας Ιουλίου για τα F-35, που εστάλη από το Γραφείο Νομοθετικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο εκ μέρους του Λευκού Οίκου, η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε ότι η θέση της παραμένει σύμφωνη με το Άρθρο 231 του νόμου CAATSA και το Άρθρο 1245 του Νόμου περί Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας (NDAA) για το οικονομικό έτος 2020.

«Η Τουρκία δεν έχει ακόμη εκπληρώσει αυτές τις προϋποθέσεις», αναφέρεται στην απάντηση προς τον Δημοκρατικό βουλευτή του Μιζούρι, Wesley Bell. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Άγκυρα θα πρέπει:

– να πάψει να κατέχει το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-400 ή σχετικό εξοπλισμό,
– να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αποκτήσει ξανά τέτοια συστήματα,
– και να εκπληρώσει τις υπόλοιπες απαιτήσεις πιστοποίησης που προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία.

Το υπουργείο υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να είναι διαφανής, νόμιμη και συμβατή με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η στήριξη του Τραμπ δεν αίρει τους περιορισμούς 

Η επιστολή ακολούθησε τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο Ερντογάν στις 7 Ιουλίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να άρει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία και ότι θα αποφασίσει εάν θα στηρίξει την πώληση των F-35.

Η συνάντηση επανέφερε τη μακροχρόνια διαμάχη για τα μαχητικά στο επίκεντρο της διμερούς αμυντικής ατζέντας, έπειτα από προηγούμενες ενδείξεις ότι τα F-35 και τα S-400 θα αποτελούσαν βασικά θέματα στις συνομιλίες Τραμπ-Ερντογάν. Ωστόσο, η γραπτή απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δείχνει ότι οποιαδήποτε πολιτική απόφαση θα πρέπει να ξεπεράσει τα νομικά εμπόδια και τους περιορισμούς που έχει επιβάλει το Κογκρέσο.

F-35: Η Άγκυρα εκτιμά ότι μια συμφωνία είναι κοντά

Τούρκοι αξιωματούχοι εμφανίζονται ολοένα και πιο αισιόδοξοι ότι μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Λεβέντ Γκιουμρουκτσού δήλωσε στις 17 Ιουλίου ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στην επίλυση τόσο της διαμάχης για τα F-35 όσο και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν βάσει του νόμου CAATSA.

Όπως ανέφερε, κοινή πολιτική και στρατιωτική ομάδα εργασίας έχει εξετάσει επιλογές που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις νομικές απαιτήσεις των ΗΠΑ, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις πολιτικές και οικονομικές ανησυχίες της Τουρκίας. «Αυτή τη φορά πραγματικά αισθανόμαστε ότι είμαστε πιο κοντά. Πιστεύουμε ότι ίσως μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα και να το αφήσουμε πίσω μας», δήλωσε ο Γκιουμρουκτσού σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον.

Τα 6 αεροσκάφη παραμένουν βασική διεκδίκηση της Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έχει δηλώσει ότι άμεση προτεραιότητα της Άγκυρας αποτελεί η παράδοση των έξι F-35 τα οποία, σύμφωνα με την Τουρκία, είχε ήδη αγοράσει πριν αποβληθεί από το πρόγραμμα. Παράλληλα, έχει διαχωρίσει το ζήτημα της άρσης της απαγόρευσης μεταφοράς αεροσκαφών από το ενδεχόμενο επανένταξης της Τουρκίας στην πολυεθνική κοινοπραξία παραγωγής των F-35. Ωστόσο, η επιστολή της 22ας Ιουλίου αφήνει ανοιχτό το παράθυρο της διπλωματίας, αλλά επιβεβαιώνει ότι τα νομικά εμπόδια της αμερικανικής νομοθεσίας παραμένουν αμετάβλητα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx