ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Άνδρες δηλώνουν γυναίκες για σύνταξη και στρατό!

Δηλώνουν γυναίκες για σύνταξη και στρατό!

Ένας 63χρονος Ελβετός άλλαξε φύλο ώστε, εκμεταλλευόμενος ένα νέο νόμο της χώρας, να μπορέσει να πάρει σύνταξη ένα έτος νωρίτερα, καθώς στην Ελβετία οι γυναίκες συνταξιοδοτούνται στα 64 και οι άνδρες στα 65. Άλλοι νέοι άλλαξαν φύλο απλώς για να γλιτώσουν το στρατό. Στην Ελλάδα για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου ο νόμος δεν απαιτεί –όπως παλιότερα, μέχρι το 2017– χειρουργική επέμβαση ή εξέταση από ψυχίατρο, όμως η διαδικασία είναι λίγο πιο περίπλοκη από την αυστριακή.

Οι άνδρες εκμεταλλεύθηκαν το νέο νόμο που τέθηκε σε ισχύ πριν από ένα μήνα, και ο οποίος επιτρέπει σε κάθε κάτοικο της Ελβετίας που έχει την «βαθιά πεποίθηση ότι δεν ανήκει στο φύλο με το οποίο είναι εγγεγραμμένος στο ληξιαρχείο», να το αλλάξει. Καταβάλλοντας 75 φράγκα  (70 ευρώ) μπορεί να αλλάξει στην ταυτότητα το φύλο και το μικρό του όνομα (στην Ελβετία το επώνυμο μένει ίδιο στα δύο φύλα).

Υπάρχουν κανονισμοί που εμποδίζουν τα άτομα να εκμεταλλευθούν τους νέους κανόνες υστερόβουλα, όμως οι υπάλληλοι στα ληξιαρχεία δεν μπορούν να επαληθεύσουν τους ισχυρισμούς κάθε ενδιαφερομένου. Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Luzerner Zeitung, ο 64χρονος “κάηκε” γιατί κόμπαζε σε συναδέλφους του ότι βρήκε έναν απλό τρόπο να βγει ένα χρόνο νωρίτερα από αυτούς στη σύνταξη.

Εντούτοις στο Εφετείο μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήθελε “καψόνια” από τους συναδέλφους του και ότι τους είπε ψέματα, δηλώνοντας στην πραγματικότητα ότι αισθάνεται γυναίκα. Πάντως ήδη από το Νοέμβριο το υπουργείο Δικαιοσύνης προειδοποιούσε ότι «οι άνδρες θα μπορούσαν να δηλώσουν ότι είναι γυναίκες λίγο πριν από τη συνταξιοδότηση και να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους ένα χρόνο νωρίτερα». Eπίσης σε ορισμένα κρατίδια, οι γυναίκες απολαμβάνουν και περισσότερων κοινωνικών επιδομάτων.

Στην Ελλάδα 

Το θέμα έγινε viral στο διαδίκτυο και πολλοί εκμεταλλεύθηκαν το παραθυράκι του νόσου για να γλιτώσουν τη στρατιωτική θητεία. Όλοι μπορούν να αλλάξουν φύλο σύμφωνα με το νόμο όταν συμπληρώσουν την ηλικία των 17 ετών. Επιτρέπεται εξάλλου να αλλάξουν γνώμη, καταβάλλοντας και πάλι 70 ευρώ και επανερχόμενοι στο όνομα και στο φύλο που είχαν εκ γενετής.

Στην Ελλάδα ο ενδιαφερόμενος κάνει αίτηση και εν συνεχεία για την διόρθωση του εκ γενετής φύλου απαιτείται αυτοπρόσωπη δήλωση ενώπιον δικαστηρίου. Η δήλωση γίνεται σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα και η δικαστική απόφαση καταχωρίζεται στο Ληξιαρχείο που είχε συντάξει τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του προσώπου. Η καταχώριση της δικαστικής απόφασης περί διόρθωσης φύλου γίνεται με τρόπο που διασφαλίζει τη μυστικότητα της μεταβολής και της αρχικής ληξιαρχικής πράξης γέννησης έναντι όλων.

Με βάση τη νέα ληξιαρχική πράξη, οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την έκδοση άλλων εγγράφων στα οποία αναγράφεται η ταυτότητα του προσώπου ή από τα οποία το πρόσωπο εξαρτά δικαιώματα, καθώς και για την καταχώριση σε μητρώα ή καταλόγους, όπως εκλογικούς, έχουν την υποχρέωση να εκδώσουν νέα έγγραφα ή να προβούν σε νέες καταχωρίσεις με διορθωμένο το καταχωρισμένο φύλο, το κύριο όνομα και το επώνυμο του προσώπου.

Στη νέα ληξιαρχική πράξη γέννησης, στα νέα έγγραφα και στις νέες καταχωρίσεις δεν επιτρέπεται η αναφορά ότι μεσολάβησε διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου. Το φύλο μπορεί να αλλάξει μόνον μία ακόμη φορά, δηλαδή ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αλλάξει γνώμη άπαξ, ακολουθώντας και πάλι την ίδια διαδικασία με δικαστήριο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ασχοληθεί και με πολύ ειδικές περιπτώσεις, όπως εγγάμων που άλλαξαν φύλο μετά το γάμο τους, αλλά δεν ήθελαν να χωρίσουν, καθώς σε ορισμένα κράτη προϋπόθεση για την αλλαγή φύλου είναι η λύση του γάμου.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για γυναίκες και αλλαγή φύλου

Το 2018 το Δικαστήριο (πριν το Brexit) έκρινε ότι η προϋπόθεση διαζυγίου για την αλλαγή φύλου είναι παράνομη. Στη Βρετανία οι γυναίκες συνταξιοδοτούνται στα 60 και οι άνδρες στα 65 και η κυβέρνηση προσπάθησε να προλάβει τον “ελιγμό” αλλαγής φύλου για την συνταξιοδότηση, δυσκολεύοντας όσο μπορούσε την αλλαγή ταυτότητας. Όμως σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αυτή η απαίτηση (του διαζυγίου) συνιστά δυσμενή μεταχείριση καθώς απαιτείται μόνον από όσους αλλάζουν φύλο και αντίκειται στις οδηγίες της ΕΕ.

Οφείλει κατά συνέπεια η Βρετανία να αναγνωρίζει την αλλαγή φύλου άνευ διαζυγίου και να συνταξιοδοτήσει το άτομο ως γυναίκα. Στη Γαλλία για την αλλαγή φύλου απαιτείται και η εξέταση μαρτύρων που να βεβαιώνουν ότι το άτομο ζει σύμφωνα με το φύλο που επιλέγει και όχι σύμφωνα με το φύλο με το οποίο καταγράφηκε στο πιστοποιητικό γεννήσεως. Στην Ελλάδα δεν απαιτούνται μάρτυρες.

Στη χώρα μας έχουν αλλάξει φύλο πάνω από 500 άτομα, αλλά ο ακριβής αριθμός είναι άγνωστος, καθώς όμως έχουν κάνει επέμβαση για αλλαγή φύλου 300, ίσως το 500 να είναι συντηρητικός υπολογισμός. Η πλειοψηφία δηλαδή των ατόμων που θέλουν αλλαγή φύλου δεν επιθυμεί την χειρουργική επέμβαση που παλιά ήταν προϋπόθεση, πολύ δε περισσότερο τώρα που αυτή δεν απαιτείται διόλου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι