Το υπόμνημα-κραυγή των γυναικών Ρομά του Δροσερού Ξάνθης προς τη Βουλή

Το υπόμνημα-κραυγή των γυναικών Ρομά του Δροσερού Ξάνθης προς τη Βουλή

Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία τραγικά μας υπενθυμίζουν τον εν εξελίξει αδυσώπητο πόλεμο ανάμεσα στον ακραίο Ισλαμισμό και στον Διαφωτισμό. Αδυσώπητο, γιατί πλέον χρησιμοποιούνται όλα ανεξαιρέτως τα μέσα επιβολής. Εκ των πραγμάτων, ο τρόμος αναδεικνύεται ως όπλο εύχρηστο και αποτελεσματικό, ακόμη και στο στρατηγικά κρίσιμο πεδίο μάχης που είναι το περιεχόμενο της Εκπαίδευσης στις Δυτικές κοινωνίες. Όποιος επιβληθεί σ’ αυτό, θα κυριαρχήσει στα μυαλά και στις ψυχές της νέας γενιάς, αποκτώντας πρόκριμα συνολικής επικράτησης.

Η αιματηρή μάχη που εκτυλίσσεται στη Γαλλία για το τί είδους πολίτες (ή υπηκόους ή πιστούς) θα διαμορφώνει το δημόσιο σχολείο, μας αφορά στην Ελλάδα άμεσα και καθοριστικά. Οι μουσουλμάνοι και αλλογενείς μαθητές αποτελούν πλέον σημαντικό ποσοστό των παιδιών στην Βασική και μετ’ ου πολύ στην Μέση Εκπαίδευση.

Τί θα τους μαθαίνει το σχολείο της Ελληνικής Δημοκρατίας; Ποιες αξίες θα τους ενσταλάζει; Τις αξίες για τις οποίες ήδη διαδηλώνουν στην Αθήνα μέσα στην πανδημία και ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου(!) οι Πακιστανοί (παρέα με τους προστηθέντες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που βαυκαλίζονται ή παριστάνουν ότι καθοδηγούν τους ισλαμιστές προλετάριους);

Πού θα σταματάει η διδασκόμενη ελευθερία της έκφρασης; Σε ό,τι απαγορεύει το Κοράνι και οι ιμάμηδες ερμηνευτές του, ή σε ό,τι απαγορεύει το Ελληνικό Σύνταγμα και οι δικαστές της Ελληνικής Δημοκρατίας που το εφαρμόζουν; Εν ολίγοις, το ελληνικό σχολείο θα λειτουργήσει ως φυτώριο πολύ-πολιτισμικότητας, ή ως χυτήριο ένταξης στην ελληνική κοινωνία και στις αξίες της;

Το τί θα συμβεί αύριο (ούτε κάν μεθαύριο) σ’ όλη την χώρα, όπου φροντίδι της ΕΕ διαχέονται και παγιώνονται ροές αλλογενών μουσουλμάνων μεταναστών, μας το δείχνουν με τον πιο διαφωτιστικό τρόπο όσα ήδη συμβαίνουν στον τομέα της εκπαίδευσης στη Θράκη. Η έκθεση του Συλλόγου “Ελπίδα” των Ρομά που κατοικούν στο Δροσερό της Ξάνθης (την απέστειλαν στη Επιτροπή της Βουλής για την Θράκη, ζητώντας ακρόαση) αποτελεί ένα συγκλονιστικό στην απλότητα και αμεσότητά του μήνυμα!

Ρομά και τουρκικό προξενείο

Βγάλτε μας από το Μειονοτικό γκέτο, όπου μας έχει περικλείσει η αδιαφορία σας και ο πολύ-πολιτισμικός ρατσισμός σας, μας ικετεύουν! Σώστε μας από τα νύχια του Τουρκικού Προξενείου και των συνεργατών του! Δεν είμαστε Τούρκοι, αλλά Ρομά, είμαστε μουσουλμάνοι και Έλληνες στη συνείδηση – τολμούν να το φωνάξουν!

Σώστε τα παιδιά μας από την αγραμματοσύνη, από τα κορανικά σχολεία, σώστε τα κορίτσια μας από τον “γάμο” με το ζόρι στα 13 τους χρόνια! Δεχθείτε μας στα σχολεία σας στην υπόλοιπη Ξάνθη, δεχθείτε μας να μετάσχουμε της ελληνικής Παιδείας, αυτής που επιφυλάσσεται για τα δικά σας παιδιά και όχι για τα δικά μας, παιδιά άραγε κατώτερου Θεού;

Σύντομα θα φανεί εάν η Επιτροπή της Βουλής θα ανταποκριθεί ή θα κωφεύσει. Δεν μας κάνει αισιόδοξους το γεγονός ότι με την ανοχή της προέδρου κας Ντόρας Μπακογιάννη αλωνίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ, γνωστός για τις στενές σχέσεις του με το Τουρκικό Προξενείο. Άλλωστε, στην υποδόρια φινλανδοποιημένη Ελλάδα οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας υπάγονται, εκόντες άκοντες, στη δικαιοδοσία της γειτονικής Τουρκίας! Μόνη ελπίδα απομένει να ακούσει όσους μουσουλμάνους συμπατριώτες μας αντιδρούν σ’ αυτή τη δικαιοδοσία, η ελληνική κοινωνία!

Υ.Γ. 1: Με την ευκαιρία, ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα με την φινλανδοποίηση, αλλά και μας καλεί να την αποδεχθούμε ενσυνειδήτως και δίχως ενοχές πλέον!

Υ.Γ. 2: Η , πρόεδρος και “ψυχή” του συλλόγου “Ελπίδα” είχε ενταχθεί, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στο ευρωψηφοδελτιό του το 2014. Την απόφαση εκείνη είχαν υπερψηφίσει 171 παρόντες, ενώ υπήρξαν και δύο αποχές. Μέσα σε 48 ώρες ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα είχαν αφαιρέσει το όνομα της ακτιβίστριας Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ψηφοδέλτιο. Είχε, βέβαια, παραμείνει ως υποψήφιος, υπενθυμίζουμε, ο καθηγητής Δημήτρης Χριστόπουλος. Αυτός που στην προεκλογική εκστρατεία, αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα, είχε ξεστομίσει την μνημειώδη φράση «ένα μεγάλο ενιαίο τουρκικό πράγμα στη Βόρεια Ελλάδα».


Το πλήρες κείμενο της έκθεσης έχει ως εξής:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ  ΔΡΟΣΕΡΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

“Η ΕΛΠΙΔΑ”

Αριθ. Πρωτοκόλλου: 776,   Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Έκθεση για τη Διακομματική Επιτροπή Ανάπτυξης Θράκης

Η παρακάτω έκθεση έχει στόχο να παρουσιάσει τα προβλήματα του οικισμού Ρομά στο Δροσερό Ξάνθης και ταυτόχρονα να προτείνει κάποιες εναλλακτικές λύσεις. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα αυτά χωρίζονται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: η πρώτη έχει να κάνει με την εκπαίδευση, η δεύτερη με την ένταξη του οικισμού στο Σχέδιο πόλης της Ξάνθης, η τρίτη με την εργασία των κατοίκων και η τέταρτη με τις επίμονες προσπάθειες  εκτουρκισμού του οικισμού Ρομά από παράγοντες του Τουρκικού Προξενείου.

Αρχικά πρέπει να σημειωθεί ότι το Δροσερό σαν οικισμός υφίσταται από την Οθωμανική Εποχή, αποτελείται από 4.718 κατοίκους και 3.577 παιδιά, και απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από την πόλη της Ξάνθης. Ωστόσο, αν και τόσο κοντά στην πόλη, οι κάτοικοι ζουν με βαθιά ριζωμένα στερεότυπα και κάτω από φυλετικό ρατσισμό, κάτι που κάνει τη ζωή τους δυσχερή και περιθωριοποιημένη.

Ως πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα πρέπει να αναφερθεί το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά του οικισμού. Οι μαθητές φοιτούν σε ένα σχολικό κτίριο μέσα στον οικισμό, απομονωμένο από την υπόλοιπη κοινωνία της Ξάνθης. Αυτό το σχολικό κτίριο διαχωρίζεται σε 2 δημοτικά σχολεία και 1 νηπιαγωγείο. Συγκεκριμένα αποτελείται από 7 τάξεις εντός του κτιρίου, 18 προκατασκευασμένες και δύο τάξεις οι οποίες λειτουργούν εντός του κλειστού γυμναστηρίου. Οι εγκαταστάσεις αυτές όμως είναι υποβαθμισμένες και δεν καλύπτουν τις ανάγκες φοίτησης των μαθητών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φοιτούν μόνο 648 από τα 3.577 παιδιά. Μετά από μεγάλο αγώνα του Συλλόγου καταφέραμε με τη βοήθεια του Συνηγόρου του Πολίτη και άλλων φορέων, αλλά και μετά από εισαγγελική παρέμβαση, την ένταξη 100 παιδιών Ρομά σε σχολεία εκτός οικισμού κατά το σχολικό έτος 2019-2020. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των παιδιών αλλά και η απομάκρυνση από την περιθωριοποιημένη κοινωνία όπου ζούσαν. Είναι σημαντικό τα παιδιά, λαμβάνοντας παιδεία, να ξεφύγουν από μερικές παραδόσεις των Ρομά όπως είναι η πρόωρη παντρειά στην ηλικία των δεκατριών ετών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή  κατά των φυλετικών διακρίσεων, η οποία προβλέπεται από το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα (Βλ. Covenant on civil and political rights), 22 περιοδικές Εκθέσεις, σε κάθε μια από τις οποίες διατύπωσε και δημοσίευσε τις συμπερασματικές της παρατηρήσεις. Σχετικά με την τελευταία και αναφορικά με το δικαίωμα στην εκπαίδευση, η Επιτροπή έκρινε ότι η θέση των Ρομά δεν έχει βελτιωθεί αισθητά στην Ελλάδα, διότι τα παιδιά Ρομά αντιμετωπίζουν εμπόδια, ακόμη και στην πρόσβαση τους στα δημόσια σχολεία. Τα παιδιά Ρομά υφίστανται διαχωρισμό από την πλειονότητα των παιδιών στη χώρα, αλλά και μια συνεχή παραβίαση του δικαιώματος τους στην εκπαίδευση και ζήτησε από την Ελλάδα να βοηθήσει στην ένταξη των παιδιών στα σχολεία, διότι, όπως τόνισε, «το θέμα της εκπαίδευσης δεν σχετίζεται με την εθνική ομάδα στην οποία ανήκει το παιδί». Η Επιτροπή αναφέρθηκε και στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα για την πολιτική αυτή και ζήτησε την εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου και την ανάπτυξη συνεχούς διαλόγου με την κοινότητα των Ρομά (βλ CERD Convention). Οι δύο υποθέσεις κατά Ελλάδας που αφορούν Ρομά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι οι εξής: [2012] Case of Sampani and Others v. Greece (59608/09) και [2013] Case of Lavida and Others v. Greece (7973/10).

Ακόμη η Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για τον περιορισμένο αριθμό Ρομά που εγγράφονται στο σχολείο, καθώς και τον διαχωρισμό τους στις σχολικές μονάδες και ζήτησε την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, με σκοπό να ενσωματωθούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ ζήτησε από το κράτος να επιβάλλει κυρώσεις στις διευθύνσεις των σχολείων που αρνούνται την εγγραφή τους. Ζήτησε, επιπλέον, δυνατότητα να τους παρέχεται μεταφορικό μέσο για τη μετάβαση στο σχολείο, την εξάλειψη των διακρίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα, την εξάλειψη της βίας στα σχολεία και την αναζήτηση συνδρομής από την UNICEF και την UNESCO. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας με την κοινότητα Ρομά, τη βελτίωση των κοινωνικοπολιτικών τους συνθηκών, την υιοθέτηση προγραμμάτων για την καταπολέμηση της αρνητικής στάσης της κοινωνίας, τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους ως μέλη της κοινωνίας. Αυτή είναι η Επιτροπή για τα δικαιώματα του παιδιού!

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω αλλά και για να σταματήσει αυτή η γκετοποίηση των παιδιών και να συνεχίσουν να λαμβάνουν μια στοιχειώδη εκπαίδευση προτείνουμε ενδεικτικά μερικές λύσεις:

1) τη δημιουργία Πρότυπου Δημοτικού Σχολείου εντός της πόλης για μαθητές από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με έμφαση σε πληθυσμούς Ρομά. Το νέο αυτό σχολείο θα λειτουργεί  με ειδικά εξειδικευμένο προσωπικό, ειδικό εκπαιδευτικό υλικό και προσαρμοσμένο ωράριο για την κάλυψη των αναγκών αυτών των ευάλωτων ομάδων.

2) την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων σχολικών μονάδων με ανακαίνιση κτιρίων και αναδιαμόρφωση του προαύλιου χώρου.

3) τη διασπορά των μαθητών Ρομά εντός της πόλης

4) την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής και στήριξη των μαθητών. Αυτό επιτυγχάνεται με τη σύσταση τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας, τμημάτων γραμματισμού παιδιών 11-17 αλλά και ενηλίκων, θερινών τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας, αλλά και την ενίσχυση συμμετοχής σε αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα.

Έτσι τα παιδιά των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως οι Ρομά, θα πετύχουν μια ομαλή ένταξη στην κοινωνία και θα λάβουν μία σωστή εκπαίδευση.

Ένα δεύτερο εξίσου σημαντικό ζήτημα που ταλανίζει τους κατοίκους στο Δροσερό είναι η μη ένταξη του οικισμού στο Σχέδιο πόλης της Ξάνθης. Η μη ένταξη συνεπάγεται έλλειψη σχεδίων οικοδομής, τίτλων ιδιοκτησίας, αποχετευτικού συστήματος, ασφαλτόστρωσης δρόμων, πεζοδρόμησης, έργων υποδομής, αστικής συγκοινωνίας, δικτύου λυμάτων και όμβριων και ηλεκτροδότησης σε ορισμένες περιοχές. Επιπλέον, η μη ένταξη κάνει την ζωή τους παράνομη, καθώς όλα τα κτίρια εντός οικισμού είναι αυθαίρετα. Ωστόσο, στο Δροσερό υπάρχει ένα ιδιόμορφο καθεστώς, με αποτέλεσμα οι ισχύοντες νόμοι της πολεοδομίας για αυθαίρετα να μην καλύπτουν τον οικισμό. Η μη ύπαρξη ειδικών νόμων για Ρομά οικισμούς κάνει τη νομιμοποίηση τους αδύνατη.

Για να γίνει εφικτή η ένταξη του οικισμού στο Σχέδιο πόλης πρέπει να γίνει σε πρώτη φάση μια Πράξη Εφαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση. Η πράξη αυτή συνεπάγεται μια Νέα Πολεοδομική Μελέτη. Ωστόσο οι τοπικές αρχές δεν αναλαμβάνουν ένα τέτοιο έργο, με αποτέλεσμα την εκκίνηση ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την εκπόνηση της πολεοδομικής μελέτης. Επομένως, καταλαβαίνουμε ότι με την ένταξη του οικισμού στο Σχέδιο πόλης ικανοποιούνται και άλλα προβλήματα του οικισμού όπως είναι η σύνδεση με συγκοινωνιακό ιστό Ξάνθης, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και γενικότερα δημιουργία σημαντικών έργων υποδομής.

Επιπλέον, ένα άλλο πρόβλημα του οικισμού είναι οι προσπάθειες εκτουρκισμού των κατοίκων από παράγοντες του Τουρκικού Προξενείου. Επιδιώκουν ολοένα και περισσότερο τη δημιουργία χώρων λατρείας με άγνωστους πόρους, προσηλυτίζουν παιδιά σε βάρος της εκπαίδευσης αφού τους απασχολούν σε σχολικές ώρες. Κάτι τέτοιο παραβιάζει τα άρθρα 14, 28, 29, και 30 της Σύμβασης ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. Ο Σύλλογος έχει προχωρήσει σε καταγγελία στον Άρειο Πάγο αυτών των παράνομων κτιρίων που λειτουργούν ως ευκτήριοι οίκοι, με αποτέλεσμα να κλείσουν. Σκοπός όλων αυτών των κινήσεων είναι να αφομοιωθεί η τσιγγάνικη ταυτότητα τους, να χάσουν τα ήθη και τα έθιμα. Ωστόσο, πρέπει να υπάρξει μια γενική βούληση για την παρεμπόδιση του έργου του Τουρκικού Προξενείου καθώς κανένας τοπικός φορέας ούτε μειονοτικοί βουλευτές έχουν ενδιαφερθεί για τα θέματα του οικισμού.

Κλείνοντας, όσον αφορά την εργασία, οι πληθυσμοί Ρομά αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες καθώς υπάρχει σχεδόν καθολική ανεργία. Παρά το γεγονός ότι οι Ρομά πληθυσμοί έχουν πολλές δεξιότητες και ειδικεύονται σε διάφορες τέχνες, σχεδόν το 100% του πληθυσμού Ρομά είναι αναλφάβητοι, στερούνται των τυπικών προσόντων αλλά και λόγω του φυλετικού ρατσισμού που επικρατεί στην τοπική κοινωνία ζούνε σε συνθήκες ανεργίας. Οι περισσότεροι από αυτούς ασχολούνται με το πλανόδιο εμπόριο με αποτέλεσμα να δέχονται πλήθος προστίμων για παραβάσεις που σχετίζονται με τη μη κτήση άδειας μικροπωλητών. Ωστόσο, ζώντας κάτω από ακραία φτώχεια, πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα πρόστιμα. Για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει ειδική μεταχείριση όσον αφορά τους Ρομά πληθυσμούς.

Προτείνουμε λοιπόν τα εξής:

1) Αδειοδότηση μια ειδικής κατηγορίας πλανόδιων πωλητών με μικροποσότητες προϊόντων με όρους και προϋποθέσεις για Ρομά.

2) Αξιοποίηση παραδοσιακών τεχνών των τσιγγάνων όπως είναι η καλαθοπλεχτική, οι ενδυμασίες, το σίδερο, το τραγούδι.

3) Ενίσχυση προγραμμάτων απασχόλησης μέσω του ΟΑΕΔ.

4) Έλεγχο δανείων στέγασης για τσιγγάνους από την Πολιτεία αλλά και η έγκυρη ενημέρωση τους για τις προϋποθέσεις και τους τρόπους αξιοποίησης καθώς, λόγω αναλφαβητισμού, στο παρελθόν υπήρξαν θύματα εκμετάλλευσης.

Εν κατακλείδι, ο οικισμός του Δροσερού ταλαιπωρείται από πολλά προβλήματα για τα οποία πρέπει σύντομα να βρεθούν λύσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής τους, η κοινωνική τους ένταξη και ενσωμάτωση καθώς και θα περιοριστεί η κοινωνική τους περιθωριοποίηση. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά ώστε να ενισχυθεί το επίπεδο ζωής τους.

Οκτώβρης 2020

Με εκτίμηση

Η Πρόεδρος

Σαμπιχά Σουλεϊμάν


 

Προς: Την Πρόεδρο και τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής Ανάπτυξης Θράκης

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

το αίτημα αυτό συνοδεύει την έκθεση μας για την Διακομματική Επιτροπή Ανάπτυξης Θράκης με Αριθμό Πρωτοκόλλου 776, με το οποίο αιτούμαστε την παρουσία του Συλλόγου μας στην ακρόαση των αιτημάτων μας κατά την συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής. Είναι σημαντικό να είμαστε παρόντες στη συνεδρίαση γι’ αυτά τα ιδιαίτερα ζητήματα που ταλανίζουν τον οικισμό Ρομά στο Δροσερό Ξάνθης.

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι