ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και στην Κούβα – Τα αίτια

Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και στην Κούβα – Τα αίτια

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν την Κυριακή και στην Κούβα, σπάνιο φαινόμενο για τα δεδομένα της χώρας, που την κυβερνάει το Κομμουνιστικό Κόμμα (PCC). Τα κύρια συνθήματα είναι «Ελευθερία!» και «Κάτω η δικτατορία!». Οι διαδηλώσεις γίνονται σε διάφορες πόλεις, εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που βιώνει η Κούβα τα τελευταία χρόνια.

Οι διαδηλώσεις υποκινήθηκαν κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αμφισβητούν την κυβερνητική πολιτική του Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, του διαδόχου του Ραούλ Κάστρο. Είθισται οι περισσότερες συγκεντρώσεις που έχουν νόμιμη άδεια διεξαγωγής, να αφορούν εκείνες που διοργανώνει το ίδιο το κόμμα.

Στο Σαν Αντόνιο ντε Λος Μπάνος, μία πόλη σχετικά μικρή, που κατοικείται από περίπου 50.000 άτομα, τα συνθήματα των διαδηλωτών συμπεριλαμβάνουν το «Να φύγουν!» και το «Πατρίδα και ζωή», που αναφέρεται σε ένα αμφιλεγόμενο τραγούδι. Η πόλη βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την Αβάνα, όπου οι διαδηλωτές στην παράκτια λεωφόρο Μαλεσόν φωνάζουν «Ελευθερία!».

Αντιδιαμαρτυρίες στην Αβάνα

Οι αντίστοιχες διαμαρτυρίες από άλλα σημεία της χώρας, αναμεταδόθηκαν σε ζωντανή σύνδεση από χρήστες σε Facebook και Twitter. Υπενθυμίζεται ότι στην Κούβα το ασύρματο διαδίκτυο έγινε διαθέσιμο στο ευρύ κοινό μόλις πριν λίγα χρόνια, και συγκεκριμένα το 2018. Στη μικρή πόλη του Σαν Αντόνιο ντε Λος Μπάνος, είχαν αναπτυχθεί έως το μεσημέρι της Κυριακής, στρατιωτικές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από την Αστυνομίας.

Ο πρόεδρος της Κούβας και επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, συνοδευόμενος από διαδηλωτές που τον στηρίζουν, επισκέφτηκε την πόλη. Στα πλαίσια της “αντιδιαδήλωσης” που στήθηκε, οι ακτιβιστές του κόμματος φώναξαν τα συνθήματα «Ζήτω ο Φιντέλ» και «Ζήτω η Κούβα». Δεν πτόησαν παρόλα αυτά τους κατοίκους της περιοχής που είχαν ξεκινήσει ήδη τη διαμαρτυρία τους ενάντια στην οικονομική κρίση.

Παράλληλα στην Αβάνα είχαν αναπτυχθεί τζιπ των ειδικών δυνάμεων, με τοποθετημένα πολυβόλα όπλα στο πίσω μέρος των οχημάτων, σε περίπτωση που κρινόταν σκόπιμο να παρέμβουν ή απλώς για λόγους γοήτρου. Ο Ντίας-Κανέλ πάντως απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του κόμματος, τους κάλεσε να αντιμετωπίσουν τις «προκλήσεις», εάν αυτές υπάρξουν. Πάντως έπειτα από το κάλεσμα του Κουβανού προέδρου, βρέθηκαν στους δρόμους και εκατοντάδες υποστηρικτές του κόμματος.

Τι ευθύνεται για την κρίση

Η αιτία της οικονομικής κρίσης θεωρείται κυρίως απόρροια  της πανδημίας, καθώς Κουβανοί καθημερινά στήνονται σε πολύωρες ουρές για την παραλαβή τροφίμων, ενώ σημειώνονται όλο και πιο συχνά ελλείψεις σε φάρμακα και άλλα απαραίτητα αγαθά. Η νησιωτική χώρα αντιμετωπίζει και σοβαρά προβλήματα με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς οι οικονομικές συνθήκες αναγκάζουν τις αρχές να διακόπτουν την παροχή για αρκετές ώρες.

«Η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας φαίνεται να έχει οξύνει τα πνεύματα» ομολόγησε ο Ντίας-Κανέλ σε δημοσιογράφους, δείχνοντας τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Κούβα επί προεδρίας Τραμπ. Οι κυρώσεις μέχρι στιγμής παραμένουν σε ισχύ από τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, και φέρουν την ευθύνη κατά τον Ντίας-Κανέλ για την κατάσταση της οικονομίας.

«Αν θέλετε οι άνθρωποι να ζουν καλύτερα, άρετε πρώτα το εμπάργκο» λέει σχετικά ο Κουβανός πρόεδρος. «Υπάρχει μια κουβανο-αμερικανική μαφία που πληρώνει πολύ καλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» συνεχίζει στις δηλώσεις του, λέγοντας ότι «χρησιμοποίησε ως πρόσχημα την κατάσταση στην Κούβα και κάλεσε σε διαδηλώσεις όλες τις επαρχίες της χώρας».

Δραματικές εκκλήσεις λόγω πανδημίας

Παρά τα όσα εκφράζει για τις ευθύνες των ΗΠΑ, ο Ντίας-Κανέλ παραδέχεται ότι «οι άνθρωποι κατέβηκαν στο δρόμο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους», ενώ κάνει λόγο και για «αποπροσανατολισμένους επαναστάτες». Σε μήνυμα που έδωσε στον λαό μέσα από ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση είπε «υπάρχουν πολλοί από εμάς, κι εγώ πρώτος, που είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη ζωή μας για αυτήν την επανάσταση».

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω έξαρσης της πανδημίας στη χώρα, που κατέγραψε αριθμό-ρεκόρ νέων κρουσμάτων αλλά και θανάτων, με 6.923 κρούσματα και 47 θανάτους μέσα σε μία ημέρα. «Οι αριθμοί που αυξάνονται καθημερινά προκαλούν ανησυχία» αναφέρει ο επικεφαλής επιδημιολόγος του κουβανέζικου υπουργείου Υγείας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον γεμάτα από δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια, με τα hashtag #SOSCuba και #SOSMatanzas (την κουβανέζικη επαρχία που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από την πανδημία) να έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο. Γίνονται επίσης εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να διευκολύνει την αποστολή χρηματικών δωρεών από πολίτες του εξωτερικού.

Ο ανθρωπιστικός διάδρομος

Μια αντιπολιτευόμενη ομάδα πήρε την πρωτοβουλία και ζήτησε από την κυβέρνηση τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου», που θα επιτρέψει την εισροή βοήθειας από τρίτα μέρη προς τον λαό της Κούβας. Η κυβέρνηση ως ήταν αναμενόμενο απέρριψε την πρωτοβουλία.

«Οι έννοιες του ανθρωπιστικού διαδρόμου και της ανθρωπιστικής βοήθειας συνδέονται με περιοχές σύγκρουσης και δεν αφορούν την Κούβα», δήλωσε στην καγκελαρία της Κούβας, ο Ερνέστο Σομπερόν, ο διευθυντής προξενικών υποθέσεων της Κούβας αρμόδιος για τους Κουβανούς που ζουν στο εξωτερικό.

Οι κουβανέζικες αρχές μάλιστα κάνουν λόγο για «εκστρατεία» που στόχο έχει «να παρουσιάσει μια εικόνα χάους στη χώρα, κάτι που δεν αντανακλά την τρέχουσα κατάσταση». Κάνουν λόγο μάλιστα για «πολιορκητικό κλοιό» των ΗΠΑ, που έχει ως στόχο να πλήξει το «νησί της Επανάστασης».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι