ΘΕΜΑ

Ένας Έλληνας μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ιορδανίας

Ένας Έλληνας μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ιορδανίας, Νεφέλη Λυγερού

Υπέρλαμπρος, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν ο βασιλικός γάμος της πριγκίπισσας Ιμάν της βασιλικής οικογένειας της Ιορδανίας, με τον Τζαμίλ (πρώην Τζίμη) Αλεξάντερ Θερμιώτη την Κυριακή. Ο πολυαναμενόμενος βασιλικός γάμος της μεγαλύτερης κόρης του βασιλιά Αμπντουλάχ Β’ και της βασίλισσας Ράνια, μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του Jordan TV News.

Το νυφικό της πριγκίπισσας Ιμάν ήταν από τον οίκο Dior και είχε ψηλό λαιμό και μακριά μανίκια, ενώ ήταν μάξι και κατέληγε σε μακριά ουρά. Τα καστανά μακριά μαλλιά της ήταν πιασμένα σε έναν όμορφο κότσο, ενώ ολοκλήρωσε την εμφάνισή της με μια διαμαντένια τιάρα  και ένα τεράστιο πέπλο, κεντημένο με περίπλοκα λουλούδια. Η πριγκίπισσα Ιμάν έφτασε στον χώρο της τελετής, συνοδευόμενη από τον μεγάλο αδελφό της και διάδοχο του θρόνου πρίγκιπα Χουσεΐν.

Ο βασιλικός γάμος έγινε σε ειδικά διαμορφωμένη γυάλινη αίθουσα που στήθηκε στο παλάτι με κεριά και λευκά λουλούδια να κάνουν τον χώρο κατάλληλο για την περίσταση. Η Ιμάν κάθισε δίπλα στον 28χρονο Τζαμίλ Θερμιώτη, ο οποίος φόρεσε ένα κομψό κοστούμι, με παντελόνι και σακάκι και γιλέκο σε αποχρώσεις του γκρι. Οι δυο τους παρέμειναν καθιστοί καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής. Οι νεόνυμφοι ορκίστηκαν στο Κοράνι.

H υπέρλαμπρη πρόταση

Πριν τον λαμπρό βασιλικό γάμο, είχε προηγηθεί η πρόταση στην πριγκίπισσα Ιμάν στις 5 Ιουλίου του 2022 σε ένα πολυτελές κτιρίου σε μία από τις πιο ακριβές περιοχές του Μανχάταν. Άτομα κουβαλούσαν μπαλόνια, τούρτες, σερβιτόροι, διακοσμητές και διάφοροι άλλοι συμμετείχαν στην προετοιμασία της εκδήλωσης που ο 28χρονος Τζίμης Αλέξανδρος Θερμιώτης είχε συλλάβει.

Για την περίσταση, το μοντέρνα και πολυτελές διακοσμημένο σπίτι που μοιραζόταν με τη σύντροφό του, είχε γεμίσει με εκατοντάδες κεριά. Δεκάδες ανθοδέσμες είχαν επίσης στολίσει κάθε γωνία του, ενώ μία ειδική επιγραφή με νέον φιλοξενούσε τα ονόματα του ζευγαριού και μία τεράστια καρδιά. Το μενού είχε επιμεληθεί ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια που Μανχάταν, φημισμένο τόσο για το λαμπερό πελατολόγιό του, όσο και για τις πειραματικές ασιατικές γεύσεις του.

Σύσσωμη η οικογένεια Θερμιώτη είχε ειδοποιηθεί, ώστε να παρεβρίσκεται σε αυτή τη μοναδική στιγμή. Το ίδιο και η οικογένεια της νύφης. Ο βασιλιάς Αμπντάλα, η σύζυγός του Ράνια και τα παιδιά τους ταξίδεψαν για την περίσταση. Παρά το γεγονός ότι ο Τζίμης Θερμιώτης κάθε λίγο και λιγάκι ψαχούλευε την τσέπη του σακακιού του, ώστε να επιβεβαιώσει ότι το δαχτυλίδι βρισκόταν ακόμα εκεί, όλα είχαν κυλίσει αρμονικά. Η 25χρονη Ιμάν είχε πει το “ναι” και η βραδιά είχε περιγραφεί από συγγενείς και στενούς φίλους ως «γεμάτη από συγκίνηση και χαρά».

Ο Τζίμης έγινε Τζαμίλ

Την επόμενη ημέρα, η βασιλική οικογένεια της Ιορδανίας ανακοίνωσε τα νέα. Δημοσίευσε και την πρώτη φωτογραφία του νεαρού ζευγαριού, επισημοποιώντας έτσι την επικείμενη ένωση. Η φωτογραφία ήταν που αποκάλυψε και το δαχτυλίδι αρραβώνων, η τιμή του οποίου εκτιμάται στα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα ήταν ο πρώτος που είχε ενημερωθεί για τις προθέσεις του συντρόφου της κόρης του, όταν εκείνος του είχε ζητήσει την ευχή του έναν χρόνο νωρίτερα. Πριν συμφωνήσει, είχε θέσει και διαπραγματευτεί ένα ζήτημα που χαρακτήρισε ως “προαπαιτούμενο” για την ένωση αυτή. Επρόκειτο για το βασικό εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεραστεί και δεν ήταν άλλο από την θρησκεία.

Ο ελληνικής καταγωγής Δημήτρης –Τζίμ για τους φίλους του– μετατράπηκε σε Τζαμίλ στην επίσημη ανακοίνωση της οικογένειας. Κι αυτό επειδή για να τελεστεί ο γάμος, ο γαμπρός συμφώνησε να ασπαστεί το Ισλάμ. Ακόμα, όμως, κι όταν ο νεαρός άνδρας συμφώνησε να εγκαταλείψει την Ορθοδοξία, ο γνωστός και ως “πολεμιστής βασιλιάς”, ο 59χρονος Αμπντάλα ζήτησε τα σχέδια του Θερμιώτη να παγώσουν.

Την περίοδο εκείνη, το βασίλειο περνούσε μία σκοτεινή περίοδο αστάθειας, γεμάτη από ίντριγκας. Ο ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά, πρίγκιπας Χάμζα, είχε μόλις κατηγορηθεί για συμμετοχή σε συνωμοσία και συνεργασία με ξένες δυνάμεις για την ανατροπή του βασιλιά της χώρας. Επικαλούμενος τις εσωτερικές συγκρούσεις, προέτρεψε τον μελλοντικό γαμπρό του να αναβάλει τα σχέδιά του. Δώδεκα μήνες αργότερα, η κανονικότητα είχε επιστρέψει στο βασίλειο και ο ελληνικής καταγωγής 28χρονος επιχειρηματίας ανήκει πλέον στο βασίλειο της Ιορδανίας.

Η οικογένεια Θερμιώτη

Οι κακές γλώσσες, πάντως, ισχυρίζονται ότι το ζήτημα της θρησκείας μονάχα ασήμαντο δεν ήταν για την οικογένεια Θερμιώτη που έχει τη δική της διαδρομή και ιστορία. Μπορεί να αναβαθμίζονται ως μέλη πλέον μίας βασιλικής δυναστείας, αλλά δεν είχαν διάθεση να παραμερίσουν τη δική τους πολιτισμική και θρησκευτική κληρονομιά, που μυρίζει Ελλάδα και μάλιστα Αιγαίο.

Ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας Τζίμης Θερμιώτης γεννήθηκε το 1994 στο Καράκας της Βενεζουέλας. Είναι γιος του Αλέξανδρου Θερμιώτη –Αλέκου για τους φίλους και την οικογένεια του– και της Κορίνας Χερνάντεζ και εγγονός του Δημήτρη Θερμιώτη, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Τόσο ο Τζίμης, όσο και τα μικρότερα αδέλφια του Αλεξία και Αλεχάνδρο είναι περήφανα για την ελληνική καταγωγή τους και για τον παππού και πατριάρχη της οικογένειας. Εξάλλου, μεγάλωσαν, ακούγοντας ιστορίες για το ελληνικό του πείσμα, που τον οδήγησε να εγκαταλείψει το νησί του, την Άνδρο, και να κυνηγήσει το όνειρό του στην άλλη άκρη του κόσμου. Η τόλμη του τον δικαίωσε, καθώς δημιούργησε μία περιουσία δεκάδων εκατομμυρίων. Μετατράπηκε σε ένα από τα πιο επιφανή μέλη της ελληνικής ομογένειας της Βενεζουέλας.

Ο Τζίμης και πλέον Τζαμίλ, ακόμα θυμάται τον παππού του να λέει πώς όσο μακριά και αν βρίσκεται από την μαμά πατρίδα, η καρδιά του χτυπάει «στα σοκάκια της Άνδρου». Είχε συμβάλει και στην ίδρυση της Καϊρείου Βιβλιοθήκη  το 1987, το  πνευματικό ίδρυμα της Άνδρου. Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη έχει ως στόχο τη διατήρηση και προβολή της ιστορίας του νησιού, αλλά και της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής του. Αυτός ο σκοπός επιτυγχάνεται μέσω της συλλογής χειρόγραφων, εντύπων, βιβλίων, εικόνων αλλά και έργων τέχνης και χειροτεχνίας. Εμπνευστής και δημιουργός της είναι ο ιστορικός Δημήτριος Ι. Πολέμης, αλλά τόσο ο Αλέξανδρος Θερμιώτης, όσο και άλλοι πλούσιοι ευεργέτες του νησιού την χρηματοδότησαν.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Τζίμης, τα αδέλφια, οι γονείς, οι θείοι και τα ξαδέλφια του επέστρεφαν κάθε καλοκαίρι στο νησί της καταγωγής τους. Τηρούσαν, μάλιστα, ευλαβικά και ένα έθιμο. Όλοι μαζί ανέβαιναν με τα πόδια το παλιό μονοπάτι που εδώ και δέκα αιώνες οδηγεί από την Χώρα της Άνδρου ψηλά στο όρος των Γερακώνων, στο μοναστήρι της Παναχράντου. Ο Γέροντας Ευδόκιμος τους ετοίμαζε την γνωστή σε όλους μακαρονάδα του στο μοναστήρι και μικροί και μεγάλοι ολοκλήρωναν με τον τρόπο αυτό το τελετουργικό επιστροφής τους. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί φρόντιζαν να συμμετέχουν στα τοπικά δρώμενα, όπως η έκθεση ζωγραφικής του ιδρύματος  Π. & Μ. Κυδωνιέως που το 2015 παρουσίασε την καλοκαιρινή έκθεση “Πλόες”.

Ήταν εκεί μαζί με την οικογένειά του, πιάνοντας κουβέντες με παλαιούς φίλους και συντοπίτες του. Τελευταία φορά που όλη η οικογένεια επέστρεψε ήταν το 2017. Έναν χρόνο αργότερα ο ηλικιωμένος πλέον Δημήτρης Θερμιώτης άφησε την τελευταία του πνοή στο Μαϊάμι, περιτριγυρισμένος από τη σύζυγό του Λέονορ Φελιζάρι, τα τρία τους παιδιά Αλέξανδρο, Ντιάνα, Κατερίνα και τα εγγόνια.

Ένα ταιριαστό ζευγάρι

Η πριγκίπισσα Ιμάν δεν πρόλαβε να γνωρίσει τον παππού του μέλλοντα συζύγου της, αλλά έχει ακούσει όλες τις ιστορίες που τον περιβάλουν. Ο Τζίμης, άλλωστε, που ακολουθεί τα δικά του επαγγελματικά βήματα ως διευθύνων σύμβουλος ενός επιχειρηματικού fund κεφαλαίων με έδρα τη Νέα Υόρκη, περηφανεύεται πώς έχει κληρονομήσει το ταλέντο του παππού του στο επιχειρείν.

Το ζευγάρι αναμένεται να παραμείνει και μετά το γάμο του στη Νέα Υόρκη. Εκεί θα είναι η βάση του. Θα μοιράζει τον χρόνο του, όμως, μεταξύ του Λος Άντζελες, όπου ο Θερμιώτης διατηρεί σπίτι και απολαμβάνει να περνάει τα Σαββατοκύριακά του. Δεν θα λείπουν οι συχνές επισκέψεις στην Ιορδανία, το Καράκας, αλλά και το Μαϊάμι. Πολλά μέλη της οικογένειας Θερμιώτη έχουν επιλέξει την Φλόριντα ως μέρος διαμονής τους.

Η μεγαλύτερη κόρη και δεύτερο παιδί του βασιλιά και της βασίλισσας της Ιορδανίας, μπορεί να τηρεί το πρωτόκολλο στις επίσημες εμφανίσεις της, αλλά στην καθημερινή ζωή της είναι απλή. Δύσκολα θα την αναγνώριζε κανείς στους δρόμους της Νέας Υόρκης, όπου και θυμίζει μία απλή φοιτήτρια με τζιν και αθλητικά. Το νεαρό ζευγάρι προτιμάει να περνάει απαρατήρητο στην αμερικανική μητρόπολη. Εκεί χάνεται στο πλήθος, απολαμβάνοντας τον ελεύθερο χρόνο τους σε εστιατόρια με φίλους. Αυτό το καλοκαίρι θεωρείται σίγουρο ότι θα επισκεφτούν την Ελλάδα και πιθανότατα την Άνδρο. Η οικογένεια Θερμιώτη, άλλωστε, θέλει να διατηρήσει τους δεσμούς της με το νησί και μετά τον θάνατο του πατριάρχη.

Η τελευταία φορά που η βασιλική οικογένεια της Ιορδανίας επισκέφτηκε την Ελλάδα ήταν τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Τότε είχαν επισκεφτεί τη Σκιάθο. Διέμεναν σε ένα πολυτελές καταμαράν, απολαμβάνοντας κάποιες από τις πιο γνωστές ταβέρνες του νησιού. Τώρα, με ξεναγό την οικογένεια Θερμιώτη, ίσως επιλέξουν την Άνδρο και τις Κυκλάδες κάποια στιγμή για διακοπές. Αν πάντως πέρναγε από τα χέρια του πατέρα του γαμπρού εκεί θα γινόταν και ο γάμος…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι