ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τον Μακρόν για το Ουκρανικό

Πεδίο μάχης τα Σκόπια για την πρόταση Μακρόν (video)

Αισιοδοξία αποπνέει ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, σύμφωνα με την οποία «η περιοδεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Μόσχα, στο Κίεβο και στο Βερολίνο πέτυχε τον στόχο της, καθώς σημειώθηκαν βήματα προόδου για να μειωθεί η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ωστόσο δεν θα πρέπει κανείς να αναμένει άμεσα οφέλη».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μακρόν είχε πεντάωρη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας προχθές και χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία «ο στόχος επιτεύχθηκε και αυτός συνίστατο στο να μπορέσουν όλοι να κάνουν μια παύση και να εξετάσουν τρόπους αποκλιμάκωσης σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων».

«Η ανάλυσή μας είναι παρόμοια με εκείνη του Κρεμλίνου που νωρίτερα σήμερα έκανε λόγο για θετικές ενδείξεις μετά τις συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος Μακρόν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν προχθές. Ανοίξαμε προοπτικές, είχαμε στοιχεία που επιτρέπουν να εξετάσουμε ενδιαφέρουσες λύσεις στα τρέχοντα ζητήματα. Για θέματα τόσο σοβαρά, στα οποία εμπλέκονται τόσοι πολλοί εταίροι, με φόντο μια τόσο μεγάλη αστάθεια, είναι απολύτως αναγκαίο να μπορέσουμε να θέτουμε νέες προθεσμίες και να δίνουμε χρόνο. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο κέρδος σε αυτά τα θέματα», σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση.

Το Παρίσι θεωρεί πολύ σημαντικό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας του Μινσκ του 2015, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στο ρωσόφωνο Ντονμπάς, στην Ανατολική Ουκρανία, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι την τελευταία οκταετία. Αύριο στο Βερολίνο θα γίνει τετραμερής συνάντηση μεταξύ διαπραγματευτών από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Στις συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι δεσμεύεται να εφαρμόσει την Συμφωνία του Μινσκ. Η γαλλική προεδρία σημειώνει ότι το Παρίσι και το Βερολίνο παρεμβαίνουν «ως εταίροι καλής θέλησης σε αυτήν την πολιτικά ευαίσθητη διαδικασία».

Μπαράζ επαφών πραγματοποιεί ο Μακρόν

Όπως αναφέρει πάντα η γαλλική προεδρία, νωρίτερα σήμερα ο Μακρόν συνομίλησε με τους ηγέτες των τριών βαλτικών χωρών, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας και «πολύ σύντομα ο Γάλλος πρόεδρος θα συνομιλήσει και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όμως προς το παρόν δεν προβλέπεται να μεταβεί στην Ουάσινγκτον».

Ο Μακρόν συναντήθηκε και με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα. Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία έχει παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις με την Ουκρανία. Η τριμερής κατέληξε ότι «στόχος μας είναι η αποτροπή ενός πολέμου» και να αποσταλεί ένα μήνυμα ενότητας έναντι της «ανησυχητικής συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων». Ο Ντούντα μάλιστα είπε ότι η νέα ρωσική απειλή είναι η πιο σοβαρή για την Ευρώπη μετά την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνει με κάθε τρόπο ανοιχτό το πεδίο διαλόγου με τη Μόσχα. Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μέσα στη νύχτα καλούν τη Ρωσία σε αποκλιμάκωση, κάνοντας λόγο για «υψηλό τίμημα» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αύριο συνέρχεται στο Βερολίνο σε επίπεδο υψηλόβαθμων πολιτικών και διπλωματικών συμβούλων το λεγόμενο Σχήμα της Νορμανδίας, που συστάθηκε 2014 με τη συμμετοχή της τότε Καγκελαρίου Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν και του τότε Ουκρανού Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

Η Συμφωνία του 2014 με τη συμμετοχή της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ρωσόφωνων αυτονομιστών της Ανατολικής Ουκρανίας και του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OAΣΕ) είχε ως στόχο να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία στην Ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, αν και υπήρξε μια σταδιακή ύφεση, οι συγκρούσεις δεν σταμάτησαν ποτέ πλήρως. Την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στη Μόσχα και ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος, είχε συναντηθεί προ διημέρου με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Ο Όλαφ Σολτς (όπως και οι Γάλλοι) δεν θέλουν να ακυρωθεί ο NordStream 2 παρά τις αμερικανικές πιέσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι