Συζήτησαν το «όνομα» στο Μαξίμου

Συζήτησαν το «όνομα» στο Μαξίμου

Το θέμα της  ονομασίας των Σκοπίων, αλλά και γενικότερα θέματα που αφορούν τις βαλκανικές χώρες και τις σχέσεις της Ελλάδας με αυτές, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

“Η χρονιά θα είναι χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αμέσως μετά την  ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Στην σύσκεψη μετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, και Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, Χροστόφορος Βερναρδάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Κουβεντιάσαμε για τα ζητήματα των Βαλκανίων. Για τον τρόπο που θα αναπτύξουμε παραπέρα τις συνεργασίες μας με τις άλλες βαλκανικές χώρες και θα συνδράμουμε όλοι μαζί στην καλύτερη ευμάρεια και την παραγωγική ανασυγκρότηση πολλών περιοχών των ίδιων των Βαλκανίων», είπε ο Νίκος Κοτζιάς, προσθέτοντας ότι συζήτησαν ειδικότερα τα θέματα που σχετίζονται με την Αλβανία και τη FYROM.

Σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της

«Όσον αφορά στη FYROM αφορούσε περισσότερο το ονοματολογικό», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «στο ονοματολογικό η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλλει η Ελλάδα ως και στο Βουκουρέστι».

«Είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησης τη χώρα ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου», συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς.

Σε ό, τι αφορά στην Αλβανία, είπε ότι συζητήθηκαν τα θέματα «που έχουν ενταχθεί στο πακέτο λύσεων με τη γείτονα χώρα» και εκτίμησε ότι «έχουμε κάνει καλά και θετικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες».

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Κοτζιά

Να περιβληθεί με απόλυτη εμπιστοσύνη ο Νίκος Κοτζιάς, ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν είναι από εκείνους, που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε στη συνέχεια. Ανέφερε μάλιστα ότι ο κ. Μητσοτάκης «θα πρέπει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό των Εξωτερικών, που διαπραγματεύεται την εθνική θέση».

Ο Πάνος Καμμένος θύμισε ότι υπάρχουν δύο αποφάσεις-σταθμοί για το θέμα του Σκοπιανού: η απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, και η απόφαση του Βουκουρεστίου. «Θεωρώ» είπε «ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Έχω εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών» και πρόσθεσε: «Να πω στον ελληνικό λαό ότι ο κ. Κοτζιάς δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε εν συνεχεία, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ή που άλλα συμφωνούν και παράλληλα υπονομεύουν τον πρωθυπουργό, όπως η κ. Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι».

Συμπέρανε επίσης ότι «η πολιτική αυτή (του Κοτζιά) εντασσόμενη στην ευρύτερη προσπάθεια της Ελλάδας να αποτελέσει τον πυρήνα του άξονα σταθερότητας για τα Βαλκάνια και τη Μεσογειο, θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και σε λύση προβλημάτων που ταλαιπωρούν επί πάρα πολλά χρόνια την ευρύτερη περιοχή».

Ερωτηθείς αν, στη σύσκεψη, επέμεινε στην θέση του να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός όρος “Μακεδονία”, όπως έχει διαμορφωθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είναι μια πάγια εθνική θέση» και ότι επιμένει σε αυτήν.

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα για λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κοσμου, ενώ στην ερώτηση, αν τυχόν συναίνεση της ΝΔ συνεπάγεται και δική του συμφωνία, παρατήρησε: «Η ΝΔ είπε ότι θα συμφωνήσει σε ό, τι πω εγώ. Άρα χαίρομαι που μού εναποθέτει τις ευθύνες της παράταξης».

Στην σύσκεψη φαίνεται ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα, ώστε να τηρηθούν τα προσχήματα σε ότι αφορά τις αντιρρήσεις Καμμένου και να βρεθεί ένας «κοινός τόπος» που να ικανοποιεί τις θέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται να διαβεβαίωσε τον Πάνο Καμμένο, ότι το σύνθετο όνομα για τα Σκόπια θα είναι άκλητο και αμετάφραστο από τα σλάβικα, θέση που δείχνει να λειτουργεί ως όχημα για να βρεθούν πιο κοντά οι δύο πλευρές. Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνουν οι αναφορές του υπουργού Άμυνας σε πολιτική που εντάσσεται στον «άξονα σταθερότητας» και «θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας».

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι