ΔΙΕΘΝΗ

Νέο βουλγαρικό χτύπημα στα Σκόπια, μία ημέρα πριν τις εκλογές

Νέο βουλγαρικό χτύπημα στα Σκόπια, μία ημέρα πριν τις εκλογές , slpress
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Νέα επεισόδια προστέθηκαν στη διαμάχη ανάμεσα στα Σκόπια και τη Σόφια, αυτή τη φορά από ακροδεξιά βουλγαρικά κόμματα, τα οποία κυκλοφόρησαν προεκλογικά βίντεο, το περιεχόμενο των οποίων υποστηρίζει ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι βουλγαρική περιοχή. Η κυβέρνηση των Σκοπίων αντέδρασε έντονα για τα βίντεο, με τα οποία το βουλγαρικό VMRO επιχειρεί να προσελκύσει εθνικιστές ψηφοφόρους στις αυριανές πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα makfax της Βόρειας Μακεδονίας, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας καταδίκασε τα βίντεο, υπογραμμίζοντας στην ανακοίνωσή του ότι «εκφράζουν εδαφικές αξιώσεις κατά της χώρας». Τα βίντεο του  ακροδεξιού συνασπισμού των “Βούλγαρων Πατριωτών”, επικεφαλής των οποίων είναι το  VMRO πρόβαλαν πλάνα από την Αχρίδα, με αναφορές «στη βουλγαρική μνήμη και τη “βουλγαρικότητα” της περιοχής».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρει επίσης στην ανακοίνωσή του, ότι «μονόπλευρα συναισθήματα ιδιοκτησίας σε άλλη γειτονική χώρα δεν ανταποκρίνονται στο πνεύμα οικοδόμησης φιλίας και σεβασμού των ευρωπαϊκών αξιών για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί μαζί». Αναφέρει τέλος ότι περιμένει από τους Βούλγαρους  αξιωματούχους «να αποστασιοποιηθούν και να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες που προέρχονται από έναν υποψήφιο βουλευτή της χώρας».

Επίθεση του VMRO στα Σκόπια

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη βουλγαρική αντίδραση. Στη χώρα διεξάγονται άλλωστε αύριο πρόωρες εκλογές, ενώ την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη η διαμάχη με τα Σκόπια για την ταυτότητα και τη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας. Μια διαμάχη που, εξαιτίας του βουλγαρικού βέτο, έχει μπλοκάρει όχι μόνο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και της Αλβανίας.

Στο υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας απάντησε όμως ο πρόεδρος του βουλγαρικού VMRO, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος υπήρξε πρώην αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας. «Ναι, εμείς στο VMRO προστατεύουμε τη βουλγαρική μνήμη και προστατεύουμε τον βουλγαρικό λαό παντού στον κόσμο. Κρατάμε τη μνήμη και θυμόμαστε ότι η Aχρίδα είναι μια από τις πιο ένδοξες πρωτεύουσες της Βουλγαρίας» είπε ο Καρακατσάνοφ ανεβάζοντας και άλλο τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Στη Βουλγαρία, όλοι περιμένουν πάντως ότι από τη Δευτέρα θα ασκηθούν πιέσεις από την ΕΕ προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και να αρθεί το αδιέξοδο. Ήδη Ευρωπαίοι και Αμερικανοί σχολίασαν αρνητικά το γεγονός ότι κανένας  Βούλγαρος αξιωματούχος δεν παρέστη στο Φόρουμ των Πρεσπών, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν πλέον και από την Αλβανία.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι