Σιωπή και γκολφ η απάντηση Τραμπ στην έκθεση Μάλερ

Σύνταξη SLpress.gr
336
Τραμπ εναντίον Παγκόσμιας Τράπεζας για τα δάνεια στην Κίνα

Τα ευρήματα της έκθεσης Μάλερ αναμένουν όλοι οι Αμερικανοί, καθώς μια περίληψή της επίκειται να δημοσιοποιηθεί, αμέσως μετά την κατάθεση των συμπερασμάτων της, την Κυριακή, στο Κογκρέσο. Ο Τραμπ εκπλήσσει τους πάντες, αφού δεν έχει κάνει το παραμικρό σχόλιο στο twitter, και περνά την ώρα του παίζοντας γκολφ στην εξοχική  κατοικία του στη Φλόριντα.

Το μυστήριο ωστόσο για την έρευνα και κυρίως για τα ευρήματα του ειδικού εισαγγελέα Μάλερ σχετικά με την φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 παραμένει. Η έρευνα ήταν μια μαραθώνια διαδικασία, καθώς κράτησε 675 ημέρες, και ο Τραμπ την έχει αποκαλέσει από την αρχή «κυνήγι μαγισσών». Στην διάρκειά της ωστόσο, ο Μάλερ άσκησε διώξεις εναντίων στενών συνεργατών του Αμαρικανού προέδρου, ανάμεσά τους και ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του, Πολ Μάναφορτ.

Μέχρι στιγμής ο μόνος που γνωρίζει το περιεχόμενο της έκθεσης, εκτός από τον συντάκτη της, είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, ο οποίος το Σάββατο πέρασε εννέα ώρες στο υπουργείο. Αυτό τουλάχιστον μετέδωσε το CNN, το οποίο δεν φημίζεται για την φιλική σχέση του με τον Αμερικανό πρόεδρο.  Ο Μπαρ, ο οποίος παραμένει μοναδικός γνώστης και κάτοχος του εγγράφου δεν παρέδωσε στο Κογκρέσο περίληψη της έκθεσης, όπως είχε δηλώσει αρχικά. Αντ’  αυτού η περίληψη θα πάει στην Βουλή των Αντιπροσώπων και την Γερουσία από έναν αξιωματούχο του υπουργείου.

Τα κρίσιμα ερωτήματα και οι επόμενες κινήσεις  

Έτσι τα ερωτήματα γύρω από τα συμπεράσματα της δικαστικής έρευνας παραμένουν και τα πιο κρίσιμα από αυτά είναι: Πρώτον αν η ομάδα του Τραμπ συνεργάστηκε στενά με την Μόσχα κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 και δεύτερον, αν στην συνέχεια, ο Τραμπ, ως πρόεδρος των ΗΠΑ πλέον, επιχείρησε να παρεμποδίσει το έργο της Δικαιοσύνης.

Ένα εικοσιτετράωρο πάντως μετά την υποβολή της έκθεσης ο Λευκός Οίκος επαναλαμβάνει ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενό της και ότι κανένας αξιωματούχος δεν έχει πρόσβαση σε αυτήν. Παραπέμπει μάλιστα στον υπουργό Δικαιοσύνης για τις επόμενες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν.

Την ίδια ώρα, οι δικηγόροι του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι και Τζέι Σέκουλοου, δηλώνουν «ικανοποιημένοι» με την υποβολή της έκθεσης και συμφωνούν και αυτοί ότι ο Μπαρ είναι αυτός που «θα καθορίσει τα κατάλληλα επόμενα βήματα». Αυτό ορίζει άλλωστε και ο νόμος, ο οποίος αφήνει στην ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού Δικαιοσύνης να καθορίζει ποια μέρη πορισμάτων ειδικών εισαγγελέων θα δώσει στη δημοσιότητα. Ο Μπαρ όμως, κατά την ακρόαση στην Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του είχε πει ότι είναι πιθανόν να συντάξει δική του έκθεση για το Κογκρέσο και να μην επιδώσει ολόκληρη την  έκθεση Μάλερ.

Αντιδρούν οι Δημοκρατικοί

Ικανοποιημένος με την υποβολή της έκθεσης είναι και ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, ο οποίος ανέφερε ότι είναι κοινή πεποίθηση πολλών Ρεπουμπλικάνων πως «η Ρωσία θέτει μια σημαντική απειλή στα αμερικανικά συμφέροντα». Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι «η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα θα βοηθήσει», σημειώνοντας ωστόσο ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει την έρευνα και να παράσχει, όπως έχει υποσχεθεί, τις περισσότερες δυνατές πληροφορίες που περιέχονται σε αυτήν.

Οι  Δημοκρατικοί από την πλευρά τους ζητούν την δημοσιοποίηση ολόκληρης της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα, τονίζοντας ότι οι Αμερικανοί «έχουν το δικαίωμα να μάθουν την αλήθεια». Μάλιστα, με  κοινή ανακοίνωσή τους, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σούμερ επισημαίνουν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν πρέπει να επιτρέψει στον Λευκό Οίκο να «αναμιχθεί» στα επόμενα βήματα.

Εντωμεταξύ ο εκπρόσωπος του Μάλερ δήλωσε ότι η αποστολή του ειδικού εισαγγελέα θα τερματιστεί μέσα «στις επόμενες ημέρες», επιβεβαιώνοντας ότι η έρευνα ολοκληρώνεται με την κατάθεση της έκθεσής του και δεν θα υπάρξουν από τον ίδιο άλλες νομικές ενέργειες. Ο Μάλερ έχει ασκήσει ήδη διώξεις, έπειτα από αδικήματα που προέκυψαν από την έρευνα του, και έχει απαγγείλει ήδη κατηγορίες σε συνεργάτες του Τραμπ, ανάμεσά τους και στον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας Αμερικανού προέδρου, Πολ Μάναφορτ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.