ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι είπαν Τσαβούσογλου-Μπλίνκεν για F-16, Σουηδία και περιφερειακή ασφάλεια

Τι είπαν Τσαβούσογλου-Μπλίνκεν για F-16, Σουηδία και περιφερειακή ασφάλεια,

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ολοκληρώσει σύντομα την διαδικασία για την πώληση F-16, «προς το συμφέρον και των δύο πλευρών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην συνέντευξη με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

«Αναμένουμε ότι τα προβλήματα θα αρθούν το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει το αίτημα για τα F-16. «Θέλουμε η επίσημη ενημέρωση προς το Κογκρέσο για το θέμα αυτό να γίνει γρήγορα» συνέχισε ο Τσαβούσογλου, υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία αναμένει από το Κογκρέσο να παίξει εποικοδομητικό ρόλο».

Μιλώντας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου είπε: «Ως χώρα, διατυπώσαμε τις προσδοκίες μας από τις δύο υποψήφιες χώρες και περιμένουμε την υλοποίηση της συμφωνίας. Η Σουηδία έχει δώσει κάποια θετικά μηνύματα, αλλά δυστυχώς βλέπουμε ότι η τρομοκρατική οργάνωση PKK συνεχίζει κάθε είδους δραστηριότητες στη Σουηδία. Είναι στο χέρι της Σουηδίας να το αποτρέψει αυτό». Κάλεσε μάλιστα τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να ασκήσουν την επιρροή τους προς την σουηδική κυβέρνηση.

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, δήλωσε ότι μετέφερε «το μήνυμα του προέδρου Μπάιντεν, ότι ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μαζί σας για να σας υποστηρίξει». Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι μετά την καταστροφή από τον σεισμό, οι ΗΠΑ έστειλαν πολλές ομάδες στην περιοχή. Ο Αμερικανός υπουργός ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον αποφάσισε να παράσχει επιπλέον 100 εκατομμύρια δολάρια για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια.

Χωρίς όρους F-16 απαιτεί η Άγκυρα

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Μπλίνκεν είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει την Τουρκία στο θέμα των F-16. Εξήγησε όμως ότι δεν μπορεί να δώσει χρονοδιάγραμμα και επανέλαβε ότι ο ίδιος θα μιλήσει στο Κογκρέσο για τις θέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν. Αναφορικά με τις διαφορές είπε ότι οι χώρες δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε κάθε ζήτημα και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα-δίπλα ως φίλοι και σύμμαχοι. Είμαστε πάντα δίπλα-δίπλα σε κοινά ζητήματα ασφάλειας». Ο Τσαβούσογλου, από την πλευρά του αντέτεινε ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για πώληση υπό όρους: «Δεν θα καλωσορίζαμε μια πώληση υπό όρους, αυτό δεν θα ήταν σωστό». Ο Τσαβούσογλου κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να αποζημιώσουν την Τουρκία για την αποβολή από το πρόγραμμα των F-35, που ήταν όπως είπε μονομερής και τα χρήματα που είχε συνεισφέρει η Άγκυρα θα πρέπει να αποδεσμευτούν.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας και τη στάση της Τουρκίας αλλά και στα

περιφερειακά θέματα ασφάλειας: «Το Μοντρέ είναι πολύ σημαντικό για την προστασία της Μαύρης Θάλασσας και των ακτών της Ουκρανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν εδώ και καιρό τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται επίσης για τη διεθνή τρομοκρατία. Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Αρμενία είναι πολύ σημαντικές. Η αεροπορική ισχύς της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική εντός του ΝΑΤΟ». O Μπλίνκεν συναντήθηκε στη συνέχεια και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προς τον οποίο επανέλαβε το μήνυμα Μπάιντεν για στήριξη της χώρας και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης.

Ο Μπλίνκεν στην Αθήνα

Μετά την Άγκυρα, ο Μπλίνκεν αναμένεται σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα. Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Τρίτη θα έχει συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα ανοίξουν τον τέταρτο κύκλο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.

Κομβικό θέμα στην ατζέντα Μπλίνκεν είναι η συζήτηση για το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), το οποίο έχει επιτρέψει στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ να δημιουργήσουν μέσω Αλεξανδρούπολης δίαυλο υποστήριξης της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, παρακάμπτοντας το πρόβλημα που δημιουργεί η αδυναμία αποστολής στρατιωτικού υλικού και μέσω των Στενών του Βοσπόρου. Θα συζητηθεί επίσης το ελληνικό αίτημα αγοράς F-35 που επίσης εκκρεμεί στην διαδικασία εξέτασης και έγκρισης από το Κογκρέσο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι