ΕΘΝΙΚΑ

Μεταφορά ηλεκτρισμού με καλώδιο από την Τουρκία στα Κατεχόμενα

Μεταφορά ηλεκτρισμού με καλώδιο από την Τουρκία στα Κατεχόμενα, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η Τουρκία εξαγγέλλει έργα εξάρτησης των κατεχομένων και τα υλοποιεί. Προχωρεί, όπως φαίνεται, η υλοποίηση και του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Τουρκίας και κατεχομένων. Αν και, όπως δηλώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι, θα εκπονηθεί πρώτα μελέτη, η προετοιμασία έχει ξεκινήσει. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι η κατοχική δύναμη προχωρεί σε εργασίες στη θαλάσσια περιοχή, από εκεί που θα περάσει το καλώδιο.

Επί τούτου έχει εκδοθεί και οδηγία προς ναυτιλλόμενους (NAVTEX) με αριθμό 0816/23. Η οδηγία που εξέδωσε η Τουρκία, την χρονική περίοδο η οποία καθορίζεται (12-20 Σεπτεμβρίου), το πλοίο “Arctic” θα προβεί σε επιστημονική έρευνα και σε εργασίες καθορισμού της διαδρομής καλωδίου προς την Κύπρο. Από την οδηγία φαίνεται πως οι εργασίες θα διεξαχθούν σε σημεία που βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Ωστόσο, αυτό αναπόφευκτα δεν θα τηρηθεί καθώς για να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα προφανώς και οι έρευνες θα καλύψουν και τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, βορείως του νησιού.

Ενδεχομένως αυτό να γίνει σε μια επόμενη φάση. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, το ανέφερε πρόσφατα και ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζιεβντέτ Γιλμάζ, που επισκέφθηκε τα κατεχόμενα, στόχος είναι ο ηλεκτρισμός να δίνεται ηλεκτρισμός και πέραν από Τουρκία και την αποσχιστική οντότητα. Από τα κατεχόμενα, όπως έχει λεχθεί, ο ηλεκτρισμός θα διοχετεύεται και σε άλλες χώρες. Ουσιαστικά θέλουν να αντιγράψουν ή να δώσουν την “απάντησή” τους στο έργο EuroAsia Interconnector.

Σημειώνεται συναφώς ότι το πλοίο αυτό, το “Arctic”, ανήκει στην γερμανική εταιρεία FUGRO, η οποία είχε παλαιότερα εκτελέσει εργασίες για τον καθορισμό της διαδρομής πόντισης του καλωδίου τηλεπικοινωνιών ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία.

Aναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας

Είναι προφανές πως όλες οι κινήσεις της κατοχικής πλευράς αναδεικνύουν το στόχο, που είναι η αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας, που βαθμηδόν θα οδηγήσει, όπως επιδιώκουν, στην αναγνώριση. Τις τελευταίες ημέρες, τόσο στην Άγκυρα όσο και στα κατεχόμενα, επιχειρούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Haydar Aliyev, ο οποίος αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος του και τη “σημαία” του.

«Η σημαία της ‘τδβκ’ πρέπει και θα κυματίζει σε εκδηλώσεις στο Αζερμπαϊτζάν», είχε αναφέρει ο Αζέρος πρόεδρος, προκαλώντας χαμόγελα και ενθουσιασμό στην τουρκική πλευρά. Είναι σαφές πως η κατοχική δύναμη επικαλούμενη την δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, αναδεικνύει τη σημασία του ψευδοκράτους στην περιοχή, στον “τουρκικό κόσμο” ενώ παράλληλα επαναλαμβάνεται το αφήγημα για δυο κράτη. Αυτή η προσπάθεια είναι ψηλά στις προτεραιότητες της τουρκικής πλευράς και προωθείται συστηματικά και μεθοδικά από τους μηχανισμούς του τουρκικού ΥΠΕΞ.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι