Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος εκτός σχολικής ύλης

Γεωργίου Βαγγέλης
1306
Πληροφορίες για τον Β' ΠΠ εκτός σχολικής ύλης, Βαγγέλης Γεωργίου

 Όταν πλησίαζε η μέρα των εξετάσεων στο σχολείο πάντα φαίνονταν τρομακτικά τα βιβλία που οι σελίδες εντός εξεταστέας ύλης ήταν πολλές. Σπάνια καταλαβαίναμε γιατί επέλεγε ο καθηγητής εκείνο ή το άλλο κεφάλαιο για να το διαβάσουμε. Η ποσότητα ήταν το μέτρο αξιολόγησης. Οι "πεταχτές" πληροφορίες δεν θα μπρούσαν να είναι μέρος μια οργανωμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τώρα βέβαια, με ψαλιδισμένη την ελληνική παιδεία ακόμα περισσότερο λίγες πληροφορίες, ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ίσως είναι ενδιαφέρουσες. Το πρόβλημα είναι όταν δεν γνωρίζουμε πως διαμορφώθηκαν εκείνες οι συνθήκες των περιστατικών που αποτελούν ιστορικά γεγονότα.

Οι τέσσερις τροχοί

Οι ΗΠΑ κατασκεύασαν πάνω από 650,000 από εκείνα τα θρυλικά τζιπάκια, 300,000 αεροπλάνα, 89,000 άρματα μάχης, 3 εκατομμύρια πολυβόλα και 7 εκατομμύρια τυφέκια. Μετά τον πόλεμο όλη η Δύση θα βρώμαγε αμερικανικά όπλα καθότι τόσο σιδερικό δεν είχαν που να το βολέψουν.

Είναι πολλά;

Το 1941 ένας αμερικανός οπλίτης πληρωνόταν $21 τον μήνα. Ύστερα από ένα χρόνο –το 1942- ο μισθός άγγιξε τα $50 ($676.51 αξία 2016) . Δεδομένου ότι τους παρείχαν τροφή, στέγη και ένδυση τα χρήματα δεν ήταν άσχημα. Βέβαια τέτοιοι συλλογισμοί φαίνονται γελοίοι όταν άνοιγαν οι πόρτες των αποβατικών σκαφών στις ακτές της Νορμανδίας.

Zουμερά αλλά προπαγανδιστικά

Κατά την διάρκεια του πολέμου τα ζουμερά χάμπεργκερς μετονομάστηκαν σε «Φιλέτα Ελευθερίας» (Liberty Steaks) για να αποφεύγουν να προφέρουν τη γερμανική λέξη «hamburgers», που πήρε το όνομά του από τη γερμανική πόλη Αμβούργο (Hamburg). Ο αμερικανικός πολιτισμός ανθίσταται.

Τι Παρίσι τι Ρωσία

Για κάθε 5 Γερμανούς στρατιώτες που έχαναν την ζωή τους στον πόλεμο, οι 4 σκοτώνονταν στο φρικτό ρωσικό μέτωπο. Γι' αυτό και όποιος Γερμανός στρατιώτης ή αξιωματικός άκουγε ανατολικό μέτωπο ανέβαζε πίεση. Αντίθετα όσοι μετατίθονταν στο Παρίσι ανέβαζαν... αν-ηθικό.

Η θλιβερή χρονιά

Το 80% των Σοβιετικών αρρένων που γεννήθηκαν τη χρονιά 1923 δεν θα επιβίωνε του πολέμου. Βέβαια για τον Στάλιν ο θάνατος ενός ανθρώπου είναι τραγωδία αλλά εκατομμυρίων απλά στατιστική.

Ο αναλφάβητος στρατάρχης

O σιδερένιος σοβιετικός στρατάρχης Georgi Zhukov, που εισέβαλε στο Βερολίνο έχοντας νικήσει σε όλες τις μάχες περισπούδαστους άσσους Γερμανούς αξιωματικούς, μόλις στα 28 του χρόνια έμαθε γραφή και ανάγνωση. Είχε δάσκαλο την ίδια του τη γυναίκα ώστε τα καταφέρει να γίνει δεχτός σε στρατιωτική σχολή μονοετούς φοίτησης. Μέχρι τα 28 του είχε μάθει άριστα την τέχνη του πολέμου ξεκινώντας από απλός στρατιώτης.

Το νέο "κύμα"

Το 1935, ο Βρετανός μηχανικός Robert Watson-Watt δούλευε πάνω στο πρόγραμμα «ακτίνα θανάτου» (death ray) για το οποίο οι Γερμανοί διέδιδαν ότι ήδη το διέθεταν και με μια ακτίνα θα σάρωναν τα εχθρικά μαχητικά. Ωστόσο, ο Watson απαντούσε στο υπουργείο Αμύνης ότι αυτό που θα έκανε το ραντάρ ήταν να χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για να εντοπίζει τα εχθρικά μαχητικά όταν θα πλησίαζαν την Αγγλία. Χωρίς αυτή την εφεύρεση, η Μεγάλη Βρετανία θα έχανε την μάχη της Αγγλίας πριν ακόμα επιτεθούν οι Ιταλοί στην Ελλάδα.

Αναθέρμανση της οικονομίας

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος κόστισε στις ΗΠΑ 4 τρισεκατομμύρια και 104 δισεκατομμύρια σημερινά δολάρια. Το 35.8% του ΑΕΠ των Γιάνκηδων αφορούσε στον πόλεμο. Και η Γερμανία βέβαια δεν πήγε πίσω… κάπου εκεί κυμαίνονται τα νούμερά της.

Οι Γαλλίδες "προδότρες"

Τουλάχιστον 20.000 χήρες, μοιχαλίδες, ανύπαντρες κόρες και ηλικιωμένες της Γαλλίας εξευτελίστηκαν την περίοδο 1943-1946 σε πλατείες και δρόμους καθότι κατηγορήθηκαν ότι υπέπεσαν στο εθνικό αμάρτημα να φλερτάρουν ή να κοιμηθούν με Γερμανούς.

Τελευταίοι πολιορκημένοι

Κατά παγκόσμια πρωτοτυπία ελληνικό έδαφος -η Κρήτη- τελούσε υπό ιδιότυπη γερμανική κατοχή μέχρι και τα τέλη Μαΐου του 1945, παρά τον θάνατο του Χίτλερ από τις 30 Απριλίου 1945 και την γερμανική συνθηκολόγηση στις 9 Μαΐου. Ένα χρόνο σχεδόν μετά την αποχώρηση των Γερμανών από ολόκληρη τη Bαλκανική, θα υπήρχαν ακόμα στην Ελλάδα ακόμα Γερμανοί στρατιώτες μέχρι να τους μεταφέρουν με μεταγωγικά. Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.