Από πριγκίπισσα του Μαρόκου, βασίλισσα του ελληνικού καλοκαιριού

Από πριγκίπισσα του Μαρόκου, βασίλισσα του ελληνικού καλοκαιριού, Νεφέλη Λυγερού

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού  – 

Ούτε το πρόσφατο διαζύγιο της πριγκίπισσας του Μαρόκου Λάλα Σάλμα φαίνεται ικανό να χαλάσει τα καλοκαιρινά σχέδιά της. Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η πριγκίπισσα με την ξεχωριστή κατακόκκινη κώμη και το ακόμα πιο φλογερό ταπεραμέντο ετοιμάζεται να περάσει τις καλοκαιρινές διακοπές με τα παιδιά της στην Ελλάδα. Με τη λήξη του πολυετούς γάμου της στερείται του βασιλικού τίτλου της, αλλά δεν πρόκειται να χάσει το προσωνύμιο «βασίλισσα του ελληνικού καλοκαιριού». Τον έχει επαξίως κερδίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια με τη παραμονή της στο Αιγαίο, στο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στην Ήπειρο, στην Κυλλήνη και γενικά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, γνωστή ή άγνωστη.

Αυτή και η συνοδεία της ξοδεύουν κάθε καλοκαίρι εκατομμύρια ευρώ για λίγες ημέρες διακοπών. Η εν διαστάσει πλέον σύζυγος του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’ είναι, άλλωστε, αυτή που έπεισε τον σύζυγό της όχι μόνο να επιλέξει την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια ως μόνιμο καλοκαιρινό προορισμό της οικογένειας, αλλά και να επενδύσει σε αυτήν, δημιουργώντας εδώ το θερινό ανάκτορό τους.

Αγόρασαν ένα υπερπολυτελές σπίτι στο νησί της Τζιάς. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό οίκημα εκατοντάδων τετραγωνικών που στοιχίζει 3,8 εκατομμύρια ευρώ. Διαθέτει, μεταξύ άλλων, επτά κρεβατοκάμαρες, εννέα μπάνια, πισίνα και κήπο πέντε στρεμμάτων. Αυτό που πραγματικά διαφοροποιεί το σπίτι, όμως, είναι το υπόσκαφο SPA που υπάρχει μεταξύ σαλονιών και υπόγειου γκαράζ. Τα δωμάτια για χαλάρωση και μασάζ είναι κρυμμένα κυριολεκτικά μέσα στον βράχο. Ίσως εκεί παρηγορηθεί για το άδοξο τέλος ενός γάμου που χαρακτηρίστηκε από πολλούς παραμυθένιος.

Η δραστική αλλαγή στην προσωπική της ζωή, όμως, δεν είναι η πρώτη δοκιμασία που βιώνει η Σάλμα Μπενάνι, όπως είναι το πραγματικό της όνομα. Γεννημένη σε μία μεσοαστική οικογένεια από πατέρα καθηγητή, σε ηλικία τριών ετών έχασε τη μητέρα της. Παρ’ όλα αυτά, η οικογένεια στάθηκε δίπλα της και την μεγάλωσε με ιδιαίτερη φροντίδα. Φοίτησε σε γαλλόφωνα ιδιωτικά σχολεία και σπούδασε μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και αναλυτής προγραμμάτων.

Ήταν ιδιαίτερα έξυπνη και στοχοπροσηλωμένη στην ακαδημαϊκή της καριέρα. Επιθυμούσε να ζήσει στο Λονδίνο και να συνεχίσει τις σπουδές της, κάνοντας ένα διδακτορικό. Έμαθε να μιλά άπταιστα αρκετές γλώσσες, αλλά ούτε η ίδια μπορούσε να φανταστεί ότι μία τυχαία γνωριμία σε ένα πάρτι με τον διάδοχο του θρόνου στα 19 της χρόνια θα την μετέτρεπε από ορφανή σε γαλαζοαίματη.

Από ορφανή, γαλαζοαίματη

Παρά τη γνωριμία τους, εργάστηκε ως μηχανικός υπηρεσιών πληροφορικής στο ΟΝΑ Group. Η καριέρα της τελείωσε όταν παντρεύτηκε τον βασιλιά Μοχάμεντ στις 12 Οκτωβρίου 2010 και έλαβε τον τίτλο της πριγκίπισσας- συζύγου (πριγκίπισσα Λάλα) στις 21 Μαρτίου 2002. Πρόκειται για την πρώτη σύζυγο βασιλιά του Μαρόκου που αναγνωρίζεται δημόσια και λαμβάνει βασιλικό τίτλο. Εξάλλου, ήταν η πρώτη φορά που δόθηκε βασιλικός τίτλος σε κοινή θνητή. Η Σάλμα Μπενάνι εν μία νυκτί μετατράπηκε σε Λάλα Σάλμα και κέρδισε την καρδιά του λαού της. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τον πρίγκιπα Μουλάι Χασάν, διάδοχο του θρόνου, και την πριγκίπισσα Λάλα Χαντίτζα.

Η Λάλα αφιερώθηκε στην φιλανθρωπία, δραστηριοποιούμενη ειδικά στους τομείς της αντιμετώπισης του καρκίνου και του AIDS και συνέβαλε στην εξωστρέφεια του συζύγου της. Μνημειώδη έχουν μείνει τα δείπνα με αρχηγούς κρατών και γαλαζοαίματους, τα οποία επέβλεπε η ίδια. Ακόμα και το ζεύγος Μακρόν έμεινε κατάπληκτο από την πολυτέλεια της βασιλικής κατοικία Dar al Salam στο Ραμπάτ.

Η πριγκίπισσα είχε φροντίσει να οργανώσει μία εξαιρετική έκθεση ζωγραφικής με έργα του Πάμπλο Πικάσο στο μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης του Ραμπάτ, ειδικά για τα μάτια του ζεύγους Μακρόν. Φυσικά δεν παρέλειψε να προσφέρει πλουσιοπάροχα δώρα στην Μπριζίτ, επιλεγμένα από την ίδια. Εξάλλου, οι δύο γυναίκες, παρά τις διαφορετικές καταβολές, έχουν παρόμοια γούστα.

Η τάση της πριγκίπισσας στην πολυτέλεια, άλλωστε, δεν ήταν μυστικό. Η Λάλα επισκεπτόταν τουλάχιστον μία φορά το μήνα τους σημαντικότερους σχεδιαστές στο Παρίσι και στο Μιλάνο. Αγαπούσε ιδιαίτερα τη Νέα Υόρκη, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που τα βρετανικά Harrods άνοιξαν γι’ αυτήν μεταμεσονύκτιες ώρες, έτσι ώστε να ψωνίσει με την ησυχία της.

Πέντε εκατ. ευρώ σε επτά ημέρες

Την ίδια γενναιοδωρία-σπατάλη επιδείκνυε και κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Ελλάδα. Πέρυσι, μεταξύ άλλων, έφτασε χωρίς τη συνοδεία του συζύγου της στην Κρήτη. Συνοδευόταν από την κόρη της και κατάλυσε σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο του Αγίου Νικολάου. Για τη μετακίνηση της είχαν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ενώ η ίδια συνοδευόταν και από άτομα της προσωπικής της ασφάλειας.

Αν και το προσωπικό του ξενοδοχείου ήταν συνηθισμένο στις εκκεντρικές απαιτήσεις των εκάστοτε διακεκριμένων φιλοξενούμενών του, τα ιδιαίτερα ακριβά γούστα της Λάλας προκάλεσαν αίσθηση. Αυτό, όμως, δεν μπορούσε καν να συγκριθεί με τις παροιμιώδεις επισκέψεις της πριγκίπισσας και του Βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ’ στην Ηλεία.

Μία χρονιά το βασιλικό ζευγάρι παρέμεινε με τα παιδιά του και 200 ακόμα άτομα της ευρύτερης οικογένειάς τους, σκορπώντας πέντε εκατομμύρια ευρώ σε εφτά ημέρες. Για την ασφάλεια τους φρόντιζαν καθημερινά και κάθε στιγμή 70 άνδρες και γυναίκες της βασιλικής φρουράς, καθώς και 50 Έλληνες και Ελληνίδες αστυνομικοί από την Ηλεία και την Αχαΐα.

Την πριγκίπισσα ακολούθησαν οι πιστοί της υπηρέτες, οι μπάτλερ, οι γυμναστές, οι μάγειροι, οι κομμωτές και το λοιπό προσωπικό. Παρ’ ότι διάμειναν σε υπερπολυτελείς σουίτες, απαίτησαν να γίνουν πριν την άφιξή τους ειδικές διαμορφώσεις των χώρων με θρόνους, κόκκινα χαλιά, σκηνές, μάρμαρα, προσωπογραφίες του Βασιλιά, των παιδιών τους και άλλες παρεμβάσεις.

Ένας πολύ ευχάριστος άνθρωπος

Εκτός από την Κυλλήνη, την Τζιά και την Κρήτη η Λάλα αγαπάει και την Κέρκυρα, στην οποία έχει παραθερίσει πέντε συνεχόμενες χρονιές. Συνήθως συνοδεύεται από τον γιό της Μουλάι Χασάν και διαμένουν στο Corfu Imperial Grecotel. Κάτοικοι του νησιού, μάλιστα, που την συνάντησαν στα σοκάκια και στα μαγαζιά που τίμησε, δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την απλότητά της. «Είναι πολύ ευχάριστος άνθρωπος, κάνει τις βόλτες και τα ψώνια της στην πόλη, και δείχνει πολύ ευχαριστημένη», δήλωσε ιδιοκτήτης τοπικού καταστήματος.

Η 39χρονη Λάλα, όμως, είναι κυριολεκτικά μαγεμένη με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να επιλέγει και λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε επισκεφτεί ινκόγκνιτο την Πάργα. Ουσιαστικά, κάθε καλοκαίρι έρχεται παραπάνω από μία φορά στη χώρα, με διαφορετική κάθε φορά παρέα και προορισμό. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η αδυναμία της δεν περιορίζεται στα γαλάζια νερά και στα ιδιαίτερα ελληνικά εδέσματα. Η Λάλα λέγεται ότι διαβάζει φανατικά ελληνική ιστορία και ότι κάνει και μαθήματα ελληνικών. Ακούγεται, μάλιστα, ότι επιχειρεί να εμφυσήσει την αδυναμία της αυτή και στο γιό της και διάδοχο του θρόνου.

Η ίδια αν και παρέμεινε 16 χρόνια στο πλευρό του Μαροκινού βασιλιά, ουδέποτε ανακηρύχθηκε βασίλισσα. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι παραείναι αντισυμβατική για τα βασιλικά ήθη, άλλοι ότι δεν επιθυμούσε ο σύζυγός της να της προσφέρει τόσο μεγάλη εξουσία. Όπως και να έχει, αν και δεν έχουν ακόμα επιβεβαιώσει τον χωρισμό τους, θεωρείται δεδομένος μετά από 16 χρόνια γάμου.

Τα ίχνη της χάθηκαν

Την απομάκρυνσή τους μαρτύρησε και μια οικογενειακή φωτογραφία από το κρεβάτι ενός γαλλικού νοσοκομείου. Εκεί υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς ο Μοχάμετ, μετά από αρρυθμίες που είχε. Ενώ τα παιδιά και τα αδέλφια του βρίσκονταν δίπλα του, ποζάροντας μαζί του, η Λάλα έλειπε. Η απουσία της, όμως, από τα φώτα της δημοσιότητας μετράει μήνες. Αν και τα τελευταία χρόνια αποτελούσε τη βιτρίνα της οικογένειας, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις μέσα και έξω από την χώρα, το τελευταίο διάστημα έχει κυριολεκτικά χαθεί από προσώπου γης. Τα κουτσομπολιά άρχισαν να κάνουν λόγο για κρίση στον γάμο της. Η τελευταία δημόσια εμφάνισή της ήταν τον περασμένο Νοέμβρη σε μία έκθεση ζωγραφικής στο μουσείο του Ραμπάτ. Από τότε τα ίχνη της χάθηκαν.

Το ζήτημα αυτό είναι ταμπού στο Μαρόκο και κανείς δεν το συζητά δημόσια. Τα διεθνή μέσα, όμως, αφιέρωσαν εκτενή δημοσιεύματα στην εξαφάνιση της, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι το διαζύγιο μπορεί να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Μπορεί όσοι ζουν στο Μαρόκο να αποφεύγουν από φόβο το θέμα αυτό, αλλά υπάρχουν κάποιοι διάσημοι μπλόγκερ που αν και ασχολούνται με την προσωπική ζωή της βασιλικής οικογένειας ζουν και εργάζονται στην Ευρώπη. Ένας τέτοιος έκανε αναφορά για μεγάλο οικογενειακό καυγά μεταξύ της πρώην συζύγου και της υπόλοιπης βασιλικής οικογένειας.

Κάποιος άλλος, αναρωτιέται γιατί ο βασιλιάς του Μαρόκου ζει μόνιμα στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι. «Μήπως αυτό έχει να κάνει με το πρόσφατο διαζύγιό του και ίσως με κάποια νέα γνωριμία;», αναρωτιέται. Ο βασιλιάς πάντως ανανεώνει συχνά πυκνά τις φωτογραφίες του στα σόσιαλ μίντια, όπου τον απεικονίζουν να απολαμβάνει πλούσια κοινωνική ζωή στην πόλη του φωτός μετά την περιπέτεια υγείας του.

Η τύχη της πρώην συζύγου του είναι άγνωστή. Ίσως έχει βρει παρηγοριά στην καλύτερη της φίλη, τη βασίλισσα της Ιορδανίας. Όπως και να έχει, αναμένεται με ενδιαφέρον η επικείμενη επίσκεψή της στην Ελλάδα. Άραγε θα έχει την ίδια πρόσβαση στη χλιδή και στα προνόμια της βασιλικής ζωής, ή θα πρέπει να απολαύσει τον ελληνικό ήλιο ως κοινή θνητή;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι