ΑΝΑΛΥΣΗ

Η συνάντηση με Ερντογάν και η απάντηση Μητσοτάκη από το βήμα του ΟΗΕ

Ελλάδα - Τουρκία σημειώσατε μηδέν - μηδέν

Πλάνα και φωτογραφία είδαμε μόνο στο ξεκίνημα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν… Μετά έφυγαν χωριστά… στα “κλεφτά” που λένε.  Ούτε κοινές δηλώσεις, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ούτε καν ένα κοινό ανακοινωθέν, ούτε καν πλάνο ή φωτό με έστω τυπικές χειραψίες του αποχαιρετισμού από μια συνάντηση.

Κρατήθηκε ότι μπόρεσε να κρατηθεί από το κλίμα στα ελληνοτουρκικά και με χωριστές δηλώσεις επανέλαβαν όλα όσα είχαν ξαναειπωθεί για τον περιβόητο “οδικό χάρτη” στα ελληνοτουρκικά. Τυχαίο; Πιθανότατα όχι.

Οι Αμερικανοί και ο Μπαϊντεν τηρούν αποστάσεις και είναι δύσπιστοι προς τον Ερντογάν αν και θέλουν κοντά τους την Τουρκία. Δεν ανέχονται τους εκβιασμούς για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ… Προφανώς δεν θα “χωρούσαν” περισσότερα χαμόγελα και εγκαρδιότητες μέσα στη Νέα Υόρκη στην “Ελληνοτουρκική Συνάντηση Κορυφής”…

Οι Ευρωπαίοι δεν “ανέχονται” το “ξεφλούδισμα” που τους κάνει ο Ερντογάν που ζητάει λεφτά, βίζες κ.α, χωρίς να  κάνει έστω και τα στοιχειώδη από τις υποχρεώσεις του. Δεν τον «παίρνουν» στη πλάτη τον Ερντογάν, οι Ευρωπαίοι… Πώς ήταν δυνατόν να πει έστω και τα τυπικά, την ευχή έστω για βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων ο Έλληνας Πρωθυπουργός…

Ο Ερντογάν έβαλε φωτιά στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και με την αθλιότητα να ζητήσει αναγνώριση της διχοτόμησης και του ψευδοκράτους, όταν υπάρχουν και τα σαφή ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δήλωση που επανέλαβε την Πέμπτη σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, όπου μάλιστα δήλωσε και αισιόδοξος για κοινές γεωτρήσεις με το Ισραήλ… Προηγουμένως έριξε και λάδι στη φωτιά για την νέα πολεμική αναμέτρηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τα όσα προκλητικά είπε για το όλο θέμα πάντα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εκνευρίζοντας τους πάντες.

Το τι είπε στην συνάντηση ο πρωθυπουργός στον Ερντογάν για το Κυπριακό, είναι ένα θέμα. Το πόσο ψηλά θα βάλει τον πήχη για το μείζον αυτό εθνικό θέμα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και στις στις συνομιλίες του με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτιέρες, είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό θέμα. Η απόρριψη της διχοτομικής λύσης με την αναγνώριση δύο χωριστών κρατών είναι σαφής και πάγια θέση της Ελλάδας που στηρίζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Και κανείς δεν θα κάνει πίσω σε Αθήνα και Λευκωσία…

Τί πρέπει να κάνει η Ελλάδα

Να πάμε όμως παρακάτω. Η Ελλάδα οφείλει σταθερά και αταλάντευτα να αναδεικνύει την διεθνή διάσταση του Κυπριακού, που δεν είναι άλλη από την εισβολή και κατοχή. Η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη στη Κύπρο, όπως και η Τουρκία και η Βρετανία. Στις συνομιλίες για το Κυπριακό που οδήγησαν στη διάσκεψη στο Κραν Μοντανα, τέθηκε από την ελληνική πλευρά με τον πλέον επίσημο τρόπο η κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των “εγγυήσεων” και η άμεση και πλήρης αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Η πρόταση αυτή της ελληνικής πλευράς άρχισε να συζητείται και από τις ΗΠΑ και από την Βρετανία. Επέμεινε και πρότεινε στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά: Ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής, όπου θα άνοιγε διάλογος για το ξεπέρασμα του καθεστώτος των εγγυήσεων. Ο Ερντογάν και η Τουρκία παρά τις γενικολογίες απέφυγαν να πραγματοποιήσουν μια τέτοια συνάντηση, με μόνο θέμα την κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων στη Κύπρο… Η Άγκυρα και τα υποχείρια της στη κατεχόμενη Κύπρο έκαναν τα πάντα για υπάρξει αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά. Υπάρχουν, όμως, κεκτημένα από αυτή την διαδικασία που Αθήνα και Λευκωσία μπορούν πατήσουν πάνω τους.

Οι “αδικημένοι” Τουρκοκύπριοι 

Όσο για τα δάκρυα για τους “αδικούμενους” Τουρκοκύπριους δύσκολα πείθουν. Και αυτό γιατί οι πραγματικοί, οι γνήσιοι Τουρκοκύπριοι που είχαν ρίζες στο νησί, απλά δεν υπάρχουν, ή πλέον έχουν απομείνει ελάχιστοι… Έφυγαν σταδιακά μετά την εισβολή και κατοχή, είτε προς το εξωτερικό (κυρίως Αγγλία) ή κάποιοι πέρασαν στα ελεύθερα εδάφη. Στα κατεχόμενα “φυτεύτηκαν” έποικοι από την Ανατολία. Τούρκοι χωρίς συνείδηση και ρίζες, όπως οι Τουρκοκύπριοι, που τους μετέφερε εκεί η Άγκυρα για να αλλοιώσει τα δημογραφικά και πληθυσμιακά δεδομένα…

Ο εποικισμός είναι πράξη παράνομη. Το Ευρωκοινοβούλιο, ο ΟΗΕ και άλλα διεθνή φόρα έχουν παρουσιάσει εκθέσεις και συγκλονιστικά στοιχεία για τον εποικισμό των κατεχομένων. Άλλωστε η τελευταία προβοκάτσια των Τούρκων και των εποίκων στην Πύλα, πέραν των άλλων, συνιστούσε μια μεθοδευμένη προσπάθεια να αποσαρθρωθεί ένα από τα τελευταία μεικτά χωρία, όπου συνυπάρχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι με ρίζες.

Τί ισχύει με την Χάγη 

Ο Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ εξέφρασε την αγωνία του, αλλά και την βούληση του για ηρεμία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Όμως, προϋπόθεση για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση είναι να τραβήξει πίσω το παράνομο (όπως έχουν αποφανθεί Διεθνείς Οργανισμοί και κράτη) τουρκολιβυκό Μνημόνιο και να σταματήσει τις πειρατικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ορθότατα η Αθήνα επιμένει για ηρεμία στο Αιγαίο, αλλά και για ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα. Για την ώρα τουλάχιστον ο Ερντογάν φαίνεται να μην βρίσκει ισορροπίες, ούτε με τους Αμερικανούς, ούτε με τους Ευρωπαίους…Τα λεγόμενα θέματα χαμηλής πολιτικής και της θετικής ατζέντας ενδεχομένως να λειτουργήσουν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσο για την Χάγη… τα πράγματα είναι πολύ σύνθετα και καθόλου απλουστευτικά. Μια πρώτη πρακτική προσπάθεια έγινε με την Συμφωνία του Ελσίνκι και τις δεσμεύσεις και τους όρους που έπρεπε να εκπληρώσει η Τουρκία, ώστε αν δεν υπήρχε μέσα από συνομιλίες με την Ελλάδα προσέγγιση, κάτω από αυστηρό πλαίσιο, τότε η Χάγη θα μπορούσε να είναι μια κίνηση. Μόνο που τα δεδομένα άλλαξαν πλέον με την Τουρκία, να αρνείται την Ευρωπαϊκή της πορεία και να τίθενται νέα θέματα.

Όπως επίσης από το 2015 με την ρηματική διακοίνωση της ελληνικής πλευράς από την τότε κυβέρνηση για το τι συζητά η Ελλάδα και το τι παραπέμπει στη Χάγη είναι αυστηρά προσδιορισμένο (όχι θέματα που αφορούν εθνική κυριαρχία, όχι εύρος εναέριου χώρου, όχι άμυνα των νησιών, όχι παραίτηση από τα 12 μίλια κ.α.) …Και δεν φαίνεται στο ορατό τουλάχιστον μέλλον ελληνική κυβέρνηση που να θελήσει να αποσύρει ή να αλλοιώσει αυτή την ρηματική διακοίνωση και τα όσα με σαφήνεια προσδιορίζει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι