ΑΝΑΛΥΣΗ

Την άρση του εμπάργκο στο ψευδοκράτος θέτει ως όρο ο Τατάρ για να συνομιλήσει!

Την άρση του εμπάργκο στο ψευδοκράτος θέτει ως όρο για να συνομιλήσει, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
EPA/TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Τα κίνητρα στα οποία γίνεται πολύς λόγος ότι θα πρέπει να δοθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κατοχική πλευρά για να συνεργασθεί, έχουν, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, συγκεκριμενοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Πρόκειται για κίνητρα, τα οποία παρουσιάζει κατά καιρούς η τουρκική πλευρά, ζητώντας άρση του λεγόμενου εμπάργκο.

Αφορούν μέτρα, που οδηγούν βαθμηδόν στην αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας και τα οποία ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ενεχείρησε και γραπτώς προς τα Ηνωμένα Έθνη και στον ίδιον τον Αντόνιο Γκουτέρες. Καθίσταται δε ξεκάθαρο από επαφές που πραγματοποιούν εκπρόσωποι του κατοχικού καθεστώτος με ξένους αξιωματούχους ότι ζητούν κινήσεις με στόχο την άρση του εμπάργκο.

Μάλιστα αξιώνουν όπως τούτο γίνει από τώρα, πριν την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας διαπραγμάτευσης, στα πλαίσια των “κινήσεων καλής θέλησης”, που βασικά αναμένονται από την ελληνική πλευρά και μόνο. Μεταξύ των μέτρων που προωθούνται από τουρκικής πλευράς και που φαίνεται κάποια από αυτά να ευνοούν και διάφοροι τρίτοι είναι:

  • Πρώτο, έναρξη απευθείας πτήσεων και αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου. Σε αυτό δίνεται προτεραιότητα και ενισχύονται οι προσπάθειες.
  • Δεύτερο, λειτουργία του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου και η έναρξη κανονικών νόμιμων δρομολογίων.
  • Τρίτο, απευθείας εμπόριο και ενίσχυση της διακίνησης του εμπορίου ένθεν κακείθεν της κατοχικής γραμμής. Στα πλαίσια αυτά έχει γίνει και η πρόταση της τουρκικής πλευράς για διάνοιξη οδοφράγματος στη Μια Μηλιά για διακίνηση εμπορευμάτων.
  • Τέταρτο, έναρξη συζητήσεων στο ζήτημα των υδρογονανθράκων στη λογική της συνδιαχείρισης και του καταμερισμού των εσόδων πριν από την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Στις συζητήσεις της με τρίτους, η τουρκική πλευρά παραπέμπει συνεχώς στη γνωστή πρόταση, που κατατέθηκε μέσω της τουρκοκυπριακής πλευράς (Σεπτέμβριο 2011 και Σεπτέμβριο 2012) και προέβλεπε τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες. Δηλαδή, ένταξη του θέματος αυτού στα πλαίσια του διακοινοτικού διαλόγου και την προώθηση των σχεδιασμών για διαχείριση στη βάση αυτή. Στη μεγάλη εικόνα των τουρκικών επιδιώξεων συντηρείται και το σενάριο για μεταφορά του φυσικού αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας.
  • Πέμπτο, στο πακέτο μπαίνουν πέραν από το θέμα της ενέργειας και αυτό του νερού- γενικά κοινής διαχείρισης και αξιοποίησης φυσικών πόρων- αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης, όπως και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Έκτο, συνεργασία στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.
  • Έβδομο, κοινός σχεδιασμός για αποναρκοθέτηση

Άρση του εμπάργκο και αναβάθμιση

Η τουρκική πλευρά δεν αποφεύγει να αναδείξεις τις επιδιώξεις της σε σχέση με τον στρατηγικό στόχο της αναγνώρισης της αποσχιστικής οντότητας. Άλλωστε κατά τις συζητήσεις που έχουν ο Τατάρ και οι άλλοι συνεργάτες του, επιμένουν σε «δυο ισότιμες πλευρές» και σε «δυο οντότητες» και στη βάση αυτή ισχυρίζονται ότι μπορούν να διεξαχθούν συζητήσεις με ή χωρίς την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι προφανές πως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που παρουσιάζονται από την τουρκική πλευρά κινούνται, όπως εξηγούν, «ως μέρος της διαδικασίας από κάτω προς τα πάνω». Θέση που εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, παραπέμποντας στο θέμα της κυριαρχίας. Η κατοχική πλευρά υποστηρίζει πως ό,τι συζητηθεί και συμφωνηθεί πρέπει αυτά να διέπονται από «αμοιβαίο όφελος» και να υπάρχει «σεβασμός στην ισότητα των δύο πλευρών».

Επαναλαμβάνεται, επίσης, η γνωστή θέση πως η εφαρμογή μέτρων δεν θα συνεπάγεται ή υπονοείται την επέκταση της εξουσίας της μίας πλευράς στην άλλη. Είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική πλευρά θέλει και επιδιώκει «συνεργασία» μεταξύ «δυο οντοτήτων», «δυο κρατών» και δεν αποδέχεται οτιδήποτε λιγότερο από αυτό.

Οι θέσεις στην Ολγκίν Κουεγιάρ

Όπως έχει διαβιβασθεί και προς την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, οι Τούρκοι (σε Άγκυρα και κατεχόμενα) δεν συζητούν οτιδήποτε εκτός από τη στρατηγική της αναγνώρισης, δηλαδή της αποδοχής από την ελληνική πλευρά της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος.

Αυτό κατέγραψε ως τουρκική θέση η κ. Ολγκίν, κατά τη συνάντησή της με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, όπως και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Άγκυρα. Και το ερώτημα, που τίθεται είναι πώς θα λειτουργήσει η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα κατά την διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού της στην Κύπρο, την ερχόμενη εβδομάδα, έχοντας ενώπιον της μια θέση που εκφεύγει των όρων εντολής της. Για τις προθέσεις της, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις. Αναμένεται, ωστόσο, ότι θα επιχειρήσει να ανοίξει τα χαρτιά της, έστω και μερικώς, για να μπορέσει να προχωρήσει.

Σημειώνεται ότι η τουρκική πλευρά, τόσο το κατοχικό καθεστώς όσο και η πλειοψηφία αυτών που συνάντησε η κ. Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, ως εκπροσώπους της «κοινωνίας των πολιτών», θέτουν το θέμα της επόμενης ημέρας. Δηλαδή, ποιο θα είναι το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων σε περίπτωση νέας αποτυχίας των προσπαθειών στο Κυπριακό.

Από την άρση του εμπάργκο στις προκλήσεις

Την ώρα κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια του Διεθνούς Οργανισμού για να υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό, η τουρκική πλευρά συνεχίζει τις προκλήσεις στη νεκρή ζώνη. Καταγράφονται παραβιάσεις σε διάφορες περιοχές, έχοντας στις πλείστες φορές την ανοχή της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Όπως στην περίπτωση της Πύλας αλλά και στην περιοχή του Λήδρα Πάλας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ενόψει των προκλήσεων αυτών, η κατοχική πλευρά προσπαθεί να παρουσιάσει και παραβιάσεις, που γίνονται δήθεν από την Κυπριακή Δημοκρατία. Επιχειρούν να επαναφέρουν διάφορες περιπτώσεις από το παρελθόν, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω δεν ισχύουν. Αναφέρεται, για παράδειγμα, σε δήθεν παραβιάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κατασκευή δρόμων σε διάφορες περιοχές. Όπως ο δρόμος Αστρομερίτη-Ευρύχου, Λάρνακας-Δεκελειάς-Αγιά Νάπας, ο δρόμος Πύλας-Kingsfield και ο δρόμος Πύλας-Ορόκλινης,

Πιέσεις από την Άγκυρα

Το καθεστώς Ερντογάν και ο ίδιος προσωπικά πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, για να προσκαλούνται ο Τατάρ κι άλλοι αξιωματούχοι του κατοχικού καθεστώτος σε διεθνή φόρουμ.

Το πλέον πρόσφορο έδαφος υπάρχει στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, τον οποίον ελέγχει η Τουρκία. Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και ο Ερντογάν πιέζουν κράτη, στα οποία έχουν επιρροή, να αναπτύξουν σχέσεις με το κατοχικό καθεστώς. Πρώτο στη σειρά το Αζερμπαϊτζάν. Ο Ερντογάν ασκεί έντονες πιέσεις στον φίλο του, Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάν Αλίεφ για να κάνει περαιτέρω βήματα προσέγγισης και αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Ο Τατάρ έχει προσκληθεί στη χώρα, ενώ αντιπροσωπεία του κυβερνώντος κόμματος του Αζερμπαϊτζάν επισκέφθηκε τα κατεχόμενα. Είναι, ωστόσο, σαφές πως το μεγάλο βήμα δεν μπορεί να το κάνει το Μπακού γιατί έχει προειδοποιηθεί με επιπτώσεις από την Ε.Ε., μετά από παρέμβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά αυτό δεν μπορεί να εφησυχάζει κανένα. Ιδιαίτερα, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, εάν η νέα προσπάθεια της κ. Ολγκίν αποτύχει.

Κινήσεις αποτροπής

Πάντως, η Λευκωσία κινείται συνεχώς και σε όλα τα επίπεδα προς τις χώρες αυτές. Κινείται προληπτικά και αποτρεπτικά. Πέραν από την αξιοποίηση όλων των καναλιών επικοινωνίας και σχέσεων είναι προφανές πως η Κυπριακή Δημοκρατία αξιοποιεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πραγματοποιούνται συνεχώς επαφές, προγραμματίζονται ταξίδια, όπως στο Καζακστάν που θα μεταβεί ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, στις 25 Μαρτίου. Στη χώρα αυτή η Κυπριακή Δημοκρατία θα λειτουργήσει και πρεσβεία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι