ΕΘΝΙΚΑ

Οι Τούρκοι κυνηγούν το Nautical Geo και στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι Τούρκοι κυνηγούν το Nautical Geo και στην κυπριακή ΑΟΖ, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η νέα κρίση, που επιχειρεί να προκαλέσει η κατοχική Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, στοχεύει να αποτρέψει την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου. Αυτή τη φορά οι νέες τουρκικές προκλήσεις αφορούν την έρευνα του σκάφους Nautical Geo, το οποίο έχει μισθωθεί από την κοινοπραξία Poseidon και οι εργασίες του είναι στο πλαίσιο της χάραξης της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο αγωγός East Med.

Το σκάφος έχει περάσει στην κυπριακή ΑΟΖ και τουρκικές φρεγάτες προσπαθούν να αποτρέψουν τη διενέργεια των προγραμματισμένων εργασιών. Ουσιαστικά προσπαθούν να το εκδιώξουν από την περιοχή. Εναπόκειται σε μεγάλο βαθμό στην κυπριακή κυβέρνηση το πώς θα ενεργήσει το σκάφος.

Στα πλαίσια αυτά οι Τούρκοι έσπευσαν με παράνομη Navtex να εξαγγείλουν ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι, το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του αξιώνει την ακύρωση νόμιμων δραστηριοτήτων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το ίδιο έπραξε και στις έρευνες του ιταλικού ερευνητικού σκάφους λίγα μίλια ανατολικά της Κρήτης.

Νέες τουρκικές προκλήσεις

Την ίδια ώρα, το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, σε ανακοίνωσή του, που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με εκείνη του τουρκικού ΥΠΕΞ, κατηγορεί την κυπριακή κυβέρνηση (την χαρακτηρίζει “ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου”), τόσο για τις έρευνες του ιταλικού σκάφους όσο και για την προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο γεώτρηση της Exxon Mobil στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Υποστηρίζει δε πως αυτές «οι μονομερείς πράξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού». Περαιτέρω, το κατοχικό καθεστώς ισχυρίζεται πως: «οι μονομερείς πράξεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης δεν παραβιάζουν μόνο τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού “λαού” αλλά και την υφαλοκρηπίδα της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Εμείς, ως τουρκοκυπριακή πλευρά, επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά την έκκλησή μας για συνεργασία. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε αμοιβαία και ταυτόχρονα βήματα μαζί με την πατρίδα μας την Τουρκία, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει να παραβιάζει τα δικαιώματά μας με τις μονομερείς ενέργειές της στην περιοχή».

Σύμφωνα με άρθρο του Νίκου Μελέτη, «με τη δεύτερη κυπριακή NAVTEX (330/21) το Nautical Geo θα πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχή που εφάπτεται στο “τριεθνές” σημείο συνάντησης της δυνητικής ελληνικής-τουρκικής- κυπριακής υφαλοκρηπίδας νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, μια περιοχή που αμφισβητείται από την Τουρκία η οποία επιχειρεί να τη σφετερισθεί, βαφτίζοντάς τη μονομερώς ως τουρκική υφαλοκρηπίδα».

  Ποια ήταν η Ρωσίδα κατάσκοπος στην Αθήνα

Εξ ου και οι αντιδράσεις, που καταγράφονται από την κατοχική δύναμη. Η κατοχική Τουρκία θεωρεί πως δεν μπορεί να μην αντιδράσει καθώς τότε θα ανατραπεί το παράνομο και εν πολλοίς παράλογο αφήγημά της για την περιοχή. Είναι σαφές πως, ο στόχος της Άγκυρας είναι να επιβάλει τους σχεδιασμούς της, οι οποίοι περνούν μέσα από την ματαίωση εκείνων της Αθήνας και της Λευκωσίας.

 Απάντηση Αθήνας και Λευκωσίας

Εάν αυτό γίνει, τότε οι δυο χώρες θα λειτουργούν με βάση τις αξιώσεις της κατοχικής δύναμης. Η Τουρκία για χρόνια θέλει να φιλανδοποιήσει την Ελλάδα και την Κύπρο, να αποφασίζει, δηλαδή, αυτή εκ μέρους τους. Για να γίνει τούτο πρέπει να υποταχθούν και να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της οι δυο χώρες. Είτε με επιλογή είτε επειδή φοβούνται τις αντιδράσεις της κατοχικής δύναμης.  Γι’ αυτό και οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας θα πρέπει να συνεχίσουν και να υλοποιήσουν τα σχέδια τους, που αφορούν και την ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης θα βρίσκεται στην Αθήνα για να έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Το θέμα αυτό θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών τους. Τι θα συζητηθεί συγκεκριμένα και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν για τις αποφάσεις τους, αυτό θα φανεί στη συνέχεια.

Είναι σαφές πως δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις, που θα δικαιώνουν την κατοχική Τουρκία. Δηλαδή, να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί και ο προγραμματισμός επειδή η Άγκυρα διά της ισχύος θέλει να ακυρώσει αποφάσεις δυο κυρίαρχων κρατών. Άλλωστε όταν αποφάσιζαν όλα αυτά γνώριζαν προφανώς τις τουρκικές αντιδράσεις. Γι αυτό και η συνέχιση των σχεδιασμών είναι μονόδρομος.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι