Η συμφωνία για τον EastMed αλλάζει το τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο

Η συμφωνία για τον EastMed αλλάζει το τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο, Σπύρος Γκουτζάνης

Στην οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική διάσταση που έχει η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε μετά την τελετή της υπογραφής. Ο αγωγός θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας.

Πρόκειται για έργο που αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της μεσογειακής λεκάνης και αποτελεί το επιστέγασμα της νέας γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Στο οικονομικό επίπεδο, η χώρα μας θα επωφεληθεί από την παραγωγή, μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου, ενώ και οι καταναλωτές θα κερδίσουν από τη μείωση του κόστους της ενέργειας.

Κέρδη θα υπάρξουν και στο μέτωπο της περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς ο EastMed θα διευκολύνει τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων με μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο. Η αρχική δυναμικότητα του αγωγού σχεδιάζεται να είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος, με δυνατότητα διπλασιασμού της στο μέλλον.

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Η συμφωνία του Ζαππείου για τον EastMed έχει οικονομική, αναπτυξιακή, διπλωματική, αλλά και γεωστρατηγική διάσταση. Ένας από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο, θα έχει προφανείς θετικές συνέπειες για τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμά του. Αποτελεί, όμως, και συμβολή στην ειρήνη και στην γεωπολιτική σταθερότητα. Γιατί αποδεικνύει την έμπρακτη πρόθεση των κρατών μας να αντιμετωπίσουν την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας των λαών, και όχι ως αφορμή διαφωνιών και συγκρούσεων.

»Αναμφίβολα, ο νέος αγωγός θα αναβαθμίσει την γεωστρατηγική υπεραξία και τον περιφερειακό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο, δίνοντας επίσης στρατηγικό βάθος και στην πολυεπίπεδη συνεργασία μας με το Ισραήλ, και απλώνοντας ένα τόξο ευημερίας που διασχίζει την Ανατολική Μεσόγειο φτάνοντας μέχρι την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην γεωπολιτική σημασία του έργου αυτού για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε: «Θα το επισημάνω και προσωπικά στον Πρόεδρο Τραμπ όταν θα έχω την ευκαιρία να τον επισκεφθώ στον Λευκό Οίκο την ερχόμενη Τρίτη. Υπογραμμίζοντας, επίσης, ότι η συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ αποτελεί μία επιλογή με ευρύτερους ορίζοντες που εκτείνονται πολύ πέρα από τα όρια ενός ενεργειακού τριμερούς σχήματος. Και με ήδη δεδομένη τη στήριξη της Ιταλίας και της ΕΕ».

Κάνοντας έμμεση αναφορά στην Τουρκία ο πρωθυπουργός είπε: «Θέλω να επαναλάβω, εδώ από την Αθήνα, ότι ο αγωγός EastMed δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Και να επισημάνω, ακόμα μια φορά, ότι τα τριμερή σχήματα συνεργασίας, όπως αυτό μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, δεν στρέφονται κατά κανενός. Η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντοτε ανοιχτή σε όλους. Υπό μια, όμως, βασική προϋπόθεση: Να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας».

Αναστασιάδης: ηλεκτρική σύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «ως ένα πραγματικά ιστορικό γεγονός τη σημερινή ημέρα, καθώς με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed επιβεβαιώνουμε με τον πλέον απτό τρόπο πως η συνεργασία που τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει δεν περιορίζεται σε θεωρητικές και κενού περιεχομένου διακηρύξεις. Αλλά έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είμαστε σε θέση με πρακτικό, αλλά και πειστικό τρόπο να προωθούμε στρατηγικά έργα με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία».

Επισήμανε και εκείνος από την πλευρά του ότι η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας για τον EastMed δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε τρίτης χώρας, αλλά ενισχύει την κοινή επιδίωξη για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Κλείνοντας αναφέρθηκε και σε ένα άλλο έργο κοινό των τριών χωρών λέγοντας: «δεν έχω αμφιβολία πως θα υλοποιηθεί η κοινή απόφαση ώστε να προχωρήσουμε και στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδος μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου γνωστού ως EuroAsia interconnector, ένα έργο το οποίο επίσης χαίρει της έμπρακτης υποστήριξης της ΕΕ». Η αναφορά ήταν καρφί προς την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης που δείχνει να ξανασκέπτεται την υλοποίηση του έργου που είχε αποφασίσει και προχωρούσε η προηγούμενη.

Νετανιάχου: Πρόσκληση σε Ιταλία-Αίγυπτο για συμμετοχή στον EastMed

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu  σημείωσε ότι είναι μια ιστορική ημέρα και για το Ισραήλ, δεδομένου ότι γίνεται έτσι μία πολύ ισχυρή ενεργειακά χώρα. Είπε ότι η συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας αλλά κάλεσε ονομαστικά την Αίγυπτο και την Ιταλία να συμμετάσχουν, όχι όμως και την Τουρκία. Αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή της Ελλάδας και του Ισραήλ που δημιούργησαν τα θεμέλια του Δυτικού Πολιτισμού για να προσθέσει ότι τα εθνικά στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών ταυτίζονται. Ήταν μία έμμεση αναφορά έναντι της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Χαιρετίζω τη συνεργασία με την Κύπρο και με την Ελληνική Δημοκρατία. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό το οποίο προσθέτει ακόμα περισσότερο στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της περιοχής. Επαναλαμβάνω κι εγώ ότι δεν πηγαίνουμε εναντίον κανενός, αλλά δουλεύουμε υπέρ των αξιών όλων, δουλεύουμε για το καλό των λαών μας. Εμείς ζητάμε και προσκαλούμε, από οποιαδήποτε χώρα το επιθυμεί, καταρχήν η Ιταλία, κατόπιν η Αίγυπτος, να συνδράμει. Αυτό θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη συνεργασία στην περιοχή».

Αναφέρθηκε στις τριμερείς λέγοντας: «Αυτή είναι η έβδομη τριμερής συνάντηση. Είναι ιστορικής σημασίας, όμως, γιατί αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι αναβαθμίζουμε τη συνεργασία μας σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο για να προμηθεύσουμε με ενέργεια την Ευρώπη. Και θέλουμε να ενισχύσουμε, αυτά που είναι προς το κοινό μας συμφέρον».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σημείωσε ότι «στην Αθήνα και στην Ιερουσαλήμ δημιουργήσαμε τα θεμέλια του Δυτικού Πολιτισμού. Η Ελλάδα και το Ισραήλ, από τη μία μεριά, η Κύπρος στη μέση, δημιουργήσαμε τις αξίες οι οποίες έχουν επικρατήσει στην ανθρωπότητα. Όμως, στη σύγχρονη εποχή, υπήρχε μία έλλειψη σύνδεσης μεταξύ των χωρών μας. Αυτό όμως το διορθώσαμε, γιατί τώρα πλέον έχουμε ξεκινήσει αυτές τις διμερείς συναντήσεις μεταξύ μας». Σημείωσε τέλος ότι τα εθνικά στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών συμπίπτουν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι