ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Το Ουκρανικό επισκίασε την συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν

Το Ουκρανικό επισκίασε την συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν, Γιώργος Πρωτόπαπας

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι δεν επέφερε κάποια αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, που παραμένουν εστιασμένες σε τομείς χαμηλής πολιτικής. Οι δύο ηγέτες στις δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στις παραδοσιακά καλές διμερείς σχέσεις, με εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις. Όμως, οι ερωτήσεις που ακολούθησαν έδωσαν την ευκαιρία στον Πούτιν να αναφερθεί στο Ουκρανικό και στις τεταμένες σχέσεις Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα επισκίασε τις ελληνορωσικές σχέσεις, καθώς αποτελεί ένα hot spot, με σημαντικές διεθνείς γεωπολιτικές παραμέτρους. Επισημαίνεται,  ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη, έγινε μια μέρα μετά την τηλεδιάσκεψη Πούτιν-Μπάιντεν στην οποία κυριάρχησε το Ουκρανικό.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, ο Πούτιν χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, τις συζητήσεις με τον Μητσοτάκη περιεκτικές και αποτελεσματικές. Επισήμανε πως οι ελληνορωσικές δεν χάνουν το ρυθμό τους και έκανε λόγο για την αύξηση στο διμερές εμπόριο καθώς και για τη συνεργασία στις δασικές πυρκαγιές που αντιμετώπισε η Ελλάδα.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε και στο Κυπριακό επιβεβαιώνοντας τη ρωσική θέση για αναζήτηση δίκαιης λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου με στόχο διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία εθνική προσωπικότητα, ιθαγένεια και κυριαρχία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του, έκανε λόγο για «γέφυρα ενδυνάμωσης» μεταξύ των δυο λαών και ότι υπήρξε συζήτηση  για σχέδιο δράσης Ελλάδος-Ρωσίας για το 2022 -2024, που περιλαμβάνει πολλά κοινά σημεία ενδιαφέροντος.

Ελληνοτουρκικά

Παράλληλα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι συζήτησαν και για τις περιφερειακές εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική διαστρεβλώνοντας την ιστορία και τη γεωγραφία αλλά δυστυχώς και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και πολλές φορές ναρκοθετούν τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς για στήριξη των ελληνικών θέσεων από την Ρωσία έναντι της τουρκικής προκλητικότητας σε Ανατολική Μεσόγειο, που είχε διαρρεύσει από ελληνικές διπλωματικές πηγές πριν τη συνάντηση, έμεινε μόνο στα λόγια, όπως και αναμένονταν. Ο Πούτιν σε ερώτηση που δέχθηκε για τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, απάντησε ότι προκρίνει το διάλογο. Θα ήταν αφελές να πιστεύαμε ότι ο Πούτιν θα έδινε κάποια άλλη απάντηση.

Η Μόσχα είναι σύμμαχος της Άγκυρας και τη χρησιμοποιεί για να προωθεί πολιτικές και να υπονομεύει τις στρατηγικές της Δύσης, σε περιφερειακά ζητήματα, που επηρεάζουν τους ρωσικούς γεωπολιτικούς σχεδιασμούς. Η Ανατολική Μεσόγειος μάλλον δεν αποτελεί εξαίρεση για τους Ρώσους. Ο Μητσοτάκης από την πλευρά του, ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πούτιν, για τις ελληνοτουρκικές διαφορές και ότι αυτές θα λυθούν μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και δήλωσε ότι η Ελλάδα θα υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας

Στη συνέχεια το Ουκρανικό και οι σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ κυριάρχησαν με τον Πούτιν να αναφέρει τις ρωσικές θέσεις. Σημειολογικά ο Πούτιν είχε απέναντί του έναν πρωθυπουργό ενός κράτους-μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας. Ο Πούτιν δήλωσε ότι «δεν είχαμε τίποτα εναντίον της συμμετοχής των γειτόνων μας σε συσχετισμούς», όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, και ότι συμμετοχή της Ελλάδας δεν εμπόδιζε τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ωστόσο, γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει προσδεθεί με αμυντικές συμφωνίες στο άρμα των ΗΠΑ και αυτός είναι ο βασικός παράγοντας που καθηλώνει τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας σε ρυθμούς χαμηλής πολιτικής και δεν επιτρέπει την αναβάθμισή τους. Η επίσκεψη Μητσοτάκη παραπέμπει, στο πλαίσιο αυτό, σε μια εθιμοτυπική διαδικασία,

Αν και δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συζητήθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν για το Ουκρανικό, οι δηλώσεις του Πούτιν δείχνουν ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ένα ζωτικό ζήτημα που αφορά την εθνική ασφάλεια της χώρας του. Ο Πούτιν πέρασε το μήνυμά του και σε ΕΕ μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις ρωσικές θέσεις και τον ενημέρωσε για την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι το ευαίσθητο θέμα είναι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, που θα περιλαμβάνει την Ουκρανία. Τέλος, η δήλωση Πούτιν, ότι «η Ρωσία ακολουθεί μια φιλειρηνική πολιτική αλλά δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλειά της» είναι αινιγματική και σηκώνει διάφορες ερμηνείες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι